6 °C Budapest

122 millió euró - beindult a kockázati tőke

Pénzcentrum
2005. november 18. 10:09

VIII. Éves Konferenciája kapcsán a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) az idén is elkészítette az iparág idei, első tíz hónapjára vonatkozó piaci felmérését.

 
 
Ezen adatok alapján a befektetett tőke mennyiségét (122 millió euró) tekintve, az idei befektetési tevékenység meghaladja az egy évvel korábbit (2004- egész évében összesen 108 millió euró volt). A piac egészének fejlődése követi az elmúlt évek során kialakult trendeket. Az iparág összetétele azonban a globális alapok megjelenésével némileg megváltozott, amit jól példáz, hogy a 2005-ös évben egy minden korábbi rekordot megdöntő tranzakcióra (mintegy 100 m EUR) került sor, amely, elsősorban az európai uniós csatlakozással, és az ezzel párhuzamosan javuló befektetési környezettel magyarázható.
Az MKME felmérése alapján 2005-ben a legtöbb tranzakció a fogyasztáshoz kapcsolódó iparágak (17%), valamint a feldolgozóipar területén (17%) valósultak meg, míg a legnagyobb értékű tranzakciót az egészségügy területén hajtották végre.
A befektetések méret szerinti eloszlása a 2,5 millió euró alatti tranzakciók számának (83%-a az összes tranzakciónak) dominanciáját mutatja, ugyanakkor a piac középső (2,5 – 5 millió euró) szegmense a korábbi éveknél nagyobb aktivitást mutatott (12,5 %). A 15 millió eurós értéket meghaladó kivásárlások száma (1 db) megfelel az elmúlt években kialakult trendnek, ugyanakkor idén az 5-15 millió eurós tranzakciók eddig nem játszottak szerepet a piacon.
A befektetések vállalati életciklus alapján történő eloszlásában a korai fázisú befektetések (early stage) alacsony érték szerinti súlya és a kivásárlások tőkemennyiség alapján történő növekedése figyelhető meg.
Az idei évben az Egyesület 17 db kiszállást (exit) regisztrált, ami közel azonos a tavalyi évivel (20 db). A leggyakoribb exit típus idén a menedzsmentnek, illetve a tulajdonosoknak történő eladás (sale to management / buy back) volt (7db), ugyanakkor továbbra is jelentős stratégiai befektetőnek történő értékesítés (5db).

Összességében az adatok a kockázati és magántőke iparág évek óta tartó kiegyensúlyozott és folyamatos növekedését mutatja, ami jelentősen hozzájárul a magyar pénzügyi és menedzsment kultúra további fejlődéséhez, illetve a tőkepiaci likviditás fenntartásához.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 21:09
Egy ismert magyar milliárdos szívét próbálják meghódítani a műsorba bekerülő nők a Bachelor A Nagy Ő...
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A II. világháború után indult útnak igazán a globalizáció. A folyamatnak miatt mára radikálisan lecs...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?