2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Ismeretlen szabály szedi áldozatait az utakon: sok autós fizet, pedig nem kellene


Könnyen repülhet a büntetés, ha valakit a fizetős utakra terelnek le mondjuk egy lezárás miatt. Bár a törvény szerint ilyen esetekben nem kell útdíjat fizetni, de ez csak a legelső csomópontig érvényes: ezt nézik be nagyon sokan a szakértő szerint. A Kreszprofesszor a Pénzcentrumnak azt mondta: merjünk reklamálni, ha úgy érezzük, jogtalanul küldték ki a csekket.

Útlezárás miatt egy fizetős útszakaszra terelték át Fejér megyei olvasónkat, akinek nem volt érvényes megyei matricája, így hát annak rendje és módja szerint meg is büntették, érkezett a csekk. Holott a vonatkozó szabályok szerint ezt egy terelés miatt nem tehetnék meg a hatóságok.

Az ügy kapcsán megkerestük a Kreszprofesszort is: Pető Attila szerint, ha valaki jogtalannak érzi a büntetését, mindenféleképpen jelezze a hatóságoknak:

Meg kell írni, hogy mi történt, nem lehetett másfelé menni: ha pedig valamilyen küldő körülmény miatt terelik el a forgalmat, akkor nem vagy köteles fizetni. Ez utólag bizonyítható, nyilván nem csak azt az egy autóst terelték rá a fizetős útra - az intézkedésekről nyilvántartás is készül. Benne is van a vonatkozó szabályban, hogy ilyen esetekben nem szabad büntetést kiszabni.

A szakember által emlegetett rendelet valóban tartalmazza azt a passzust, hogy nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy forgalma korlátozásának, elterelésének az időtartama alatt azon az egyébként díjköteles útszakaszon, amelyet a szervek - a közút kezelőjének és a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezetnek előzetes vagy szükség esetén egyidejű tájékoztatása mellett - terelőútként jelöltek ki.

De akkor miért jött a csekk?

Arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miért kaphatott büntetést olvasónk, Pető Attila rávilágított a jogszabály egyik bekezdésére:

az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező gépjárművek - a korlátozást vagy terelést elrendelő szerv ettől eltérő tájékoztatása híján - a terelőútként kijelölt díjköteles utat legfeljebb a díjköteles szakaszra hajtás kezdete és az azt követő első csomóponti lehajtó közötti szakaszán használhatják díjmentesen. A megfizetett úthasználati jogosultság visszatérítésének a terelés miatti díjmentességre tekintettel nincs helye.

A Kreszprofesszor szerint sokan nem ismerik ezt a szabályt, és beleszaladnak egy-egy büntetésbe, mert nem hajtottak le időben a fizetős útról - ilyenkor nyilvánvaló, hogy jogosan érkezik a csekk.

Nem az van, hogy ha lezárnak egy utat, akkor lehet végig autópályázni büntetlenül. A terelés egy külső ok, de az első kijárat után már nincs kényszerítő körülmény. Onnantól fizetni kell, vagy lehajtani az útról, ha ezt nem akarjuk.

- húzta alá a Kreszprofesszor.

Sokba fáj benézni

Elég kellemetlen, ha valakit egy ilyen figyelmetlenség miatt büntetnek meg a büntetési tételek a következőképp oszlanak meg:

  • D1M kategória: 7500 forint, 60 napon túl fizetve 30 ezer forint
  • D1/D2 kategória: 14 875 forint, 60 napon túl fizetve 59 500 forint
  • B2 kategória: 66 925 forint, 60 napon túl fizetve 267 700 forint

Érdemes figyelni, ugyanis még megúszhatod a büntetést, ha a felhajtást követő egy órán belül megveszed a matricát

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk