2020. július 4. szombat Ulrik

Többet költünk rá, mint ételre: a rezsi után ez viszi el a legtöbb pénzt a magyaroktól


Kijött az összesítés: az összes éves költésük 13,2 százalékát utazásra fordítják a magyarok, ez számszakilag 8236,1 millió eurót jelentett tavaly, átszámolva több mint 2,653 billió forintot. A környező országokban rendre kevesebből oldják meg a napi közlekedést az emberek.

A kiadásaiknak 13,2 százalékát fordítják utazásra a magyarok az Eurostat tavalyi adatai szerint. Kiderült, 2017-ben a teljes magyar GDP 6,6 százalékát tették ki az emberek napi közlekedésének költségei. Számszakilag ez 8236,1 millió eurót jelent, átszámolva több mint 2,653 billió forintot.

Az uniós statisztikai hivatal szerint nagyjából hozzuk az EU-s átlagot, ami az összes költések 13 százaléka. Így egyébként a lakhatás után (ami 24,2 százaléka a kiadásoknak) az utazás kerül a legtöbbe az európaiaknak. A harmadik helyen az ételek és a nem alkoholos italok állnak 12,2 százalékkal.

A legtöbbet Szlovénbiában és Litvániában költenek az emberek utazásra (16,3 és 16 százalék), a harmadik helyen a Németek állnak 14,7 százalékkal. A skála másik oldalán Szlovákia (7,9 százalék), Csehország (10,1 százalék), Belgium (11,1 százalék) és Románia (11,2 százalék) állnak. A számokból kiderül, hogy a szlovákok kevesebb, mint feleannyit költenek egy évben utazásra, mint mi, és a bolgároknál is hasonlóan olcsó a közlekedés.

2007 és 2017 között jellemzően csökkent, vagy stagnált a közlekedési költések aránya az EU-ban. A 10 éves időszakban a legnagyobb csökkenést Romániában (a 2007-es 15,9 százalékról 2017-re 11,2 százalékra, 4,7 százalékkal), Cipruson (4,2 százalékkal, 17,2-ről 13,0-ra), Luxemburgban (3,8 százalékkal, 18,2-ről 14,4-re) és Bulgáriában (3,1 százalékkal, 17,0-ről 13,9-re). Nálunk nem is lett sokkal kevesebb, de nem is nőtt nagy mártékben ez a mutató.

Sok pénzt visz el a dugóban ácsorgás

Nem csoda, hogy egy rahedli pénzt kell elkölteni a közlekedésre, hiszen például a fővárosiak egy jelentős része tölti a reggeleit a dugóban - így a kocsik is többet fogyasztanak. Korábban a Pénzcentrum is megírta: Budapest 22 százalékos átlagos - és csúcsidőben mért 41-46 százalékos - torlódási faktorával a 41. helyre került Európa legzsúfoltabb nagyvárosának listáján - derült ki a TomTom navigációs szoftvereket gyártó cég nemzetközi kutatásából. A 43 európai térséget összehasonlító felmérésben csak Katowicében és a Ruhr-vidék keleti (dortmundi) részén mutattak ki a budapestinél kisebb zsúfoltságot.

A vizsgált városok közlekedési leterheltségét egy úgynevezett "torlódási faktor" alapján hasonlítják össze, amely százalékban fejezi ki, mennyivel hosszabbodik a vizsgált menetidő az éjszakai (alacsony forgalmú) időszakhoz képest. Az 50 százalékos átlagos torlódási faktorral a román főváros bizonyult közlekedési szempontból Európa legzsúfoltabb városának, megelőzve Moszkvát (44%), Szentpétervárt (41%), Londont (40%) és Marseille-t (40%).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk