12 °C Budapest

A kockázati tőke törvény módosításáról...

Pénzcentrum
2004. április 27. 09:30

Mint ismeretes, a kockázati tőkét szabályozó 1998. évi XXXIV. törvény szigorú feltételei miatt csak elvétve léteznek a hatálya alá eső társaságok, a hazánkban működő kockázati tőkealapok szinte kivétel nélkül a külföldi bejegyzést választják. A törvény módosításáról a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület már évek óta egyeztet, konkrét gyakorlati lépésekre azonban csak az év eleje óta került sor.


A törvényalkotó a kettős érdekvédelem érvényesítése érdekében olyan mértékű többletkötelezettséget rótt a befektetőkre, amely meghaladja a különböző kedvezmények által biztosított előnyöket.

A kockázati tőkealap kizárólag zártvégű alapként, vissza nem váltható, azonos névértékű és azonos jogokat megtestesítő kockázati tőkealap-jegy forgalomba hozatalával létrehozott jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelynek jegyzett tőkéje nem lehet kevesebb 500 millió forintnál. Az alapból a tőkejegyre járó hozam kifizetésére évente egy alkalommal, a portfolióban szereplő gazdasági társaságok, valamint az alap auditált mérlegeinek és eredmény kimutatásainak elkészülte után kerülhet sor. Az alap kizárólag előre meghatározott, legalább hat éves működési időtartamra hozható létre, amely legfeljebb az eredeti működési időtartamot meg nem haladó időtartamra hosszabbítható meg.

A kockázati tőketársaság kockázati tőkebefektetési tevékenységet folytató, kizárólag névre szóló részvényekkel rendelkező részvénytársaság, amelynek jegyzett tőkéje nem lehet kevesebb 500 millió forintnál. A határozott időtartamra alapított tőketársaság legalább hat éves működési időtartamra jöhet létre, a határozatlan időtartamra létrehozott tőketársaság hat éven belül végelszámolással nem szüntethető meg.

Mind a tőketársaságokra, mind az alapokra évenkénti rendszeres és rendkívüli tájékoztatási, valamint adatszolgáltatási kötelezettség, és speciális befektetési, valamint kölcsönnyújtási szabályok vonatkoznak.

A tőketársaság, illetve az alap egyetlen vállalkozásban szerzett részesedése nem haladhatja meg a tőketársaság, illetve az alap saját tőkéjének tizenöt százalékát. Az összes tőkebefektetésnek a hat év átlagában el kell érnie a saját tőke legalább ötven, ebből három évben minimum hetven százalékát.

A tőketársaság, illetve az alap tőzsdére bevezetett részvényt nem szerezhet, és csak olyan vállalkozásnak nyújthat kölcsönt, amelyben huszonöt százalékot meghaladó tulajdoni részesedéssel rendelkezik. A folyósított összes kölcsön, illetve hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátását együttes összege nem haladhatja meg saját tőkéje húsz százalékát. A tőketársaság, illetve az alap a törvény szerinti tőkebefektetésen és kölcsönnyújtáson túlmenően más tevékenységet nem végezhet, pénzeszközeit csak belföldön kibocsátott állampapírban vagy látra szóló, illetve legfeljebb hat hónapra lekötött bankbetétben tarthatja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakma és a szaktárca által folytatott együttműködésre irányuló tárgyalások ellenére az elérhető eredmények korlátozottak, amelynek oka a terület komplexitása, több jogterület együttes módosításának igénye. Jelenleg egy hosszabb, szervesen fejlődő folyamat elejének lehetünk tanúi, az első konkrét eredmények elérése nyár elejére várható, az új, szakma által is támogatott törvény még idén megszülethet.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület álláspontja:

I. A kockázati tőketörvény módosítása ne hozzon létre formakényszert a befektetési tevékenységre (nem működik a kizárólagosság erőltetése, rugalmasabban kellene meghatározni, hogy ki, milyen feltételek mellett gyűjthet tőkét és fektethet be az iparágban)

II. Feltételezve, hogy a törvény hatálya továbbra is diszpozitív marad, az új, működő kockázati törvény sikeréhez további három elengedhetetlen feltétel szükséges:

1. A nyugdíjbiztosítók és a biztosítók befektetési szabályzatának módosítása, hogy befektethessenek a kockázati tőkealapokba, ill. tőketársaságokba.
2. A kockázati tőkealapok adózási pozíciója versenyképes legyen a hasonló nyugat-európai struktúrákkal.
3. A jelenlegi törvény befektetési korlátozásainak eltörlése, amelyek a nemzetközi gyakorlat szerint nem indokoltak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm