4 °C Budapest

Díjazzák, ha valaki a kicsire hajt

Pénzcentrum
2007. október 26. 08:30

Elfogadhatatlannak tartják a kutatás-fejlesztésben és innovációban érdekelt szervezetek az innovációs járulékot érintő tervezett változásokat. A Magyar Innovációs Szövetség kifogásolja az uniós pályázatok elbírálási rendszerét is, mert előnyt élveznek azok, akik nem a maximális támogatásra tartanak igényt - írja a Magyar Hírlap.

Az innovációs járulékot érintő változásokkal a MISZ elnöke szerint a kormány az egyik kezével elvenné azt, amit a másikkal az uniós források segítségével ad. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a következő hét évben 320 milliárd forint uniós forrást fordíthatnak a pályázók kutatás-fejlesztésre és innovációra.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az első pályázati csomagot nemrég hirdette meg 64,6 milliárd forint értékben. Az egyes konstrukciók az ipari kutatástól az új termék piaci bevezetéséig kínálnak forrásokat. Szabó Gábor, elnök szerint a szférának óriási az igénye a pályázati pénzekre, mert az idén még egyetlen jelentős kiírást sem tettek közzé. Az innovációs alap keretéből sem juthattak érdemi támogatáshoz, miután az elnök szerint a Pénzügyminisztérium a konvergenciaprogramra hivatkozva zárolta az alap tízmilliárd forintos maradványát. Az uniós pályázatokról társadalmi egyeztetés is zajlott, ám a döntéshozók csak részben vették figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait. Az innovációs szövetség egyik alapvető gondja, hogy a pályázatok elbírálásánál nem csak a minőség dönt. Plusz pont jár ugyanis azért, ha valaki nem a maximálisan elnyerhető összegre tart igényt. Szabó Gábor szerint ezzel előnyhöz juthat egy kevésbé jól kidolgozott projekt.

A társadalmi egyeztetés ugyanakkor nem volt eredménytelen. A szervezeteknek sikerült kiharcolniuk a nagyobb támogatási intenzitást. Az unió ugyanis megengedi, hogy ötven százaléknál magasabb támogatáshoz jussanak a pályázók.

Szabó Gábor a bürokratikus terhekre is felhívta a figyelmet, amelyek nem kedveznek a szférának. Szerinte a közbeszerzési eljárások adminisztratív procedúrái késleltetik az új ötletek megvalósulását, ami az innováció szempontjaival összeegyeztethetetlen.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?