32 °C Budapest

A kockázati tőke törvény módosításáról...

Pénzcentrum
2004. április 27. 09:30

Mint ismeretes, a kockázati tőkét szabályozó 1998. évi XXXIV. törvény szigorú feltételei miatt csak elvétve léteznek a hatálya alá eső társaságok, a hazánkban működő kockázati tőkealapok szinte kivétel nélkül a külföldi bejegyzést választják. A törvény módosításáról a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület már évek óta egyeztet, konkrét gyakorlati lépésekre azonban csak az év eleje óta került sor.


A törvényalkotó a kettős érdekvédelem érvényesítése érdekében olyan mértékű többletkötelezettséget rótt a befektetőkre, amely meghaladja a különböző kedvezmények által biztosított előnyöket.

A kockázati tőkealap kizárólag zártvégű alapként, vissza nem váltható, azonos névértékű és azonos jogokat megtestesítő kockázati tőkealap-jegy forgalomba hozatalával létrehozott jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelynek jegyzett tőkéje nem lehet kevesebb 500 millió forintnál. Az alapból a tőkejegyre járó hozam kifizetésére évente egy alkalommal, a portfolióban szereplő gazdasági társaságok, valamint az alap auditált mérlegeinek és eredmény kimutatásainak elkészülte után kerülhet sor. Az alap kizárólag előre meghatározott, legalább hat éves működési időtartamra hozható létre, amely legfeljebb az eredeti működési időtartamot meg nem haladó időtartamra hosszabbítható meg.

A kockázati tőketársaság kockázati tőkebefektetési tevékenységet folytató, kizárólag névre szóló részvényekkel rendelkező részvénytársaság, amelynek jegyzett tőkéje nem lehet kevesebb 500 millió forintnál. A határozott időtartamra alapított tőketársaság legalább hat éves működési időtartamra jöhet létre, a határozatlan időtartamra létrehozott tőketársaság hat éven belül végelszámolással nem szüntethető meg.

Mind a tőketársaságokra, mind az alapokra évenkénti rendszeres és rendkívüli tájékoztatási, valamint adatszolgáltatási kötelezettség, és speciális befektetési, valamint kölcsönnyújtási szabályok vonatkoznak.

A tőketársaság, illetve az alap egyetlen vállalkozásban szerzett részesedése nem haladhatja meg a tőketársaság, illetve az alap saját tőkéjének tizenöt százalékát. Az összes tőkebefektetésnek a hat év átlagában el kell érnie a saját tőke legalább ötven, ebből három évben minimum hetven százalékát.

A tőketársaság, illetve az alap tőzsdére bevezetett részvényt nem szerezhet, és csak olyan vállalkozásnak nyújthat kölcsönt, amelyben huszonöt százalékot meghaladó tulajdoni részesedéssel rendelkezik. A folyósított összes kölcsön, illetve hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátását együttes összege nem haladhatja meg saját tőkéje húsz százalékát. A tőketársaság, illetve az alap a törvény szerinti tőkebefektetésen és kölcsönnyújtáson túlmenően más tevékenységet nem végezhet, pénzeszközeit csak belföldön kibocsátott állampapírban vagy látra szóló, illetve legfeljebb hat hónapra lekötött bankbetétben tarthatja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakma és a szaktárca által folytatott együttműködésre irányuló tárgyalások ellenére az elérhető eredmények korlátozottak, amelynek oka a terület komplexitása, több jogterület együttes módosításának igénye. Jelenleg egy hosszabb, szervesen fejlődő folyamat elejének lehetünk tanúi, az első konkrét eredmények elérése nyár elejére várható, az új, szakma által is támogatott törvény még idén megszülethet.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület álláspontja:

I. A kockázati tőketörvény módosítása ne hozzon létre formakényszert a befektetési tevékenységre (nem működik a kizárólagosság erőltetése, rugalmasabban kellene meghatározni, hogy ki, milyen feltételek mellett gyűjthet tőkét és fektethet be az iparágban)

II. Feltételezve, hogy a törvény hatálya továbbra is diszpozitív marad, az új, működő kockázati törvény sikeréhez további három elengedhetetlen feltétel szükséges:

1. A nyugdíjbiztosítók és a biztosítók befektetési szabályzatának módosítása, hogy befektethessenek a kockázati tőkealapokba, ill. tőketársaságokba.
2. A kockázati tőkealapok adózási pozíciója versenyképes legyen a hasonló nyugat-európai struktúrákkal.
3. A jelenlegi törvény befektetési korlátozásainak eltörlése, amelyek a nemzetközi gyakorlat szerint nem indokoltak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?