Ott vagyunk a legnagyobbak között

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 11:23

Az 500 legnagyobb Közép és Kelet Európai cég közül 183 (37 százalék) lengyelországi székhelyű, 16 százalékuk (82 vállalat) csehországi illetőségű, 13-13 százalék pedig Magyarországon és Ukrajnában található, derül ki a Deloitte idén először összeállított régiós vállalati toplistájából. Ez a négy ország 80 százalékos arányban ad otthont a régió legnagyobb vállalatainak. Csehország és Magyarország a 10 milliós népességszámával arányaiban nagyobb részesedést élvez a rangsorban, annak ellenére, hogy sokkal kisebbek, mint Lengyelország (38 millió lakos) és Ukrajna (46 millió lakos). A legnagyobb közép- és kelet- európai cégek 19 országban vannak jelen a régióban. A cégeket az egyéni vállalatok és a csoportcég 2006-os pénzügyi adataik szerint rangsorolták.

A lista szereplőinek többsége multinacionális cég leányvállalata, így a rangsorban többször felbukkanhat egy-egy vállalat neve. "A régió gazdaságai a nagyvállalatokon keresztül rendkívüli mértékben integrálódtak az európai gazdaságba" - mondta Seres Béla, a Deloitte partnere, a pénzügyi tanácsadás régiós vezetője. "A vállalatok többsége direkt integrációban működik globális cégekkel. Ez az integráció különösen erős a banki, biztosítói szférában és az energetikai szektorban."

A tavalyi évben az általános piaci trendek kedveztek a régió legnagyobb vállalatainak. A Régiós 500 együttes bevétele megközelítette az 500 milliárd eurót, ez kb. 19 százalékkal magasabb, mint a tavalyi évben. Azonban a dinamikus bevétel-növekedés nem hozott növekedést a jövedelmezőségben. A nettó nyereség az 500 legnagyobb vállalat esetében csupán 6 százalékkal nőtt 2006-ban, ez eltörpül a 2005-ös 20 százalékos növekedéshez viszonyítva.

Energetikai cégek határozzák meg a listát

Az 500 rangsorolt cég közül 157 energetikával foglalkozó vállalat, köztük a PKN Orlen és a MOL a listavezető. A legnagyobb árbevételű 100 között 44 cég képviseli az energia szektort, amelyből 30 foglalkozik olaj vagy gáz feldolgozással és elosztással. 2006-ban az energiavállalatok bevételei tették ki a Régiós 500 cég összes bevételének 40 százalékát. Ez az arány ilyen magas maradhat, ha a piaci trendek és árak (különösen a nyersolaj árak) maradnak a jelenlegi szinten, és a szektor konszolidációs folyamatai folytatódnak.

Az első tíz közép-és kelet-európai befektető bevételeit nézve kiderül, hogy Lengyelország részesedése a bevételekből (a banki szektort nem számítva) a 2004-es 28 százalékról 2006-ban 23 százalékra csökkent. Ugyanezen években cseh és magyar cégek bevételi részesedése változatlan maradt, Románia részesedése (mint új EU tagállamé) pedig némileg növekedett. Valamennyi országnak megvan a maga vezető cége: Lengyelországé a PKN Orlen, melynek a közép-és kelet-európai régióban (Lengyelországot leszámítva) generált bevétele hamarosan eléri a 7 milliárd eurót (a vállalat teljes bevételének közel 30 százaléka). A csehországi piacvezető a CEZ, mely Lengyelországban, Romániában és Szerbiában hajt végre befektetéseket; Magyarországon a MOL (20 százalékos befektetés a horvát INA olajfinomítóban) és az OTP, melynek bolgár, szerb, ukrán és szlovák bankok is a tulajdonában állnak.

A teljes vagyon tekintetében az OTP Bank lett Közép-Európa legnagyobb bankja. Ez részben azzal a ténnyel magyarázható, hogy az OTP az egyetlen közép-európai bankcsoport, így az eredményeibe beleszámítanak a leányvállalatokéi is; ezen felül az OTP 2006-ban számos felvásárlást hajtott végre, amely szintén sokat lendített a számokon.

A 2007-es év első félévének trendjeit tekintve a növekedés várhatóan tovább folytatódik kétszámjegyű mértékben, bár kissé visszafogottabb ütemben. A növekedés a kiskereskedelmi jelzálogkölcsönnek tudható majd be, mivel a hitelpiaci penetráció még mindig jelentősen alacsonyabb Közép-Európában, mint Nyugat-Európában. A hasznok további csökkenése, a díjbevételek növekedésére helyezett megnövelt hangsúly és a fokozott költséghatékonyság szintén várható jelenségek.

A Deloitte idén először állította össze a régió vállalati toplistáját. A felmérés 18 országra vonatkozik: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19