2019. december 7. szombat Ambrus

Ismeretlen szabály szedi áldozatait az utakon: sok autós fizet, pedig nem kellene


Könnyen repülhet a büntetés, ha valakit a fizetős utakra terelnek le mondjuk egy lezárás miatt. Bár a törvény szerint ilyen esetekben nem kell útdíjat fizetni, de ez csak a legelső csomópontig érvényes: ezt nézik be nagyon sokan a szakértő szerint. A Kreszprofesszor a Pénzcentrumnak azt mondta: merjünk reklamálni, ha úgy érezzük, jogtalanul küldték ki a csekket.

Útlezárás miatt egy fizetős útszakaszra terelték át Fejér megyei olvasónkat, akinek nem volt érvényes megyei matricája, így hát annak rendje és módja szerint meg is büntették, érkezett a csekk. Holott a vonatkozó szabályok szerint ezt egy terelés miatt nem tehetnék meg a hatóságok.

Az ügy kapcsán megkerestük a Kreszprofesszort is: Pető Attila szerint, ha valaki jogtalannak érzi a büntetését, mindenféleképpen jelezze a hatóságoknak:

Meg kell írni, hogy mi történt, nem lehetett másfelé menni: ha pedig valamilyen küldő körülmény miatt terelik el a forgalmat, akkor nem vagy köteles fizetni. Ez utólag bizonyítható, nyilván nem csak azt az egy autóst terelték rá a fizetős útra - az intézkedésekről nyilvántartás is készül. Benne is van a vonatkozó szabályban, hogy ilyen esetekben nem szabad büntetést kiszabni.

A szakember által emlegetett rendelet valóban tartalmazza azt a passzust, hogy nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy forgalma korlátozásának, elterelésének az időtartama alatt azon az egyébként díjköteles útszakaszon, amelyet a szervek - a közút kezelőjének és a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezetnek előzetes vagy szükség esetén egyidejű tájékoztatása mellett - terelőútként jelöltek ki.

De akkor miért jött a csekk?

Arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miért kaphatott büntetést olvasónk, Pető Attila rávilágított a jogszabály egyik bekezdésére:

az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező gépjárművek - a korlátozást vagy terelést elrendelő szerv ettől eltérő tájékoztatása híján - a terelőútként kijelölt díjköteles utat legfeljebb a díjköteles szakaszra hajtás kezdete és az azt követő első csomóponti lehajtó közötti szakaszán használhatják díjmentesen. A megfizetett úthasználati jogosultság visszatérítésének a terelés miatti díjmentességre tekintettel nincs helye.

A Kreszprofesszor szerint sokan nem ismerik ezt a szabályt, és beleszaladnak egy-egy büntetésbe, mert nem hajtottak le időben a fizetős útról - ilyenkor nyilvánvaló, hogy jogosan érkezik a csekk.

Nem az van, hogy ha lezárnak egy utat, akkor lehet végig autópályázni büntetlenül. A terelés egy külső ok, de az első kijárat után már nincs kényszerítő körülmény. Onnantól fizetni kell, vagy lehajtani az útról, ha ezt nem akarjuk.

- húzta alá a Kreszprofesszor.

Sokba fáj benézni

Elég kellemetlen, ha valakit egy ilyen figyelmetlenség miatt büntetnek meg a büntetési tételek a következőképp oszlanak meg:

  • D1M kategória: 7500 forint, 60 napon túl fizetve 30 ezer forint
  • D1/D2 kategória: 14 875 forint, 60 napon túl fizetve 59 500 forint
  • B2 kategória: 66 925 forint, 60 napon túl fizetve 267 700 forint

Érdemes figyelni, ugyanis még megúszhatod a büntetést, ha a felhajtást követő egy órán belül megveszed a matricát

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

12.05-12.11
Országos

Aldi

12.05-12.11
Országos

Interspar

12.05-12.11
Országos

Spar

12.05-12.11
Országos

Tesco

12.05-12.11
Országos

Auchan

12.05-12.11
Országos

Kika

12.04-12.23
Országos

Kika

11.27-12.10
Országos

  Ajánlatunk