2 °C Budapest

Külföldön használtad a bankkártyádat? -Tudod mi vár rád?

Pénzcentrum
2006. július 21. 12:00

Ma már minden bank többfajta bankkártyát kínál az ügyfeleinek, amelyek közül néha igen nehéz választani. A felhasználó könnyen eltévedhet a díjak, jutalékok és különböző kártyatípusok rengetegében. Különösen érdemes odafigyelni ha külföldön vásárolunk vagy veszünk fel pénzt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ma már minden bank többfajta bankkártyát kínál az ügyfeleinek, amelyek közül néha igen nehéz választani. A felhasználó könnyen eltévedhet a díjak, jutalékok és különböző kártyatípusok rengetegében. Különösen érdemes odafigyelni ha külföldön vásárolunk vagy veszünk fel pénzt.

Pénzfelvétel

Ha készpénzre van szükségünk, akkor a bankkártya segítségével bankfiókban, bankjegyautomatánál (ATM) vagy postahivatalban vehetünk fel készpénzt. Készpénzfelvételhez mindig szükség van a PIN-kódra is, bankfiókban és postahivatalban pedig többnyire a készpénzfelvétel bizonylatát is alá kell írnunk. Érdemes tudni, hogy a készpénzfelvétel mindig pénzbe kerül, és minél "távolabb" vagyunk a bankunktól, annál drágább. Így a saját bankfiókban vagy a kibocsátó által üzemeltetett ATM-nél történő pénzfelvételnél általában drágább, ha más bank fiókjában vagy "idegen" ATM-nél, illetőleg postahivatalban vesszük fel a készpénzt. A pénzfelvétel díját mind külföldön, mind pedig belföldön a felvett összeg százalékában plusz egy fix összegben határozhatják meg, vagy csak egy fix összeget állapítanak meg.

A külföldi ATM-ekből való pénzfelvételre azonban a magas költségek (amelyek akár az 1 százalék plusz 4 euró összeget is elérhetik) miatt nem érdemes bankkártyát használni. Persze ezekben az esetekben is elmondható, hogy a szükség nagy úr és, ha pénzre van szükségünk, akkor túl sok választásunk nem marad.

Azonban az első néhány pénzfelvétel a pénzintézet saját automatájából a legtöbb banknál itthon ingyenes.

Vásárlás

Magyarországon a forgalmasabb üzletekben, áruházakban és szolgáltatóknál csaknem mindenütt elfogadják a bankkártyás fizetést, amelyeknél általában ugyancsak használni kell a PIN-kódot, sőt külföldön még az okmányainkat is elkérhetik. A fizetési művelet a készpénzfelvétellel szemben szinte mindig ingyenes számunkra, ebben az esetben az elfogadó kereskedő fizet jutalékot a banknak.

Külföldi díjak, jutalékok

Külföldi nyaralásokon a bankkártya a legpraktikusabb és legolcsóbb fizetőeszköz. A kisebb, tipikusan készpénzt igénylő kiadásoktól eltekintve a külföldi vásárlásoknál érdemes a bankkártyát előtérbe helyezni. A kártyás vásárlásoknál ugyanis a legtöbb esetben - ugyanúgy, mint itthon - nem számolnak fel jutalékot és költséget a bankok, valutaárfolyam helyett a kedvezőbb devizaárfolyamon történik az átváltás, és ráadásul előfordulhat, hogy csak hetekkel később terhelik meg az ügyfél számláját. Az sem baj, ha több különböző típusú plasztikkal is fel vagyunk szerelve. Ez jelenthet más kártyatípust, illetve a kártyát kibocsátómás bankot. Sokszor még európai országban is érhetik meglepetések az embert ( mondjuk csak MasterCardot fogadnak el, Visat nem vagy fordítva).

Ezenkívül érdemes még figyelni arra is, hogy a Visa dollárban számol el a bankokkal, míg a MasterCard euróban. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az eurózónában Visa kártyával fizetünk, akkor a társaság először az eurót átváltja dollárra, a bankunk pedig a dollár deviza-eladási árfolyamán veszi figyelembe a költésünket. Ha viszont az Egyesült Államokban költünk, akkor éppen fordított a helyzet. Londoni fizetéskor pedig mindkét cég átváltja a fontot euróra, illetve dollárra, és úgy küldi tovább a terhelést, ilyen formán az aktuális keresztárfolyamok is nagyban befolyásolják végleges kiadásunk összegét.

Kártyás vásárláskor a bankok az elköltött összeget első lépésben csak zárolják ( általában ez a zárolás 30 napig tart, de külföldi vásárlásnál ez az idő hosszabb is lehet) a számlánkon és miután leellenőrizték a tranzakció valódiságát feloldják a zárolást és leemelik a tranzakció ellenértékét.

Arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a forintra történő átváltás általában deviza eladási árfolyamon történik, de nem a tranzakció napját veszik figyelembe hanem a könyvelés napján érvényes devizaárfolyamot. Ez azt jelenti, hogy ha leveszünk a kártyánkról ezer forintnak megfelelő összeget akkor ezt a pénzt zárolják a számlánkon majd a könyvelés napján le is veszik onnan, de ha az aznapi árfolyam és a tranzakciós árfolyam között eltérés van (márpedig általában szokott lenni) akkor a különbözetet is levonják a számlánkról.Ha Horvátországban az ERSTE vagy az OTP bank termináljait használjuk pénzfelvételre akkor csak belföldi pénzfelvételi díjakat számítják fel a pénzintézetek. Ez az ERSTE esetében ez 250 Ft plusz a felvett összeg 1,1 százaléka, míg az OTP-nél 1 euro, sőt az OTP banknak Szlovákiában is vannak automatái és ott is csökkentet tranzakciós díjak fizetése mellett juthatunk hozzá a pénzünkhöz (természetesen akkor ha általuk kibocsátott kártyát használunk). Az ERSTE bankos ügyfelek a teljes közép-európai bankhálózatban, azaz - Horvátország mellett - Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában is a hazai díjakat fizetik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?