16 °C Budapest

Tízezreket spórolhat, aki most foglalja le a nyaralását

2015. február 12. 06:00

Akár 30 százalékkal olcsóbban foglalhatjuk most le a nyaralásunkat. Sőt, kifejezetten nagy akciókat, ajándékokat is kínálnak az utazási irodák az előfoglalási időszakban. A kedvezmények jól jönnek, sok utazás ára ugyanis drágult az elmúlt hónapokban. A forint gyengülése miatt elképzelhető, hogy a korábban lefoglalt utazásokra rá kell fizetni.

Sok utazási irodának kellett árat emelnie januárban az árfolyamváltozások miatt. Elképzelhető, hogy a forint gyengülése miatt a korábban vásárolt utazásokra is elképzelhető, hogy utólag rá kell fizetni.

Az irodák maximum 8 százalékot emelhetnek,

ezt rendelet szabályozza. Jó hír viszont, hogy ha előfoglalási időszakban vásároljuk a nyaralást, akkor akár 30 százalékos kedvezménnyel is hozzájuthatunk a kiválasztott úthoz.

Most megéri foglalni

Olcsóbb árakkal találkozhatunk, ha előfoglalási időszakban foglalunk. Sok iroda ajánlatában árgarancia jut azoknak, akik most előlegezik le a nyaralásukat. Emellett azért is megéri az előfoglalás alatt nézelődni, mert egyrészt ennél az árnál csak az ultra last minute az olcsóbb megoldás. Akár 30 százalékkal is olcsóbban hozzájuthatunk a nyaraláshoz a főszezoni árakhoz képest. Fontos különbség a last minute és az előfoglalás között, hogy az ultra last minute-nél csak a maradék szállások és ajánlatok közül válogathatunk. Illetve csak az indulás előtt pár nappal előttre vonatkozik az akció, így a pontos részletek, akár az úti célok is csak akkor derülhetnek ki.
Másrészt pedig az utazási irodák sokszor egyéb ajándékokkal jutalmazzák, hogy jó előre tervezünk:

  • például akár ajándék balatoni wellness hétvégével,
  • fakultatív kirándulással, amiért a helyszínen kellene fizetni, ha nem ajándék lenne,
  • vagy pedig ingyen parkolással a célhelyszínen

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Kelemenné Koltai Kata, a Télen-Nyáron Online Utazási Iroda ügyvezetője.

Pédául a Pénzcentrum gyűjtése alapján egy görögországi nyaralás esetében találni apartmant Sarti szigetén 8000 ezer forint per éjszaka helyett csak 7200 forintért. Tunéziába 96 ezer forint helyett 60 ezer forintért juthatunk el, ebben az árban benne van a repülő, a szállás és a félpanziós ellátás. Ugyanígy előfoglalási akciós áron 72 ezer forintot kell kifizetnünk egy törökországi útért például 100 ezer forint helyett repülővel 8 napra, teljes ellátással. Fontos megjegyezni, hogy ezek az olcsó árak jellemzően a nyár elejére vonatkoznak, júliusi-augusztusi csúcsszezonban az alapár is drágább, így az akciós útért is többet kell fizetni. Persze a választék és a kedvezmények mértéke utazási irodánként és desztinációnként eltérő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jól jön az akció

Január közepén a svájci frank árfolyamváltozásának hatására nagyon legyengült a forint. Az már most látható, hogy az utazási irodáknak valóban emelniük kellett az áraikon. Egy uniós rendelet szerint maximum 8 százalékos lehet az árnövekedés az előzetesen meghirdetett árakhoz képest. Azaz az ilyen váratlan események sem tornászhatják fel ennél jobban az árakat. Emellett pedig csak legkésőbb az indulás előtt 20 nappal drágulhat az utazás, utána már akkor sem, ha ez veszteséget hoz az utazási irodának.

A síelések árai nem változtak, azokat már amúgy is euróban hirdetik meg, és úgy is kell befizetni. Az árfolyamváltozás elsősorban az egzotikus utazások árait érintette. Ezeknél az irodák többsége élt is az árigazító lehetőséggel, és míg általában a legrosszabb esetben is csak 7 százalékkal emelik az árakat, most 8 százalékot kellett emelniük - tette hozzá Koltai Kata.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm