122 millió euró - beindult a kockázati tőke

Pénzcentrum
2005. november 18. 10:09

VIII. Éves Konferenciája kapcsán a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) az idén is elkészítette az iparág idei, első tíz hónapjára vonatkozó piaci felmérését.

 
 
Ezen adatok alapján a befektetett tőke mennyiségét (122 millió euró) tekintve, az idei befektetési tevékenység meghaladja az egy évvel korábbit (2004- egész évében összesen 108 millió euró volt). A piac egészének fejlődése követi az elmúlt évek során kialakult trendeket. Az iparág összetétele azonban a globális alapok megjelenésével némileg megváltozott, amit jól példáz, hogy a 2005-ös évben egy minden korábbi rekordot megdöntő tranzakcióra (mintegy 100 m EUR) került sor, amely, elsősorban az európai uniós csatlakozással, és az ezzel párhuzamosan javuló befektetési környezettel magyarázható.
Az MKME felmérése alapján 2005-ben a legtöbb tranzakció a fogyasztáshoz kapcsolódó iparágak (17%), valamint a feldolgozóipar területén (17%) valósultak meg, míg a legnagyobb értékű tranzakciót az egészségügy területén hajtották végre.
A befektetések méret szerinti eloszlása a 2,5 millió euró alatti tranzakciók számának (83%-a az összes tranzakciónak) dominanciáját mutatja, ugyanakkor a piac középső (2,5 – 5 millió euró) szegmense a korábbi éveknél nagyobb aktivitást mutatott (12,5 %). A 15 millió eurós értéket meghaladó kivásárlások száma (1 db) megfelel az elmúlt években kialakult trendnek, ugyanakkor idén az 5-15 millió eurós tranzakciók eddig nem játszottak szerepet a piacon.
A befektetések vállalati életciklus alapján történő eloszlásában a korai fázisú befektetések (early stage) alacsony érték szerinti súlya és a kivásárlások tőkemennyiség alapján történő növekedése figyelhető meg.
Az idei évben az Egyesület 17 db kiszállást (exit) regisztrált, ami közel azonos a tavalyi évivel (20 db). A leggyakoribb exit típus idén a menedzsmentnek, illetve a tulajdonosoknak történő eladás (sale to management / buy back) volt (7db), ugyanakkor továbbra is jelentős stratégiai befektetőnek történő értékesítés (5db).

Összességében az adatok a kockázati és magántőke iparág évek óta tartó kiegyensúlyozott és folyamatos növekedését mutatja, ami jelentősen hozzájárul a magyar pénzügyi és menedzsment kultúra további fejlődéséhez, illetve a tőkepiaci likviditás fenntartásához.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem