33 °C Budapest

A kockázati tőke törvény módosításáról...

Pénzcentrum
2004. április 27. 09:30

Mint ismeretes, a kockázati tőkét szabályozó 1998. évi XXXIV. törvény szigorú feltételei miatt csak elvétve léteznek a hatálya alá eső társaságok, a hazánkban működő kockázati tőkealapok szinte kivétel nélkül a külföldi bejegyzést választják. A törvény módosításáról a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület már évek óta egyeztet, konkrét gyakorlati lépésekre azonban csak az év eleje óta került sor.


A törvényalkotó a kettős érdekvédelem érvényesítése érdekében olyan mértékű többletkötelezettséget rótt a befektetőkre, amely meghaladja a különböző kedvezmények által biztosított előnyöket.

A kockázati tőkealap kizárólag zártvégű alapként, vissza nem váltható, azonos névértékű és azonos jogokat megtestesítő kockázati tőkealap-jegy forgalomba hozatalával létrehozott jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelynek jegyzett tőkéje nem lehet kevesebb 500 millió forintnál. Az alapból a tőkejegyre járó hozam kifizetésére évente egy alkalommal, a portfolióban szereplő gazdasági társaságok, valamint az alap auditált mérlegeinek és eredmény kimutatásainak elkészülte után kerülhet sor. Az alap kizárólag előre meghatározott, legalább hat éves működési időtartamra hozható létre, amely legfeljebb az eredeti működési időtartamot meg nem haladó időtartamra hosszabbítható meg.

A kockázati tőketársaság kockázati tőkebefektetési tevékenységet folytató, kizárólag névre szóló részvényekkel rendelkező részvénytársaság, amelynek jegyzett tőkéje nem lehet kevesebb 500 millió forintnál. A határozott időtartamra alapított tőketársaság legalább hat éves működési időtartamra jöhet létre, a határozatlan időtartamra létrehozott tőketársaság hat éven belül végelszámolással nem szüntethető meg.

Mind a tőketársaságokra, mind az alapokra évenkénti rendszeres és rendkívüli tájékoztatási, valamint adatszolgáltatási kötelezettség, és speciális befektetési, valamint kölcsönnyújtási szabályok vonatkoznak.

A tőketársaság, illetve az alap egyetlen vállalkozásban szerzett részesedése nem haladhatja meg a tőketársaság, illetve az alap saját tőkéjének tizenöt százalékát. Az összes tőkebefektetésnek a hat év átlagában el kell érnie a saját tőke legalább ötven, ebből három évben minimum hetven százalékát.

A tőketársaság, illetve az alap tőzsdére bevezetett részvényt nem szerezhet, és csak olyan vállalkozásnak nyújthat kölcsönt, amelyben huszonöt százalékot meghaladó tulajdoni részesedéssel rendelkezik. A folyósított összes kölcsön, illetve hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátását együttes összege nem haladhatja meg saját tőkéje húsz százalékát. A tőketársaság, illetve az alap a törvény szerinti tőkebefektetésen és kölcsönnyújtáson túlmenően más tevékenységet nem végezhet, pénzeszközeit csak belföldön kibocsátott állampapírban vagy látra szóló, illetve legfeljebb hat hónapra lekötött bankbetétben tarthatja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakma és a szaktárca által folytatott együttműködésre irányuló tárgyalások ellenére az elérhető eredmények korlátozottak, amelynek oka a terület komplexitása, több jogterület együttes módosításának igénye. Jelenleg egy hosszabb, szervesen fejlődő folyamat elejének lehetünk tanúi, az első konkrét eredmények elérése nyár elejére várható, az új, szakma által is támogatott törvény még idén megszülethet.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület álláspontja:

I. A kockázati tőketörvény módosítása ne hozzon létre formakényszert a befektetési tevékenységre (nem működik a kizárólagosság erőltetése, rugalmasabban kellene meghatározni, hogy ki, milyen feltételek mellett gyűjthet tőkét és fektethet be az iparágban)

II. Feltételezve, hogy a törvény hatálya továbbra is diszpozitív marad, az új, működő kockázati törvény sikeréhez további három elengedhetetlen feltétel szükséges:

1. A nyugdíjbiztosítók és a biztosítók befektetési szabályzatának módosítása, hogy befektethessenek a kockázati tőkealapokba, ill. tőketársaságokba.
2. A kockázati tőkealapok adózási pozíciója versenyképes legyen a hasonló nyugat-európai struktúrákkal.
3. A jelenlegi törvény befektetési korlátozásainak eltörlése, amelyek a nemzetközi gyakorlat szerint nem indokoltak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?