11 °C Budapest

Levették a pénzt a bankkártyádról? - Van megoldás!

Pénzcentrum
2006. június 14. 12:00

A legkínosabb események közzé tartozik, mikor egy vásárlás vagy pénzfelvétel alkalmával, azzal a ténnyel szembesülünk, hogy a kártyánkon nincs elég fedezet. Pedig emlékeink szerint még bőven akad tartalék a folyószámlánkon. Ilyenkor jogosan tehetjük fel magunknak a kérdést: mi történhetett?

A legkínosabb események közzé tartozik, mikor egy vásárlás vagy pénzfelvétel alkalmával, azzal a ténnyel szembesülünk, hogy a kártyánkon nincs elég fedezet. Pedig emlékeink szerint még bőven akad tartalék a folyószámlánkon. Ilyenkor jogosan tehetjük fel magunknak a kérdést: mi történhetett?

Alapvetően többfajta problémával találhatjuk szembe magunkat. Most a banki zárolásokkal fogunk foglalkozni.

Tegyük fel, hogy szokásos hétvégi vásárlásunk alkalmával, kártyával fizetünk a hipermarketben, majd ezt követően egy bank automatánál felveszünk némi hétvégi költőpénzt. Kártyás fizetéskor a kereskedő, készpénzfelvételkor pedig a bankautomata kártyaelfogadó rendszere egy engedélykérést kezdeményez, amire az ügyfél bankja egy engedélyszámot küld vissza (vagy ha nincs elég fedezet a számlánkon, akkor megtagadja a kérést). Ezzel igazolja, hogy a tranzakció végrehajtható, a fedezet megvan (ezt követően nyomtatódik ki a POS terminálból a szalag, amit aláíratnak velünk). Ezzel egyidejűleg a bank zárolja (15-30 napig) a szükséges összeget, hogy azt ne lehessen más célra újra felhasználni. Egy egyszerű kártyás vásárláskor tehát a bank a fizetés pillanatában zárolja a kérdéses összeget, majd néhány nap múlva, miután a pénz ténylegesen lekerült a számláról, feloldja a zárolást.

Az egyik fajta probléma pont akkor adódik, ha a bank a terheléssel egyidejűleg nem oldja fel a zárolást. Ilyenkor fordulhat elő velünk az, hogy számlánk negatív egyenleget mutat és állhatunk kerek szemekkel a pénztáros előtt. Ekkor a bankok viszonylag hamar (ami általában csak nekik tűnik rövidnek) "visszarakják" a pénzt a számlánkra, persze kártérítésre nem nagyon számíthatunk.

Ha nem a bank, hanem a kereskedő hibázik akkor már bonyolultabb a helyzet. Ilyenkor a pénzintézet vétlen, viszont csak tőle remélhető a jogtalan művelet feloldása, ehhez azonban néhány igazolásra és rengeteg türelemre van szükség.

A legtöbb probléma a szolgáltatás, vagy termék igénybevétele előtti zárolásokból adódik. Főként akkor, ha később az ügyfél mégsem veszi igénybe az adott szolgáltatást, vagy más módon rendezi a számlát. Legtöbbször autókölcsönzők és hotelek élnek az előzetes zárolás eszközével, előre elkérik a bankkártya számát és zároltatják a majdan fizetendő összeget.

Szintén rendkívül kellemetlen, ha a kereskedő véletlenül kétszer zárolja ugyanazt az összeget. Ha ezt maga észreveszi, akkor stornó számlát bocsáthat ki, vagy helyesbítheti az összeget anélkül, hogy visszahívná a zárolást. Ha viszont nem, az ügyfél kénytelen rávenni a kereskedőt, hogy indítsa el a szükséges folyamatot.

Jogtalan zárolás esetén elsősorban a számlavezető bankunkhoz kell fordulnunk. A pénzintézet megpróbálja mielőbb eljuttatni a tranzakcióval kapcsolatos dokumentációt, a zárolást elindító szolgáltatóhoz, és intézkedik a feloldásról. Azonban a tapasztalat az, hogy lassan őrölnek a bankok malmai, ezért gyorsabb eredményt érhetünk el, ha közvetlenül a szolgáltatótól, vagy a kereskedőtől kérjük feloldási procedúra elindítását. A legfontosabb az, hogy minden tranzakcióról próbáljunk meg valamiféle bizonylatot, igazolást megőrizni.

A számlavezető banknak csak akkor áll módjában a feloldás, ha a kereskedő és annak bankja is írásban nyilatkozik arról, hogy a tranzakció az engedélykérés és engedélyezés ellenére sem történt meg, és a tranzakciót elszámolásra nem fogja benyújtani. Sajnos efféle igazolásokat a kártyabirtokosként csak nagyon ritkán kaphatunk.

A legrosszabb a helyzet akkor, ha nem vesszük észre a jogtalan zárolást, és - például dupla fizettetésnél - a jogtalanul zárolt összeget le is vonják a számlánkról. Ilyenkor visszafizetési eljárást kérhetünk a banktól, amely a kártyaelfogadótól bekérendő különböző dokumentumok időigénye és adminisztrációs eljárás miatt akár az erre a célra megszabott maximális 180 napig is eltarthat.. Az ilyen eset elkerülésének egyetlen módja a számla folyamatos ellenőrzése, melyre a legjobb módszer manapság ha minden egyes kártyás tranzakció után kapunk egy sms-t a bankunktól.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 15:43
Milák Kristóf hiába zárta öt arany- és egy ezüstéremmel a Duna Arénában rendezett 126. országos úszó...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem