13 °C Budapest

Két hosszú hétvége is jön: most érdemes elutazni!

2012. október 16. 05:23

Magas foglaltság a szállodákban Két hosszú hétvége is előttünk áll a következő hetekben: október 23-a után november elsején sem dolgozunk, így - a pihenőnapokkal együtt- négy-négy napot tölt(het)ünk munkahelyünktől távol. Az ilyen alkalmak hagyományosan felpörgetik a magyar szállodák forgalmát, igaz, az sem túl jó, ha túl közel vannak egymáshoz. A hétvégén 20-22 fokos csúcshőmérsékletre is számíthatunk, eső sem várható, így igazi őszi kirándulóidő ígérkezik.


Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek 35,9 százaléka a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, 23,6 százaléka pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége (20%) és a szilveszteri időszak (20%) is.


A Szállás.hu online turisztikai szolgáltató kutatása szerint a belföldi turizmust tovább élénkítheti az idei munkarend, korábbi felmérésük szerint a megkérdezettek 51 százaléka szívesen utazik ilyenkor belföldre, további 3 százaléka pedig külföldre is örömmel kiruccan egy-egy hosszú hétvégére. Elsősorban a 35 év alattiak kelnek útra ilyenkor, az idősebbek otthoni pihenésre használják ki az időt.


A nyári időszakon kívül tett utazások során a legtöbben a városlátogatás, a gyógy- és wellness-fürdők, valamint a kulturális látnivalók, műemlékek iránt érdeklődnek. Emellett a várak és kastélyok, nemzeti parkok és a természetjárás, valamint a fesztiválok és a világörökségi helyszínek látogatása is a kedveltebb tevékenységek közé tartoznak.

Közel esik egymáshoz a két ünnep

Míg nyáron a foglalások értéke egy éjszakára átlagosan 6000 forint volt, addig ősszel ez az érték 17 000 forint fölé kúszik - tájékoztatta lapunkat Rácz István, a Szallas.hu Csoport marketingvezetője. Ősszel közel 50 százalékkal megnő a foglalások aránya a wellness szálláshelyekre, melyek jellemzően magasabb árkategóriába esnek, így egyfelől ezzel magyarázható a megugrás. Másfelől ősszel csupán átlagosan 2,5 éjszakát töltünk el egy szálláshelyen, szemben a nyári hónapokra jellemző 8 éjszakával, rövidebb időszakra pedig hajlandóak vagyunk többet is költeni.

Mivel ezúttal két hosszú hétvége is esik az október 1. és november 30. közti időszakra, vélhetően ezzel magyarázható, hogy a tavalyi - egy hosszú hétvégés - időszakhoz képest az átlag két éjszakáról két és fél éjszakára nőtt a foglalások átlagos hossza. A legnépszerűbb célpontok a főváros, valamint egyes megyeszékhelyek és fürdővárosok, mint Eger, Sopron, Pécs vagy Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Sárvár.


Ha közel esik egymáshoz két hosszú hétvége, akkor az első sikeresebb a szállodák szempontjából, a másodikra már alacsonyabb a foglaltság - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak a Szállodaszövetség főtitkára. Kovács István emlékeztetett: idén már volt arra példa, hogy két ünnep közel esett egymáshoz: március 15-ére többen utaztak el, mint a két héttel későbbi húsvéti ünnepekre. Ráadásul Mindenszentek sokkal inkább családi ünnep, így az elutazás célja inkább rokonlátogatás, a pihenés, wellness háttérbe szorul ilyenkor.

A főtitkár szerint a hosszú hétvégék nyertesei elsősorban a wellness-és gyógyszállók, valamint a vidéki fürdőhelyek, ugyanakkor Budapest és a nagyvárosok nem tipikus desztinációk ilyenkor. Kovács István úgy látja, a szállodák 80-100 százalék közötti foglaltsággal üzemelhetnek az előttünk álló időszakban, az ünnepek alkalmával egyértelműen a belföldi vendégkör a meghatározó.

A csomagajánlatok még mindig népszerűek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jól alakul a foglaltság a következő hétvégékre, a vendégek elsősorban a kedvezményes üdülési csomagokat kedvelik - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Bán Szabolcs, a mezőkövesdi Nefelejcs Hotel értékesítője. Az október 23-i hétvége jelenleg 85 százalékos foglaltsági szinten áll, leginkább kisgyermekes családok, fiatal/középkorú párok foglaltak szobát a szállodában, előbbiek elsősorban a szomszédos Zsóry-fürdő miatt, utóbbiak inkább a hotel wellness-szolgáltatásait keresve. A november elsejei hétvégére is közel teltházzal számolnak, leginkább középkorú, nyugdíjas párok választották ezt az időszakot. Ráadásul a környék (Eger, Szilvásvárad, Mezőkövesd) kiváló kirándulási és városlátogatási lehetőségeket kínál.

Mint az értékesítő elmondta, a csomagajánlatok továbbra is népszerűek: az Október 23. és az Őszi Relax nevű csomagok speciálisan erre az időszakot célozzák, a félpanziós ellátás mellett ajándék masszázzsal, strandbelépővel.

Az ország másik felén, Sárváron is pozitív előjelekkel várják az előttünk álló ünnepeket. A Spirit Hotel Thermal Spa közel teltházzal készül a következő hetekre, ráadásul - mint azt a szállodától megtudtuk- a október utolsó hétvégéje Ausztriában ünnep, így onnan is sok vendéget várnak. A pihenésre, kikapcsolódásra ezekben a hetekben elsősorban családok foglaltak szobát, ebben közrejátszik a két hét múlva kezdődő őszi szünet is.

De hova utazzunk?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem