13 °C Budapest

Autósok százezrei veszélyben a magyar utakon

Pénzcentrum
2013. november 14. 11:32

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált csak téli gumiabroncsra, pedig ajánlatos még az első fagyok és havazások előtt gondoskodni a nyári gumik cseréjéről.

Az autósok idén ősszel egyelőre még nem kaptak ízelítőt az igazi téli útviszonyokból, az elmúlt hétvégén helyenként 22 fokot is mutattak a hőmérők. Mivel azonban a meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérséklet rövid idő alatt, még a héten akár tartósan is +7 Celsius-fok alá csökkenhet, ajánlatos még az első fagyok és havazások előtt gondoskodni a nyári gumik télire történő cseréjéről.

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált csak téli gumiabroncsra, pedig a hideg időszakban a megváltozott közlekedési viszonyok miatt sajnos sok baleset történik az utakon. 2012 októberében és novemberében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan több mint 1200 személyi sérüléssel járó baleset történt a magyar utakon, amelyekben 1500-nál is többen szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérülést. Sokat ezek közül az is okozott, hogy a sofőrök nem készültek fel a rossz időre, a tapasztalatlanabb vezetők pedig sokszor még nem rendelkeznek kellő gyakorlattal a fagyos vagy hókásától csúszóssá vált utakon.


Az őszi időszakban az autósok általában már csak az első havazások után váltanak téli gumikra. Pedig a saját, az utasok és a többi közlekedő biztonsága érdekében is fontos, hogy már előre felkészüljenek az időjárás viszontagságaira. A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) azt javasolja, hogy a nyári gumiabroncsokat már akkor cseréljék le a gépkocsi-tulajdonosok, ha a hőmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá süllyed, mivel a téli gumiabroncsok összetételük és futófelületük sajátosságai miatt a hidegebb időben, a jeges vagy havas utakon is maximális biztonságot nyújtanak.

A HTA szakértői szerint a magyar autósok fele sajnos a veszélyek ellenére egyáltalán nem vált téli abroncsra, akik igen, jellemzően 3-6 évig használnak egy-egy téligumiabroncs-szettet. Felszerelés előtt mindig érdemes megvizsgáltatni a használt abroncsokat az esetleges sérülések és a felület kopása miatt, mivel az elhasználódott abroncsok kevésbé biztonságosak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm