4 °C Budapest

Pofátlan módszerrel trükköznek utazási irodák: ezt jobb, ha tudod!

2019. február 8. 11:02

Budapestről 2018-ban már összesen 48 ország 121 városba utazhattunk repülővel, és köztük rengeteg "filléres ajánlat" is akadt, azaz diszkont légitársaságok pár ezer forintért vitték és hozták a magyarokat Európa legtávolabbi zugaiba is. A legjobb ajánlatokra persze az utazási irodák rárepültek és kuponos oldalakon hirdetik az akciós útjaikat. De vajon tényleg annyira kedvezőek ezek az ajánlatok, mint elsőre tűnnek? Kiszámoltuk!

A Budapest Airport csaknem 15 millió érkező és induló utast kezelt 2018-ban, mintegy 1,8 millióval többet, mint 2017-ben: a budapesti repülőtér ezzel Közép-Kelet Európa leggyorsabban növekvő repülőterévé vált. A tavalyi évben 45 légitársaság segítségével 134 úti célt lehetett közvetlenül elérni 48 ország 121 városában - Magyarország légi összeköttetései még soha nem voltak ennyire kiterjedtek - olvasható egy év eleji közleményben.

Nem csak a külföldiek jönnek hozzánk, de a magyarok is egyre bátrabban utaznak az év minden szakaszában, köszönhetően többek között a (fapados) olcsó légitársaságok pár ezer forintos ajánlatainak.  Ezt használja ki több utazási iroda, akik látszólag olcsó ajánlatokkal csábítják a Budapestről könnyen elérhető városokba azokat, akik szívesen utaznak.

De valóban annyira akciós az az akciós ajánlat? Kiszámoltuk!

Kuponos oldalon hirdeti egy utazási iroda az 5 napos izraeli nyaralását fejenként 129 ezer forintért, ami első ránézésre jó ár. Kíváncsiak voltunk, vajon hogy jövünk ki olcsóbban, ha mi magunk foglaljuk le az utat, vagy ha az utazási irodára bízzuk magunkat.

A Ryanair oldalán a kiválasztott napokon (feltehetően az iroda is erre a járatra biztosít nekünk helyet) egy darab kézitáskával útnak indulva 24 882 forintért kapjuk meg a repülőjegyet. Feladható 10 kilós kézipoggyász 6 500 forintba kerül az utazási iroda ajánlatában, ám a légitársaság oldalán 4199 forintért vehetjük meg ezt a szolgáltatást - ez 2300 forintos különbség. Ha Plus szolgáltatást választjuk, akkor 48 466 forintért utazhatunk oda vissza - tehát 24 584 forinttal többért. Ezért a plusz pénzért elsőbbségi beszállást, két kézipoggyászt, foglalt ülőhelyet és egy 20 kg-os feladott poggyászt kapunk. Az utazási iroda 5000 forintért kínálja az elsőbbségi beszállást, a feladható 10 kilós kézipoggyászt 6500 forintért, feladható 20 kilós poggyászt 17 ezer forintért.

A transzfer a reptér és a szálloda között csoportos utazás esetén ingyen van, ha egyedül utazunk, akkor 16 dollárért visznek minket oda-vissza, ami átszámítva 4464 forint.

Ha mi maguk foglaljuk a szállást a booking.com oldalán ugyanabba a szállodába, akkor jelen pillanatban 147 245 forintba kerül két fő részére, aminek a fele 73 622 forint.

Ha összeadjuk a saját szervezésű utazás költségeit (23 881 forintos repülőjegy + 73 622 forint a szállás fele a kétágyas szobában + reptéri transzfer 4464 forint), akkor 101 967 forintra jön ki ez az utazás- ez 27 ezer forinttal kevesebb, mint ha az irodán keresztül utaznánk - és még a reptéri extrákhoz is valamivel olcsóbban tudunk hozzájutni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kétségkívül azonban vannak előnyei, ha egy utazási iroda megszervezi helyettünk a nyaralást, arról nem is beszélve, ha idegenvezetőt is biztosítanak, aki ismeri a helyet és élménnyé teszi a nyaralást. Ez esetben azonban látszólag csak annyiról van szó, hogy kiválasztottak egy úti célt, egy járatot és foglaltak szállodai szobát, majd rátették a 20 százalékos hasznukat.

Palermo - sok a bizonytalanság

Egy másik ajánlatban egy 4 napos palermói városlátogatást vásárolhatunk 129 ezer forintért 2 fő részére , a reptéri extrák pedig így néznek ki:

  • Fix ülőhely 5 000 forint/fő,
  • elsőbbségi beszállás (egy kis- és egy nagyméretű kézipoggyászt is felvihettek az utastérbe): kb. 6 000 Ft/fő (oda-vissza útra),
  • 20 kilós feladott poggyász kb. 19 000 Ft/poggyász (oda-vissza útra).

Tehát ezeket az extrákat az utazási irodán keresztül összesen (kb.) 30 ezer forintért kaphatjuk meg, ha azonban mi foglaljuk le a jegyet a légitársaság oldalán akkor 21990 forintértba kerül: a különbség 8 ezer forint.

A szállásról azonban nem tudunk mit mondani, hiszen az ajánlatban nem szerepel, hol szállásolják el az érkezőket, csak annyi van benne, hogy egy város közeli szálloda. Felhívtuk az irodát, hogy érdeklődjünk az utazás dátumairól, illetve a szállásról, de semmiféle felvilágosítást nem kaptunk: csak a kupon megvásárlása után (tehát a teljes ár kifizetését követően) adnak bármiféle felvilágosítást a részletekről.

Nem tetszik? Küld vissza 14 napon belül

A kuponos webáruházak mindent elkövetnek annak reményében, hogy a fogyasztókat vásárlásra bírják, ilyen a "1 -et fizet 2-t vihet akciót" vagy akár 20-90 százalékig terjedő árleszállítást biztosító kedvezményes kuponokmegvétele - olvasható a Budapesti Békéltető Testület legfrissebb közleményében.

A kedvezményes árak sokszor vásárlásra csábítják a fogyasztókat, de mielőtt vásárolnak néhány fontos dolgot jó szem előtt tartani. Akuponos oldalak a termékeket vagy szolgáltatásokat csak közvetítik, nem értékesítik, így a vásárlás esetén nem a kuponos oldal és a vevő között jön létre a szerződés, hanem a terméket ténylegesen eladó, vagy a szolgáltatást nyújtó cég és a vevő között. A közvetítő által értékesítettszolgáltatásért általában nem tartozik sem jótállási, sem szavatossági kötelezettséggel a kuponos oldalt üzemetető cég.

Fontos tudni, hogy mint minden internetes vásárlásnál, így a kuponos vásárlások esetén is általában megilleti a fogyasztót a kupon megvásárlásától (általában a letöltésére feljogosító linket tartalmazó elektronikus levél kézhezvételétől) számított 14 napon belüli indokolás nélküli elállási jog. Elállás esetén pedig visszajár a fogyasztó részére a kupon vételára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem