34 °C Budapest

A sárga csekkek ideje lejárt! - Intézd kényelmesebben...

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 11:00

Valószínűleg sokunknak jut a postaládából kieső számlalevélről rögtön eszébe a több órás postai "tortúra", amit végig kell majd csinálnunk, ha rendezni akarjuk tartozásainkat. De vajon miért bajlódunk még mindig a sárga csekkekkel, az ajtóig kígyózó sorokban a levegőtlen, nyáron fülledt várótermekben, mikor otthonról a fotelünkben ülve is kényelmesen elintézhetnénk a pénzügyeinket? A problémánkra már megszületett a megoldás, bár még nagyon kevesen ismerik, és még kevesebben használják, a következőkben az e-számlázás rejtelmeinek járunk utána.


Az e-számlázás másképpen EBPP (Electronic Bill Presentment and Payment) egy "elektronikus postaként" funkcionáló rendszer, amely számunkra azt jelenti, hogy itt ugyanúgy megkapjuk hó elején a számlát, és ugyanúgy "feladjuk" az ún. sárga csekket, vagy készpénz átutalási megbízást, mint ahogy most tesszük a postán, csak mindez elektronikusan történik, megspórolva nekünk az időt és az utazás költségeit. Mindehhez a kényelemhez nincs szükségünk másra, csupán internet hozzáférésre.

Az EBPP.HU egy nem rég létrejött társaság, amely e-számlázással foglalkozik. Ahhoz, hogy szolgáltatásaikat igénybe tudjuk venni, nem kell mást tennünk, mint leülnünk a számítógép elé, és végigcsinálni a körülbelül 5 percünket igénybe vevő regisztrációs eljárást, amely díjtalan, és ezután már az EBPP "jár a postára helyettünk". A regisztrációs folyamat három részből áll, első körben az EBPP rendszerbe jelentkezünk fel, második körben a szolgáltatók felé jelezzük külön-külön, hogy mi ezentúl elektronikusan szeretnénk rendezni a számláinkat., a harmadik körben pedig regsztráljuk magunkat arra a hitelintézetre, amelyiknek mügyfele vagyunk. A szolgáltatók és hitelintézetek az általuk kért és általunk megadott adatok alapján azonosítanak bennünket. Amennyiben ez sikeres volt, már semmi sem áll útjába az elektronikus számla megtekintésnek és fizetésnek.

A regisztrálást és azonosítást követően az EBPP.HU Zrt. értesít minket, ha számlánk érkezik, ha közeleg a fizetési határidő, illetve akkor is, amikor a szolgáltatónk megkapja a számla ellenértékét a bankunktól. A számlát négy féle formátumban tekinthetjük meg, ezek közül három egyáltalán nem hasonlít arra, amit ma a kezünkben tartunk. Elsőként, a számla érkezéséről szóló emailben, a szolgáltató a számla alapadatait láthatjuk, konkrétan kitől kaptuk, mennyit kell fizessünk és mikor van a befizetési határidő. Másodsorban az EBPP rendszerbe belépve meg tudjuk nézni, a számla névjegykártyáját, amely már több információt tartalmaz. Ha látni szeretnénk az eddig - papíralapon -megszokott számla képet, akkor ezt egy .pdf fájl letöltésével megtehetjük., Ezt ki is nyomtathatjuk, azonban ez nem a hiteles számla. A hiteles számlát is megtekinthetjük (XML formátumban), bár ez számunkra, laikusok számára nem érthető. A hiteles számlát az EBPP.HU megőrzi számunkra 2 évig, ezt a rendszerben bármikor megtekinthetjük. A számla hitelességét az elektronikus aláírás és az időpecsét szolgáltatás garantálja, melyet az elektronikus aláírás szolgáltató honlapján is leellenőrizhetünk.

A cég vezérigazgatóját, Magyar Istvánt a világhálón az EBPP használata közben ránk leselkedő veszélyekről is megkérdeztük, kérdésükre elárulta, hogy az általuk fejlesztett és üzemeltetett rendszert a banki biztonsági feltételeknek megfelelően alakították ki, akár otthonról, akár internetkávézóból használjuk, mindenképpen biztonságban vagyunk. Az egyetlen veszélyforrást a bankkártyával való fizetés jelenti, de ez már nem az EBPP rendszeren belül történik, tehát a kockázata akkora, mint bármely normál online bankkártyás fizetésnek.
A jelenlegi felhasználók, a Fővárosi Vízművek kiállított számláikat tudják ilyen módon rendezni, de az EBPP.HU Zrt. már előrehaladott tárgyalásokat folytata közüzemi vállalatokkal, a hitelintézetekkel és a biztosítókkal is. Az EBPP.Hu Zrt jelenlegi hitelintézeti partnere az OTP Bank

Három féle fizetési mód közül is választhatunk és a befizetési határidőig a kifizetés időpontját is mi határozhatjuk meg, így pillanatnyi likviditási problémáinkra is jó megoldást jelenthet a szolgáltatás igénybevétele. Ha már regisztráltunk, dönthetünk az EBPP saját fizetési rendszerének, a CSEPP-nek az alkalmazása mellett, de partnerbank internet-banki szolgáltatását és az interneten keresztüli bankkártyás fizetési lehetőséget is igénybe vehetjük. Az egyetlen fontos szempont az, hogy mely fizetési mód felel meg legjobban igényeinknek, hiszen mind a három esetben díjtalan a szolgáltatás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyaralás alatt összegyűlő csekkek sem jelenthetnek többé gondot nekünk, nyilatkozta a cég munkatársa, hiszen az EBPP akkor is elvégzi helyettünk a kifizetést, ha mi közben a tengerparton süttetjük a hasunkat. Nincs más dolgunk, csupán azon kell elgondolkodnunk, hogy melyik időpontot jelöljük meg a kifizetésre, a beérkezését, vagy a befizetési határidő előtt pár nappal lévőt!

Az EBPP.HU Zrt. szeretne hozzájárulni a családok pénzügyi folyamatainak átláthatóbb kezeléséhez, ezért tervezi a család számla szolgáltatásának létrehozását, amellyel az egyes családtagok a többiek kifizetett számláihoz és hozzáférnének, ezzel téve könnyebbé a szervezést és a likviditási problémák orvoslását.

Az e-számlázás igénybevételében azonban nem csupán magunknak takarítunk meg időt és energiát, hanem a környezetünkért is sokat teszünk. Megdöbbentő a tény, hogy a postán feladott sárga csekkek száma évente meghaladja 240 milliót, és ez csupán a csekkeket jelenti, ezzel még nem vettük figyelembe a borítékok és nyomtatott levelek mennyiségét. Ezt az óriási papírhegyet spórolhatjuk meg a Földünk számára, ha elektronikusan "adjuk fel csekkjeinket".

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
MEDIA1  |  2022. június 28. 08:19
A Media1 több érdekességet is megtudott az HBO Maxra készülő és a Magyarországon eddig ismertektől m...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 10:52