Kihívásokkal teli év előtt a hazai kockázati tőke szegmens

Pénzcentrum
2004. április 27. 10:00

A globális trendeknek megfelelően a magyar kockázati és magántőke piacon is dinamikusan kezdődött az idei esztendő. A gazdasági körülmények az egész évre intenzív, de kihívásokkal teli befektetési tevékenységet ígérnek, amelyben az Európai Uniós csatlakozásból adódó változások is szerepet játszanak - derült ki a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület mai sajtóreggelijén.

Az aktív regionális befektetők jelentős mennyiségű befektetésre váró tőkével rendelkeznek, a korábban kockázati tőkével finanszírozott vállalatok értékesítése újabb kivásárlási lehetőségek forrása lehet.

Az év elején zárult le az Euroventures Hungary III. Limited Partnership első jegyzési köre, az új alap Magyarországon elsőként teremt lehetőséget, hogy a magyar nyugdíjalapok a kockázati tőkealapokba forrást allokálhassanak.

Az első negyedévben a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület több új tranzakciót is regisztrált, amelyek közül kiemellhető az AIG-CET Capital Management kisebbségi tulajdonszerzése a Waberer's Csoportban.

A hazai piacot idén is a nagy értékű kivásárlások határozhatják meg. Emellett folytatódhat a növekedési trend a kis és közepes méretű befektetések terén, amelyben segíthet az állami hátterű befektetők egyre aktívabbá válása (Magyar Fejlesztési Bank Rt., Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt.).
Az Európai Uniós csatlakozás kiéleződő versenyhelyzetet teremt a hazai kis- és középvállalkozások számára is, amelyben az alkalmazkodóképesség, az innovativitás, az üzleti lehetőségek hatékony kihasználása sorsdöntő lehet.

A fejlődést, ill. a növekedést célzó stratégiai lépések finanszírozásához a vállalatoknak olyan külső pénzügyi források bevonására van szükségük, amelyek felhasználási megkötések és tőkekivonás nélkül középtávon is hatékonyan szolgálják a vállalatok érdekeit.

Az elérhető likvid működőtőke legfontosabb forrását a hazai kockázati tőke iparág jelenti, amely működését segítő gazdasági változások előtt áll a csatlakozással:

- adókörnyezet változása
- tőzsdei szabályozás változásai
- nyugdíjalapokra vonatkozó törvényi szabályozás változása
- stratégiai szektorok (pénzügyi szolgáltatások, telekommunikáció) további deregulációja
- csökkenő fizetési mérleg hiány és inflációs ráta

Az alapok regionalitása miatt a Magyarországra allokált tőkemennyiség szempontjából kiemelten fontos az általános gazdasági környezet vállalkozóbarátabbá válása.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?