2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Piszkosul sokat költünk erre az EU-ban: 300 000 forintjába van minden magyarnak


Összes kiadásukat tekintve, az európai háztartásoknak átlagosan a közlekedésre kell a második legnagyobb pénzösszeget fordítaniuk a lakhatási ráfordítások után. A magyar háztartások például az összes kiadásaik 13,7 százalékát viszi el a közlekedés, ami annyit jelent, hogy az EU-ban ez a 7. legmagasabb arány. Fejenként mindez egyébként átlagosan 308 000 forintnyi kiadást jelent benzinre, buszra, vasútra...

Az EU-ban lévő háztartások összes, éves fogyasztási kiadásából 13,2 százalékot szakított ki a közlekedés - derült ki az Eurostat adatsorából. Ez összesen több mint 1,1 billió eurónyi kiadást jelent, fejenként pedig 2 200 eurót, azaz mai euró/forint árfolyamon számolva 730 000 forintnak megfelelő összeg. És bár ez brutálisan sok, azt érdemes megjegyezni, hogy az uniós háztartásoknak ez a második legnagyobb kiadási körük a lakhatás fenntartás után. Nem csoda tehát, hogy mindez rendkívül óriási összegre rúg. 

 

Ahogy a statisztikákból látszik, az európai országok közül magasan a szlovén háztartások fordítják a legtöbbet közlekedési kiadásokra, akiket a litvánok és a luxemburgiak követnek. De azért azt is érdemes megjegyezni, hogy

Magyarország is top 10-es játékos, összesítésben a magyar háztartások a 7. legtöbb pénzt áldozzák közlekedésre saját kiadásukhoz mérten.

Olyan országokat előzve, mint az Egyesült Királyság, Írország, Dánia vagy éppen Belgium. Érdekes ugyanakkor, hogy közvetlen szomszédjaink, mint például Románia, Horvátország és Szlovákia simán a lista végén kullognak az utolsó négy helyen. Arányosan összes kiadásainkhoz mérten 2-szer annyi összeget fordít egy magyar háztartás közlekedésre, mint egy szlovák.

Magyarországon ez fejenként átlagosan 930 eurót, azaz mai forint/euró árfolyamon 308 000 forintot jelent.

Ez kevesebb mint a fele annak, mint amennyit egy EU állampolgár átlagosan költ, de a saját kiadásainkhoz mérten már kifejezetten soknak számít. Csak érdekességképpen egy átlagos izlandi lakos évi 4 670 eurót, azaz átszámolva több mint 1,5 millió forintot költ a közlekedésre, ami 5-ször annyi, mint amennyit egy átlagos magyar. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk