1 °C Budapest

Drága a kártyás fizetés! - Tudtad?

Pénzcentrum
2006. június 12. 09:00

Magyarországon jelenleg 1-4% közötti díjat fizetnek a kereskedők a bankoknak, ha a náluk telepített POS terminálon keresztül bankkártyával fizet az ügyfél. A jutalék szintje a terminál helyétől és a forgalom nagyságától is függ.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon jelenleg 1-4% közötti díjat fizetnek a kereskedők a bankoknak, ha a náluk telepített POS terminálon keresztül bankkártyával fizet az ügyfél. A jutalék szintje a terminál helyétől és a forgalom nagyságától is függ - írja a Világgazdaság.

A fenti díjnak a MasterCard legfeljebb a 10%-át kapja, amit Európában egy egységes táblázat alapján határoznak meg.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság jelentése szerint az európaiak túl sokat fizetnek a kártyás tranzakciókért, mivel a szegmensben nem alakult ki verseny.

Magyarországon, Csehországban és Portugáliában a kereskedők 2.5-3.1%-os tranzakciós jutalékot fizetnek a bankoknak a MasterCard vagy a Visa elfogadásáért, mely 3-4-szer nagyobb, mint Svéd-, Finn- vagy Olaszországban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korábban írtuk, hogy a cseheknél a legfelsőbb bíróság elfogadta, hogy a kiskereskedők továbbhárítsák a díjakat a fogyasztókra, így végeredményben a kártyahasználat elterjedése inflációs hatással lenne. Ehhez persze az EB-nek is lesz még egy-két szava...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?