18 °C Budapest

Idén nyáron olcsóbb Egyiptom és Tunézia

2011. július 8. 04:44

Az év elején az arab országokban kezdődött politikai átalakulások Egyiptomban és Tunéziában kihatnak a korábban a gazdaság fontos -és jól jövedelmező- ágának számító turizmusra is. Kérdés, hogy mi magyarok utazunk-e idén Észak-Afrikába, és vajon olcsóbbak-e ezek az utak, mint tavaly.

Egyiptomba történő utazás esetén a Külügyminisztérium változatlanul indokoltnak tartja a távolmaradást mindenfajta tömegmegmozdulástól és tüntetéstől. Valamennyi program esetében javasoljuk állampolgárainknak, hogy tartózkodásuk teljes időtartama alatt legyen elérhető közelségben személyi adatokat tartalmazó úti okmányuk (útlevelük) vagy annak másolata. Ezeket kívánatos a rendvédelmi erők ellenőrzése során felmutatni, utasításaikat együttműködően és maradéktalanul tiszteletben tartani. Kerülendő a rendfenntartó szervek, rendvédelmi eszközök fotózása.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a gazdasági-megélhetési problémákkal párhuzamosan növekedhet a kisebb bűncselekmények száma. Fokozott figyelmet érdemel a vagyontárgyak őrzése (pénztárca, mobiltelefon). Emelkedhet a szolgáltatások (körutak, kulturális esték, városnézések stb.) ára, csökkenhet azok színvonala. Javasolt naprakész tájékoztatást kérni az utazást szervező cégektől, telepített idegenvezetőiktől.

Az Egyiptomba utazni kívánó magyar állampolgárok számára javasoljuk, hogy a konzuli védelem elősegítése céljából éljenek az előzetes bejelentkezés lehetőségével...- tanácsolja a Külügyminisztérium honlapja az Egyiptomba utazóknak.

A külügyi tárca hivatalos oldala Tunéziáról így fogalmaz: Tunéziában tovább folytatódik a politikai rendszer átalakítása, ami együtt jár új választások kiírásával, illetve az intézményrendszer átalakításával. Az átmeneti időszakban változatlanul előfordulnak fosztogatások, illetve betörések és rablások. A bizonytalan közbiztonsági helyzet miatt célszerűnek tartjuk elkerülni az ország dél-nyugati régióit (Kasserine, Gafsa, Gabes, Kebili városok), azonban Tozeur és közvetlen környéke látogatható (csoportos, szervezett formában). Fokozott óvatosságot javasolunk a tunéziai nagyvárosokban (Tunisz, Sfax, Sousse) tartózkodó magyar állampolgároknak, azonban a tengerparti sávban (Hammamet, Monastir) található üdülőhelyek, szállodák továbbra is biztonságosnak tekinthetők. Változatlanul indokoltnak tartjuk a tömegmegmozdulások, tüntetések, utcai csoportosulások elkerülését.

Görögországtól sem tartunk
Nem mondják le a magyar turisták görögországi nyaralásaikat a megszorítások elleni athéni tiltakozások miatt - a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének adatai szerint.

A magyarok elsősorban a görög szigetekre, illetve az észak-görögországi területekre utaznak nyaralni. Ezekre a helyekre pedig közvetlen charterjáratok viszik az utasokat. Így teljesen elkerülik a tüntetéseket. (MTI/Pénzcentrum.hu)


Kedvezmények, olcsóság

Az utazási irodák ajánlatai közt böngészve meglepően olcsón találhatunk utakat az afrikai országokba. Egy hét négycsillagos szállodában, félpanziós ellátással már 52-55 ezer forinttól elérhető (igaz, erre fejenként rá kell még számolnunk nagyjából 40 ezer forintot reptéri illetékre és kerozinpótlékra). Több iroda kínál család csomagokat, ahol a 2-3 gyermekes családok már jelentős kedvezményt kapnak, más helyeken az all inclusive szolgáltatás -a félpanzióshoz képest- fejenként 10-15 ezer forint ráfizetésért már elérhető. Találtunk több olyan utazásközvetítőt, amelynél a fakultatív programok olcsóbbak.

Információink szerint ugyanakkor a hasonló adottságokkal rendelkez török tengerpart szállodái telítettebbek az idei szezonban, sok utazó ugyanis előnyben részesíti Törökországot - például Egyiptommal, Tunéziával vagy akár Görögországgal szemben.

 


Az év elején kialakult helyzet jelentős kiesést okozott az utazók számában, de kezd magához térni az egyiptomi, tunéziai turizmus, a magyar turisták is visszatérnek az afrikai országokba. Az idei év azonban akkora hátránnyal indult, hogy jó, ha a szállodák a tavalyi bevételi szintet tudják tartani - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Kartago Tourstól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szállodák jelentős, 10-30 százalékos kedvezményekkel csábítják vissza a nyaralni vágyókat, ezt az utazási iroda tovább tudja adni ügyfelei részére, így a korábbi évekhez képest egyértelműen olcsóbb a térségbe utazni.

Mint megtudtuk, a kiemelt turisztikai célpontok meglátogatása továbbra is működik, a fakultatív programok -bár kevesebb a jelentkező- Kairóba, Luxorba a korábbi évekhez hasonlóan indulnak. A tunéziai programok is biztonságosnak tekinthetők.

Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője néhány napja az MTI-nek elmondta: Egyiptom valamivel jobb helyzetben van mint Tunézia, mivel Egyiptom történeti emlékei és látnivalói miatt nehezen helyettesíthető más úti célokkal. Tunézia helyett azonban sokan választották például Bulgáriát.

Hozzátette: az egyiptomi szállodai költségek ugyan 25-30 százalékkal csökkentek, ez azonban nem érvényesül maradéktalanul a csomagok áraiban a magas kerozinköltségek miatt, de az utak olcsóbbak az idei szezonban.

Az irodavezető szerint szeptember-novemberben az egyiptomi turistaforgalom újra szárnyalhat, akkor ugyanis nem nagyon lesz versenytársa az észak-afrikai országnak. Tunéziában nehezebben indul a szezon, csak lassabban tud visszaállni az ilyenkor szokásos forgalom. A szakember úgy véli, a tunéziai turisztikai szakemberek kicsit talán későn kezdték az ország idegenforgalmi népszerűsítését. Jó árakkal, jó szolgáltatásokkal azonban lassan visszaállhat a megszokott forgalom.

Érdemes keresni a last minute-et

A spórolós utazóknak érdemes figyelni arra, hogy szinte minden iroda kínál akciós last minute utazásokat, így akár az idei kedvezményes ár még kedvezményesebb is lehet. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett utazási szakemberek szerint sok utazó az utolsó pillanatig kivár, hogy megtalálja a számára legkedvezőbb ajánlatot. Olyanok is szép számmal vannak, akik számára szinte mindegy, hogy hova utaznak, csak olcsó és megfelelő színvonalú legyen a szállás és az ellátás.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem