Nem tudod, miből indíts vállalkozást? - itt egy lehetőség!

Pénzcentrum
2007. március 21. 12:00

Mi is ez pontosan? Nincs hitel? Nem jut a támogatásból? Kimaradtál a pályázatból? Induló, vagy fiatal vállalkozásoknak is kiváló lehetőség a kockázati tőke, mint finanszírozási forma igénybe vétele. Nézzük, mi is ez pontosan, s milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre!

Kezdjük a fogalmak szintjén!

Külföldi, a kockázati tőkével foglalkozó oldalakon gyakran találkozhatunk a private equity és a venture capital elnevezésekkel. A kettő első látásra talán ugyanannak tűnhet, azonban nem árt tudni, hogy van különbség. A private equity, vagyis a magántőke sokkal tágabb fogalmat takar, mint a venture capital, azaz a kockázati tőke.

Tőkepiaci törvény meghatározása
Kockázati tőkealap: kockázati tőkealap-jegy zártkörű forgalomba hozatalával létrehozott és működtetett, jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelyet a kockázati tőkealap-kezelő a befektetők általános megbízása alapján, azok érdekében kezel.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) szerint a magántőke befektetések tőzsdén be nem jegyzett cégeknek biztosítanak forrást. A magántőke-befektetés célja lehet többek között új termék kifejlesztése, új technológia bevezetése, forgótőke bővítése, felvásárlás, vagy a cég mérlegének javítása.

A kockázati tőkebefektetések a magántőke-befektetés egy kisebb részhalmazát képezik, azokat a magántőke-befektetéseket nevezik így, amelyek célja lehet egy-egy vállalkozás beindítása, vagy meglévő fiatal cég fejlesztése, piaci részesedésének növelése.

Sokaknak ismerősen cseng az üzleti angyal megnevezés is, amely olyan magánbefektetőket takar, akik saját tőkéjüket fektetik egy arra általuk érdemesnek tartott vállalkozásba. Gyakran előfordul, hogy az "angyalok" saját szaktudásukkal is segítik a vállalkozás fejlődését.

Hazai helyzet


A kockázati tőke tipikusan nagy kockázatú befektetés, amelyért cserébe a tőkések magas hozamot várnak el. A tőkebefektetések időtartama általában 3-7 éves időtartamra tervezett. Ez a forrásbevonás nem minősül hitelfelvételnek és nem is támogatás, azonban esetleges célja lehet az egyes vállalkozásokban a banki finanszírozás feltételeinek megteremtése.

A kockázati tőkebefektető társaságok tehát tulajdoni részesedést szereznek az egyes vállalkozásokban, s befektetéseinek megtérülését aktív tulajdonosi kontrollal segítik elő. A privát kockázati tőketársaságok által kínált lehetőségeket inkább a nagyobb vállalkozások vehetik igénybe. Ezt támasztja alá néhány kockázati tőketársaság által felállított befektetési követelmény is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Riverside Zrt. esetében például a feltételek között szerepel az 1 millió eurós (250 millió forint) működési eredmény, a jelentős és megvédhető piaci részesedés, és a legalább 5 éves működési múlt. A KBC Private Equity is inkább a közepes nagyságú, tőzsdén nem jegyzett társaságokat célozza meg.

Állami segítség

Akár állami segítséggel is

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem