13 °C Budapest

Díjazzák, ha valaki a kicsire hajt

Pénzcentrum
2007. október 26. 08:30

Elfogadhatatlannak tartják a kutatás-fejlesztésben és innovációban érdekelt szervezetek az innovációs járulékot érintő tervezett változásokat. A Magyar Innovációs Szövetség kifogásolja az uniós pályázatok elbírálási rendszerét is, mert előnyt élveznek azok, akik nem a maximális támogatásra tartanak igényt - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az innovációs járulékot érintő változásokkal a MISZ elnöke szerint a kormány az egyik kezével elvenné azt, amit a másikkal az uniós források segítségével ad. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a következő hét évben 320 milliárd forint uniós forrást fordíthatnak a pályázók kutatás-fejlesztésre és innovációra.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az első pályázati csomagot nemrég hirdette meg 64,6 milliárd forint értékben. Az egyes konstrukciók az ipari kutatástól az új termék piaci bevezetéséig kínálnak forrásokat. Szabó Gábor, elnök szerint a szférának óriási az igénye a pályázati pénzekre, mert az idén még egyetlen jelentős kiírást sem tettek közzé. Az innovációs alap keretéből sem juthattak érdemi támogatáshoz, miután az elnök szerint a Pénzügyminisztérium a konvergenciaprogramra hivatkozva zárolta az alap tízmilliárd forintos maradványát. Az uniós pályázatokról társadalmi egyeztetés is zajlott, ám a döntéshozók csak részben vették figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait. Az innovációs szövetség egyik alapvető gondja, hogy a pályázatok elbírálásánál nem csak a minőség dönt. Plusz pont jár ugyanis azért, ha valaki nem a maximálisan elnyerhető összegre tart igényt. Szabó Gábor szerint ezzel előnyhöz juthat egy kevésbé jól kidolgozott projekt.

A társadalmi egyeztetés ugyanakkor nem volt eredménytelen. A szervezeteknek sikerült kiharcolniuk a nagyobb támogatási intenzitást. Az unió ugyanis megengedi, hogy ötven százaléknál magasabb támogatáshoz jussanak a pályázók.

Szabó Gábor a bürokratikus terhekre is felhívta a figyelmet, amelyek nem kedveznek a szférának. Szerinte a közbeszerzési eljárások adminisztratív procedúrái késleltetik az új ötletek megvalósulását, ami az innováció szempontjaival összeegyeztethetetlen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?