23 °C Budapest

Miért alacsony a vállalkozó-kedv az európaiaknál az amerikaiakhoz képest?

Pénzcentrum
2005. január 18. 13:11

Az Európai Unió polgárai továbbra is jóval elmaradnak a vállalkozói aktivitás terén amerikai társaikhoz képest egy tegnap közzétett európai bizottsági tanulmány szerint. Míg az Egyesült Államokban a megkérdezettek 28%-a gondolkodik saját vállalkozásban, addig ez az arány az Európai Unióban mindössze 15%. Az elmúlt év adatait figyelembe véve a különbség még nőtt is a két arányszám között, mivel míg a 2003-as felmérés óta az amerikaiaknál 8%-ponttal emelkedett a saját vállalkozás beindítását fontolgatók aránya, addig Európában csak 2%-ponttal emelkedett ez az arány - írja az eurobserver.com

A felmérésből az is kiderül, hogy míg az európaiak inkább egy vállalatnál dolgozva érzik otthon magukat, addig az amerikaiak inkább az önfoglalkoztatást részesítik előnyben. Az amerikai megkérdezettek 61%-a mondta azt, hogy szeretne a saját főnöke lenni, míg ez az arány az öreg kontinensen 45%. Az európaiak a válaszok során azt is kifejtették, ahelyett hogy a saját főnökeik lennének, sokkal inkább fontos számukra a munkahelyi biztonság és a rendszeres fix fizetés.

Nemzeti vonatkozásokat tekintve elmondható, hogy nem teljesen egységes a kép (kisebb észak/déli különség is felfedezhető): a spanyolok 62%-a, portugálok 56%-a, a finneknek 72%-a, a hollandoknak 67%-a, a svédeknek 56%-a szeretne a saját főnöke lenni.

A bizottsági jelentés szerint az európaiaknál azért alacsonyabb a vállalkozási kedv, mivel az állampolgárok úgy érzik, hogy a bankoktól, illetve kockázati tőketársaságoktól csak nehezen tudják előteremteni a vállalkozás beindításához szükséges tőkét. Az embereknek ugyanis közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy "nehéz elindítanom a vállalkozásomat az elérhető pénzügyi támogatások hiánya miatt".

Az európaiak válaszai szerint a kudarctól, a sikertelenségtől való félelem is jelentős gátló tényező egy új vállalkozás beindításában.

Az Európai Kockázati Tőketársaság főtitkára, Javier Echarri a jelentéssel kapcsolatban kifejtette, hogy ha az EU erősíteni szeretné a vállalkozói szellemet, akkor egyrészt meg kell keresnie azokat a megoldásokat a szabályozásban, amelyek megkönnyítik az ötlettel rendelkezők pénzhez jutását, másrészt erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a vállalkozói gondolkodásmód elterjedjen az EU-ban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Unió 2000-ben a lisszaboni csúcstalálkozón hirdette meg azt a nagyszabású elképzelését, mely szerint 2010-re az EU a világ legversenyképesebb gazdasági övezetévé kíván válni. Ennek hangsúlyos része lenne a vállalkozói hajlam erősítése is, az adatok azonban arra vallanak, hogy az európaiak inkább visszafelé haladnak ezeken a területeken. A lisszaboni stratégia sikerét már számos fórumon megkérdőjelezték, maga Romano Prodi, az Európai Bizottság tavaly leköszönt elnöke is kifejtette, hogy inkább kudarcot vallott a stratégia az EU vonatkozásában, és csalódottságának adott hangot, amikor elismerte a tényeket.

2004.10.26 10:11
Leköszönés és bevallás: "óriási kudarc a célkitűzés"

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?