7 °C Budapest

Az nyer, aki hosszú távon gondolkodik

Pénzcentrum
2007. december 3. 15:31

Kultúrált városközpontok, megújuló lakóövezetek, korszerű közösségi szolgáltatások megteremtését támogatják a december 3-án megjelent város-rehabilitációs programok. A pályázati csomag több mint 64 milliárd forinttal segíti a települések fejlesztését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A városok gazdasági szerepének erősítése, a település rangjának megfelelő szolgáltatások biztosítása, leromlott városrészek rehabilitálása és ezeknek a település vérkeringésébe történő bekapcsolása, a kulturális örökségek védelme a városok fontos feladata. Mindezek a lakosság életminőségét, a település népességmegtartó képességét jelentősen befolyásolják. A feladatok megoldásához nyújtanak segítséget a regionális programok település- fejlesztési pályázatai.

A város-rehabilitáció a fejlesztések egyik kiemelt célja. Ezt jelzi, hogy a 2007-2013-as időszakban 270 milliárd forint támogatás révén fejlődhetnek településeink. Ebből a 2007-2008-as időszakban a pályázatos és kiemelt projektek több mint 93 milliárd forint uniós társfinanszírozásban részesülhetnek, ami közel négyszerese az I.NFT 24,5 milliárd forint értékű, város-rehabilitációra fordított támogatási összegének.

A most megjelenő pályázati csomag célja, hogy olyan komplex projekteket támogasson, melyek megvalósítása illeszkedik a városok hosszú távú fejlesztési stratégiájába. A programok összeállítása során figyelni kell a helyi vállalkozók bevonására.

Az I. NFT város-rehabilitációs pályázataihoz képest újdonság, hogy a fejlesztési elképzeléseket a településen élők véleményének figyelembe vételével kell megvalósítani.

A programok három fejlesztési területre - funkcióbővítő, szociális célú város-rehabilitáció, valamint, kisléptékű településfejlesztés- koncentrálnak.

Funkcióbővítés keretében valósulhat meg többek között piaccsarnok korszerűsítése, múzeum, szabadidős létesítmények, közigazgatási épületek rekonstrukciója, kis- és középvállalkozások kiskereskedelmi és szolgáltató egységeinek külső felújítása. Emellett rendezvények, játszó-, foglalkoztató házak, a fejlesztésekhez kapcsolódó helyi foglalkoztatási kezdeményezések is kaphatnak támogatást a projekt részeként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szociális város-rehabilitáció többlakásos lakóépületek közös tulajdonú részeinek felújítására, új szociális bérlakások kialakítására, a meglévők felújítására, közterek, parkok kialakítására, közintézmények felújítására kínál lehetőséget.

Kisléptékű településfejlesztés a régiók kisebb településein egy-egy közterületre, utcára, épületre kiterjedő kisléptékű infrastrukturális fejlesztések megvalósítását támogatja.

A megyei jogú városok, illetve Budapest kiemelt projektek keretében valósíthatnak meg funkcióbővítő és szociális célú város-rehabilitációt. A felhívások a közeljövőben jelennek meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06