6 °C Budapest

Így játsszák ki a gyengülő forintot az élelmes magyarok: százezreket spórolnak

2019. szeptember 25. 05:34

Az irodákat is meglepte az idén tapasztalható utazási roham: sokan már tavaly ősszel lefoglalták a nyaralásukat, hogy így biztosítsák a helyüket, no és persze hogy megspóroljanak akár 30-40 százalékot is. Hogy idén, illetve jövő nyáron mi várható, hatással lesz-e a sokat emlegetett gazdasági megtorpanás, a forint gyengülése az utazások számára, egyelőre még nem tudni. Ám a szakemberek szerint az árfolyamingadozás miatt mindenképpen jól járhatnak azok, akik utazási irodán keresztül, minél több kinti szolgáltatást és minél magasabb ellátást tartalmazó utazási csomagot foglalnak már jó előre.

Egy júniusi interjúban Szvoboda János, a Neckermann cégvezetőjétől kérdeztük meg, vajon léteznek-e még a hagyományos first minute, last minute kedvezmények. Akkor azt a választ kaptuk, hogy évről évre népszerűbb az előfoglalás: egyre korábban foglalnak az utasok. Ahogy fogalmazott, tavaly szeptemberben kezdték el az idei nyári utak értékesítését, január végéig pedig a charterkapacitásuk felét eladták. 

Mint ismeretes hétfőn a Thomas Cook brit utazási iroda csődöt jelentett, rengeteg utast hagyva külföldi országokban, akiknek a hazautazását az állam kell hogy állja. Szerdán a Thomas Cook német leányvállalata is csődöt jelentett, ehhez a céghez tartozik többek között az Öger Tours, a Bucher Reisen és a Neckermann Reisen Hét elején a Neckermann Magyarország egy közleményt juttatott el a sajtóhoz, amiben az áll, hogy "a Thomas Cook Group plc tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak, a Thomas Cook igazgatósága bejelentette az Egyesült Királyság vállalkozásainak fizetésképtelenségét. A Thomas Cook Csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország egy egészséges cég, továbbra is folytatja működését."

Ennek kapcsán kíváncsiak voltunk, hogy állnak most a 2020-as nyári foglalások, mi az, ami már elérhető, illetve jellemzően mekkora kedvezményben részesülnek, akik nem félnek már szeptemberben eldönteni, hol pihenik ki a még le sem dolgozott év fáradalmait. 

Idén a tavalyi éveket messze meghaladta az előfoglalási időszakban lefoglalt utazások száma. Reményeink szerint ez a tendencia a 2020. évi külföldi nyaralásokhoz kapcsolódó előfoglalási időszakban is folytatódni fog 

 - számolt be a Pénzcentrumnak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége Marketing és Kommunikációs Bizottságának tagja, majd hozzátétté: a tengerparti nyaralásokat szervező hazai utazásszervezők 2019. november elejétől kezdődően fogják megjelentetni jövő évi kínálatukat. Az előfoglalási időszak kedvezményei elérhetik a 30-40 százalékot is.

Kihasználnád az előfoglalási akciókat, de most épp nincs elég megtakarított pénzed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Habár a kölcsönökneknek vannak költségei, de lecsapva a legjobb utazási ajánlatokra még így is olcsóbban jöhetsz ki sok esetben. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 6 544 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 11,73 %), de nem sokkal marad el ettől az OTP 7 781 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és a Provident konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt megerősítette Nagy Viktória, az Invia marketing menedzsre is: "A 2020-as nyaralások iránt, ugyan már akadnak érdeklődők, de jellemzően novembertől élénkül meg az érdeklődés, ami kitart egészen február végéig/március elejéig. Ebben az időszakban viszont abszolút érdemes lefoglalni a következő évi nyaralást, hiszen a legjobb szállodák legjobb helyei ebben az időszakban kelnek el, ráadásul kifejezetten kedvezményes áron. 

A jellemző kedvezmény 20-25 százalék körül alakul, novembertől januárig ez általában eléri a 40, esetenként az 50 százalékot, majd ismét egy 20 százalék körüli átlag, illetve egyéb kedvezmény (ingyenes szolgáltatás, program, extra ellátás, stb.) várható. Alapvetően érdemes kivárni az előfoglalási szezont, akkor ugyanis nagyon széles kínálatból válogathatnak az utazást tervezők, és sok olyan szálloda és utazás is elérhető ilyenkor, amik ár-érték arányban magasan kiemelkednek a mezőnyből, emiatt viszonylag gyorsan elkelnek a szabad kapacitásai."

A szakemberek előző évek tapasztalatai alapján a decemberi és januári hónapokra jósolják a legtöbb foglalást. Az előfoglalás legnagyobb előnye, hogy a kedvezmények mellé a teljes szezonban elérhető legszélesebb kínálat társul ebben az időszakban, így nagyobb eséllyel tudunk magasabb kategóriájú szállást foglalni kifejezetten jó áron.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akad már értékelhető ajánlat

Valóban, még korlátozottak a lehetőségek, de azért lehet már találni 2020 nyarára remek ajánlatokat, igaz még csak elvétve. Ám aki tudja, hogy egészen biztosan el fog utazni, és a szabadsága pontos időpontjai is megvannak már, annak érdemes elkezdeni szétnézni:

  • A BB Toursnál például a görögországi Korfun2 felnőtt ellátás nélkül 7 éjszakát tölthet el egy medencés apartmanban fejenként 59 900 forintért. Ehhez természetesen még a repülőtéri illetéket és a transzfer költségét is hozzá kell számolni, ám így sem lesz több a végösszeg 213 384 forintnál.
  • Aki Törökországba vágyik, az már most lefoglalhatja a jövő nyári útját például Antalyaba az utazom.com oldalán. A négy csillagos Hotel Mesut extrái közül nem hiányozhat természetesen a négycsillagos ellátás, a kinti medence gyermekpancsolóval, de meglepő módon törökfürdő is van a komplexum területén. Magyarországról a repülő ugyan Debrecenből indul és a szállodától 120 km-re teszi le az utasokat, ám cserébe hét éjszakáért nem kell többet fizetnünk, mint fejenként 158 ezer forintot, feltéve ha 2020-ban június közepére esik a rendes éves szabadságunk.
  • Horvátországi apartmanokat, szállodai szobákat is lehet már foglalni jó előre, hogy biztosan legyen még hely: a szállás.hu-n például 187 567 forintért két főre 2020. júliusának legelején 7 éjszakára félpanziós ellátással.
  • Az Invia kínálatában októbertől lesz elérhető a teljes előfoglalási kínálat, jelenleg még ezek viszonylag szűk, elsősorban a legnépszerűbb úticélokra (Egyiptom, Törökország, Bulgária, stb.) fókuszáló köre érhető el, de a kedvezmények mértéke az úticél és a szálloda függvényében jelentős eltéréseket mutat.

Várható drágulás?

Nagy kérdés, hogy tényleg megéri-e már most lefoglalni, esetlen kifizetni a teljes összeget. "Reményeink szerint az árakban számottevő változás nem várható, inkább az árak megjelentetésében lesz változás, hiszen a Magyar Utazási Irodák Szövetsége kezdeményezése nyomán számos hazai utazási iroda jövő évi árualapját már a teljes - az illetékeket és járulékos költségeket is tartalmazó - árakon fogja kommunikálni" - ismertette Bakó Balázs. Ezáltal az utazók jobban össze tudják majd hasonlítani a teljes részvételi díjat feltüntető utazási irodák kínálatát.

A forintárfolyam esetleges gyengülése miatt mindenképpen jól járhatnak azok, akik utazási irodán keresztül, minél több kinti szolgáltatást és minél magasabb ellátást tartalmazó utazási csomagot foglalnak, hiszen például egy repülőjegyet, kinti transzfereket és szállást all inclusive ellátással magában foglaló utazási csomag esetén sokkal kiszámíthatóbbak a költségek, a szoltáltatások és étkezések jelentős részét nem a helyszínen valutában fizeti az utazó.

"A várható áremelkedés sajnos nagyon sok olyan tényezőtől függ, melyre semmilyen hatásunk nincs, sem üveggömbünk mellyel a világpiaci trendeket és azok hatását a turizmusra meg tudnánk jósolni, de ezzel együtt jó eséllyel meg lehet spórolni a first minute időszakban megvalósuló foglalással"  mondta el a Pénzcentrumnak Nagy Viktória.

Erre mindenképpen figyelj!

Mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a vonatkozó kormányrendelet értelmében a nyolc százalékot meghaladó áremelés esetén az utazó felmondhatja a vonatkozó utazási szerződést és az utazásszervező az utazás megkezdése előtti húsz napon belül már nem emelhet árat - hívja fel a figyelmet a szekember.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem