Nem tudod, miből indíts vállalkozást? - itt egy lehetőség!

Pénzcentrum
2007. március 21. 12:00

Mi is ez pontosan? Nincs hitel? Nem jut a támogatásból? Kimaradtál a pályázatból? Induló, vagy fiatal vállalkozásoknak is kiváló lehetőség a kockázati tőke, mint finanszírozási forma igénybe vétele. Nézzük, mi is ez pontosan, s milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre!

Kezdjük a fogalmak szintjén!

Külföldi, a kockázati tőkével foglalkozó oldalakon gyakran találkozhatunk a private equity és a venture capital elnevezésekkel. A kettő első látásra talán ugyanannak tűnhet, azonban nem árt tudni, hogy van különbség. A private equity, vagyis a magántőke sokkal tágabb fogalmat takar, mint a venture capital, azaz a kockázati tőke.

Tőkepiaci törvény meghatározása
Kockázati tőkealap: kockázati tőkealap-jegy zártkörű forgalomba hozatalával létrehozott és működtetett, jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelyet a kockázati tőkealap-kezelő a befektetők általános megbízása alapján, azok érdekében kezel.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) szerint a magántőke befektetések tőzsdén be nem jegyzett cégeknek biztosítanak forrást. A magántőke-befektetés célja lehet többek között új termék kifejlesztése, új technológia bevezetése, forgótőke bővítése, felvásárlás, vagy a cég mérlegének javítása.

A kockázati tőkebefektetések a magántőke-befektetés egy kisebb részhalmazát képezik, azokat a magántőke-befektetéseket nevezik így, amelyek célja lehet egy-egy vállalkozás beindítása, vagy meglévő fiatal cég fejlesztése, piaci részesedésének növelése.

Sokaknak ismerősen cseng az üzleti angyal megnevezés is, amely olyan magánbefektetőket takar, akik saját tőkéjüket fektetik egy arra általuk érdemesnek tartott vállalkozásba. Gyakran előfordul, hogy az "angyalok" saját szaktudásukkal is segítik a vállalkozás fejlődését.

Hazai helyzet


A kockázati tőke tipikusan nagy kockázatú befektetés, amelyért cserébe a tőkések magas hozamot várnak el. A tőkebefektetések időtartama általában 3-7 éves időtartamra tervezett. Ez a forrásbevonás nem minősül hitelfelvételnek és nem is támogatás, azonban esetleges célja lehet az egyes vállalkozásokban a banki finanszírozás feltételeinek megteremtése.

A kockázati tőkebefektető társaságok tehát tulajdoni részesedést szereznek az egyes vállalkozásokban, s befektetéseinek megtérülését aktív tulajdonosi kontrollal segítik elő. A privát kockázati tőketársaságok által kínált lehetőségeket inkább a nagyobb vállalkozások vehetik igénybe. Ezt támasztja alá néhány kockázati tőketársaság által felállított befektetési követelmény is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Riverside Zrt. esetében például a feltételek között szerepel az 1 millió eurós (250 millió forint) működési eredmény, a jelentős és megvédhető piaci részesedés, és a legalább 5 éves működési múlt. A KBC Private Equity is inkább a közepes nagyságú, tőzsdén nem jegyzett társaságokat célozza meg.

Állami segítség

Akár állami segítséggel is

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?