3 °C Budapest

Mikor te fizetsz a vevőid kényelméért...

Pénzcentrum
2007. február 23. 08:00

Mekkora gondot okoz? Többé-kevésbé tisztában vagyunk azzal, hogy egy-egy tranzakcióért mekkora jutalékot számol fel a számlavezető bank. Azt azonban már kevesen tudják, hogy egy-egy kereskedőnek mennyit kell fizetnie azért, hogy kártyaelfogadó legyen.

"Kártyával lehet fizetni?"

Itthon egyelőre nem árt, ha belépve egy üzletbe feltesszük ezt a kérdést, mielőtt a kasszánál maradnánk hoppon. Míg külföldön egyre gyakrabban előfordul, hogy a bankkártyával történő kiegyenlítésért külön kell fizetni, addig nálunk inkább az fordul elő, hogy nem is tudjuk használni plasztikkártyánkat.

Sok kiskereskedőnek nem éri meg, hogy POS-terminált, azaz elektronikus kártyaelfogadó-helyet alakítson ki üzletében. Rögtönzött közvéleménykutatásunk azonban vegyes képet mutat. A körkérdés természetesen korántsem reprezentatív, találomra választottunk néhány boltot, ahol megkérdeztük a kereskedőket.

Budapest egyik ismert és népszerű bevásárlóközpontjában először egy ruhát árusító kisboltba tértünk be. Itt az eladók egyöntetű véleménye volt, hogy nem okoz nagy kiesést a tranzakciók után fizetendő extra díj, illetve a terminál bérleti díja, s egyre nagyobb az igény a vevők részéről is a kártyás fizetésre.

A bevásárlóközpontban folytatva utunkat, betértünk egy kis utazási iroda kirendeltségébe is. Itt már nem is találtunk kártyaelfogadó terminált. Kérdésünkre, hogy tervezik-e terminál kiépítését, egyértelmű nem volt a válasz. Mint kiderült, drágának tartanák a bevezetést, s számukra a banknak fizetendő jutalék túlságosan is túlzottan drága.

Egy-egy utazás árából ugyanis az iroda 8-10 százalékos részesedést kap, s ennek túlságosan nagy részét vinné el a 3 százalékos tranzakciós jutalék. Vélekedésük szerint a többi bolt, így például a fentebb említett ruházati termékeket árusító bolt is jóval magasabb árréssel dolgozik, így ott tényleg nem okozhat problémát egy-egy tranzakció költsége.

Annak ellenére sem tervezik bevezetni a kártyás fizetési lehetőséget, hogy rendszeresen felmerül a bankkártyás fizetés igénye. Ilyenkor elküldik az ügyfelet egy közeli bankfiókba, vagy automatához.

Megkérdeztünk egy kis étkezdét is, itt sem tervezték bevezetni a szolgáltatást, igaz, itt nem is szokott felmerülni a használat igénye, hiszen kisebb összegű számlák kerülnek általában kiállításra.

A minél szélesebb körűség kedvéért utunk során útba ejtettünk két, a bevásárlóközponton kívüli boltot is. Ezek közül egyiknél, egy cukrászdában nem jártunk szerencsével, itt nem fogadtak el bankkártyát, azonban kérdéseinkre sem óhajtottak válaszolni. A másik üzlethelység, ahol illatszereket és kozmetikai termékeket árusítanak azonban már kártya-elfogadóhely. Gyakran merül fel náluk is az igény erre a fizetési módra, s elmondásuk szerint nem vesz el nagy részt a tranzakciók után fizetendő jutalék.

A külföldön már terjedő gyakorlat, vagyis az, hogy a vásárlónak esetleg fizetnie kelljen, itthon egyáltalán nincs terjedőben, s a megkérdezett kereskedők sem tervezik ennek bevezetését.

Hol, mennyiért?

Kinél mennyit kell fizetni?

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?