Miért alacsony a vállalkozó-kedv az európaiaknál az amerikaiakhoz képest?

Pénzcentrum
2005. január 18. 13:11

Az Európai Unió polgárai továbbra is jóval elmaradnak a vállalkozói aktivitás terén amerikai társaikhoz képest egy tegnap közzétett európai bizottsági tanulmány szerint. Míg az Egyesült Államokban a megkérdezettek 28%-a gondolkodik saját vállalkozásban, addig ez az arány az Európai Unióban mindössze 15%. Az elmúlt év adatait figyelembe véve a különbség még nőtt is a két arányszám között, mivel míg a 2003-as felmérés óta az amerikaiaknál 8%-ponttal emelkedett a saját vállalkozás beindítását fontolgatók aránya, addig Európában csak 2%-ponttal emelkedett ez az arány - írja az eurobserver.com

A felmérésből az is kiderül, hogy míg az európaiak inkább egy vállalatnál dolgozva érzik otthon magukat, addig az amerikaiak inkább az önfoglalkoztatást részesítik előnyben. Az amerikai megkérdezettek 61%-a mondta azt, hogy szeretne a saját főnöke lenni, míg ez az arány az öreg kontinensen 45%. Az európaiak a válaszok során azt is kifejtették, ahelyett hogy a saját főnökeik lennének, sokkal inkább fontos számukra a munkahelyi biztonság és a rendszeres fix fizetés.

Nemzeti vonatkozásokat tekintve elmondható, hogy nem teljesen egységes a kép (kisebb észak/déli különség is felfedezhető): a spanyolok 62%-a, portugálok 56%-a, a finneknek 72%-a, a hollandoknak 67%-a, a svédeknek 56%-a szeretne a saját főnöke lenni.

A bizottsági jelentés szerint az európaiaknál azért alacsonyabb a vállalkozási kedv, mivel az állampolgárok úgy érzik, hogy a bankoktól, illetve kockázati tőketársaságoktól csak nehezen tudják előteremteni a vállalkozás beindításához szükséges tőkét. Az embereknek ugyanis közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy "nehéz elindítanom a vállalkozásomat az elérhető pénzügyi támogatások hiánya miatt".

Az európaiak válaszai szerint a kudarctól, a sikertelenségtől való félelem is jelentős gátló tényező egy új vállalkozás beindításában.

Az Európai Kockázati Tőketársaság főtitkára, Javier Echarri a jelentéssel kapcsolatban kifejtette, hogy ha az EU erősíteni szeretné a vállalkozói szellemet, akkor egyrészt meg kell keresnie azokat a megoldásokat a szabályozásban, amelyek megkönnyítik az ötlettel rendelkezők pénzhez jutását, másrészt erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a vállalkozói gondolkodásmód elterjedjen az EU-ban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Európai Unió 2000-ben a lisszaboni csúcstalálkozón hirdette meg azt a nagyszabású elképzelését, mely szerint 2010-re az EU a világ legversenyképesebb gazdasági övezetévé kíván válni. Ennek hangsúlyos része lenne a vállalkozói hajlam erősítése is, az adatok azonban arra vallanak, hogy az európaiak inkább visszafelé haladnak ezeken a területeken. A lisszaboni stratégia sikerét már számos fórumon megkérdőjelezték, maga Romano Prodi, az Európai Bizottság tavaly leköszönt elnöke is kifejtette, hogy inkább kudarcot vallott a stratégia az EU vonatkozásában, és csalódottságának adott hangot, amikor elismerte a tényeket.

2004.10.26 10:11
Leköszönés és bevallás: "óriási kudarc a célkitűzés"

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm