15 °C Budapest

A sárga csekkek ideje lejárt! - Intézd kényelmesebben...

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 11:00

Valószínűleg sokunknak jut a postaládából kieső számlalevélről rögtön eszébe a több órás postai "tortúra", amit végig kell majd csinálnunk, ha rendezni akarjuk tartozásainkat. De vajon miért bajlódunk még mindig a sárga csekkekkel, az ajtóig kígyózó sorokban a levegőtlen, nyáron fülledt várótermekben, mikor otthonról a fotelünkben ülve is kényelmesen elintézhetnénk a pénzügyeinket? A problémánkra már megszületett a megoldás, bár még nagyon kevesen ismerik, és még kevesebben használják, a következőkben az e-számlázás rejtelmeinek járunk utána.


Az e-számlázás másképpen EBPP (Electronic Bill Presentment and Payment) egy "elektronikus postaként" funkcionáló rendszer, amely számunkra azt jelenti, hogy itt ugyanúgy megkapjuk hó elején a számlát, és ugyanúgy "feladjuk" az ún. sárga csekket, vagy készpénz átutalási megbízást, mint ahogy most tesszük a postán, csak mindez elektronikusan történik, megspórolva nekünk az időt és az utazás költségeit. Mindehhez a kényelemhez nincs szükségünk másra, csupán internet hozzáférésre.

Az EBPP.HU egy nem rég létrejött társaság, amely e-számlázással foglalkozik. Ahhoz, hogy szolgáltatásaikat igénybe tudjuk venni, nem kell mást tennünk, mint leülnünk a számítógép elé, és végigcsinálni a körülbelül 5 percünket igénybe vevő regisztrációs eljárást, amely díjtalan, és ezután már az EBPP "jár a postára helyettünk". A regisztrációs folyamat három részből áll, első körben az EBPP rendszerbe jelentkezünk fel, második körben a szolgáltatók felé jelezzük külön-külön, hogy mi ezentúl elektronikusan szeretnénk rendezni a számláinkat., a harmadik körben pedig regsztráljuk magunkat arra a hitelintézetre, amelyiknek mügyfele vagyunk. A szolgáltatók és hitelintézetek az általuk kért és általunk megadott adatok alapján azonosítanak bennünket. Amennyiben ez sikeres volt, már semmi sem áll útjába az elektronikus számla megtekintésnek és fizetésnek.

A regisztrálást és azonosítást követően az EBPP.HU Zrt. értesít minket, ha számlánk érkezik, ha közeleg a fizetési határidő, illetve akkor is, amikor a szolgáltatónk megkapja a számla ellenértékét a bankunktól. A számlát négy féle formátumban tekinthetjük meg, ezek közül három egyáltalán nem hasonlít arra, amit ma a kezünkben tartunk. Elsőként, a számla érkezéséről szóló emailben, a szolgáltató a számla alapadatait láthatjuk, konkrétan kitől kaptuk, mennyit kell fizessünk és mikor van a befizetési határidő. Másodsorban az EBPP rendszerbe belépve meg tudjuk nézni, a számla névjegykártyáját, amely már több információt tartalmaz. Ha látni szeretnénk az eddig - papíralapon -megszokott számla képet, akkor ezt egy .pdf fájl letöltésével megtehetjük., Ezt ki is nyomtathatjuk, azonban ez nem a hiteles számla. A hiteles számlát is megtekinthetjük (XML formátumban), bár ez számunkra, laikusok számára nem érthető. A hiteles számlát az EBPP.HU megőrzi számunkra 2 évig, ezt a rendszerben bármikor megtekinthetjük. A számla hitelességét az elektronikus aláírás és az időpecsét szolgáltatás garantálja, melyet az elektronikus aláírás szolgáltató honlapján is leellenőrizhetünk.

A cég vezérigazgatóját, Magyar Istvánt a világhálón az EBPP használata közben ránk leselkedő veszélyekről is megkérdeztük, kérdésükre elárulta, hogy az általuk fejlesztett és üzemeltetett rendszert a banki biztonsági feltételeknek megfelelően alakították ki, akár otthonról, akár internetkávézóból használjuk, mindenképpen biztonságban vagyunk. Az egyetlen veszélyforrást a bankkártyával való fizetés jelenti, de ez már nem az EBPP rendszeren belül történik, tehát a kockázata akkora, mint bármely normál online bankkártyás fizetésnek.
A jelenlegi felhasználók, a Fővárosi Vízművek kiállított számláikat tudják ilyen módon rendezni, de az EBPP.HU Zrt. már előrehaladott tárgyalásokat folytata közüzemi vállalatokkal, a hitelintézetekkel és a biztosítókkal is. Az EBPP.Hu Zrt jelenlegi hitelintézeti partnere az OTP Bank

Három féle fizetési mód közül is választhatunk és a befizetési határidőig a kifizetés időpontját is mi határozhatjuk meg, így pillanatnyi likviditási problémáinkra is jó megoldást jelenthet a szolgáltatás igénybevétele. Ha már regisztráltunk, dönthetünk az EBPP saját fizetési rendszerének, a CSEPP-nek az alkalmazása mellett, de partnerbank internet-banki szolgáltatását és az interneten keresztüli bankkártyás fizetési lehetőséget is igénybe vehetjük. Az egyetlen fontos szempont az, hogy mely fizetési mód felel meg legjobban igényeinknek, hiszen mind a három esetben díjtalan a szolgáltatás.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyaralás alatt összegyűlő csekkek sem jelenthetnek többé gondot nekünk, nyilatkozta a cég munkatársa, hiszen az EBPP akkor is elvégzi helyettünk a kifizetést, ha mi közben a tengerparton süttetjük a hasunkat. Nincs más dolgunk, csupán azon kell elgondolkodnunk, hogy melyik időpontot jelöljük meg a kifizetésre, a beérkezését, vagy a befizetési határidő előtt pár nappal lévőt!

Az EBPP.HU Zrt. szeretne hozzájárulni a családok pénzügyi folyamatainak átláthatóbb kezeléséhez, ezért tervezi a család számla szolgáltatásának létrehozását, amellyel az egyes családtagok a többiek kifizetett számláihoz és hozzáférnének, ezzel téve könnyebbé a szervezést és a likviditási problémák orvoslását.

Az e-számlázás igénybevételében azonban nem csupán magunknak takarítunk meg időt és energiát, hanem a környezetünkért is sokat teszünk. Megdöbbentő a tény, hogy a postán feladott sárga csekkek száma évente meghaladja 240 milliót, és ez csupán a csekkeket jelenti, ezzel még nem vettük figyelembe a borítékok és nyomtatott levelek mennyiségét. Ezt az óriási papírhegyet spórolhatjuk meg a Földünk számára, ha elektronikusan "adjuk fel csekkjeinket".

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?