16 °C Budapest

Mikor te fizetsz a vevőid kényelméért...

Pénzcentrum
2007. február 23. 08:00

Mekkora gondot okoz? Többé-kevésbé tisztában vagyunk azzal, hogy egy-egy tranzakcióért mekkora jutalékot számol fel a számlavezető bank. Azt azonban már kevesen tudják, hogy egy-egy kereskedőnek mennyit kell fizetnie azért, hogy kártyaelfogadó legyen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Kártyával lehet fizetni?"

Itthon egyelőre nem árt, ha belépve egy üzletbe feltesszük ezt a kérdést, mielőtt a kasszánál maradnánk hoppon. Míg külföldön egyre gyakrabban előfordul, hogy a bankkártyával történő kiegyenlítésért külön kell fizetni, addig nálunk inkább az fordul elő, hogy nem is tudjuk használni plasztikkártyánkat.

Sok kiskereskedőnek nem éri meg, hogy POS-terminált, azaz elektronikus kártyaelfogadó-helyet alakítson ki üzletében. Rögtönzött közvéleménykutatásunk azonban vegyes képet mutat. A körkérdés természetesen korántsem reprezentatív, találomra választottunk néhány boltot, ahol megkérdeztük a kereskedőket.

Budapest egyik ismert és népszerű bevásárlóközpontjában először egy ruhát árusító kisboltba tértünk be. Itt az eladók egyöntetű véleménye volt, hogy nem okoz nagy kiesést a tranzakciók után fizetendő extra díj, illetve a terminál bérleti díja, s egyre nagyobb az igény a vevők részéről is a kártyás fizetésre.

A bevásárlóközpontban folytatva utunkat, betértünk egy kis utazási iroda kirendeltségébe is. Itt már nem is találtunk kártyaelfogadó terminált. Kérdésünkre, hogy tervezik-e terminál kiépítését, egyértelmű nem volt a válasz. Mint kiderült, drágának tartanák a bevezetést, s számukra a banknak fizetendő jutalék túlságosan is túlzottan drága.

Egy-egy utazás árából ugyanis az iroda 8-10 százalékos részesedést kap, s ennek túlságosan nagy részét vinné el a 3 százalékos tranzakciós jutalék. Vélekedésük szerint a többi bolt, így például a fentebb említett ruházati termékeket árusító bolt is jóval magasabb árréssel dolgozik, így ott tényleg nem okozhat problémát egy-egy tranzakció költsége.

Annak ellenére sem tervezik bevezetni a kártyás fizetési lehetőséget, hogy rendszeresen felmerül a bankkártyás fizetés igénye. Ilyenkor elküldik az ügyfelet egy közeli bankfiókba, vagy automatához.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megkérdeztünk egy kis étkezdét is, itt sem tervezték bevezetni a szolgáltatást, igaz, itt nem is szokott felmerülni a használat igénye, hiszen kisebb összegű számlák kerülnek általában kiállításra.

A minél szélesebb körűség kedvéért utunk során útba ejtettünk két, a bevásárlóközponton kívüli boltot is. Ezek közül egyiknél, egy cukrászdában nem jártunk szerencsével, itt nem fogadtak el bankkártyát, azonban kérdéseinkre sem óhajtottak válaszolni. A másik üzlethelység, ahol illatszereket és kozmetikai termékeket árusítanak azonban már kártya-elfogadóhely. Gyakran merül fel náluk is az igény erre a fizetési módra, s elmondásuk szerint nem vesz el nagy részt a tranzakciók után fizetendő jutalék.

A külföldön már terjedő gyakorlat, vagyis az, hogy a vásárlónak esetleg fizetnie kelljen, itthon egyáltalán nincs terjedőben, s a megkérdezett kereskedők sem tervezik ennek bevezetését.

Hol, mennyiért?

Kinél mennyit kell fizetni?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20