28 °C Budapest

Sokkal olcsóbb is lehet a köteleződ: erre érdemes figyelni

Pénzcentrum
2013. november 12. 10:39

Idén két nappal később kezdődött a kötelező kampány, de nem csak ezért van kevesebb idejük az ügyfeleknek. December elseje vasárnapra esik, így a szokásostól eltérően több biztosító csak november 29-ig tudja fogadni a benyújtott szerződés felmondásokat. Addig is érdemes időt szánni a váltásra, hiszen akár 50 százalékos kedvezményet is elszalaszthatunk a rohanással. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének sajtótájékoztatóján jártunk.

Idén 4 nappal kevesebb idő jut a mérlegelésre, hiszen a késői kezdés mellett több biztosító jelezte, hogy csak november 29-ig tudja befogadni a felmondásokat. A hétvégi felmondásokra az alkuszok sem tudnak garanciát vállalni - mondta el Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

A lerövidített határidő azért lehet nagy gond, mert szokásosan az autósok 40 százaléka az utolsó pillanatra hagyja az ügyintézést. Ha pedig nem kerül felmondásra a szerződés, akkor további egy évig nem módosítható már.

Az online kalkulátorokkal történő választás is időigényes. Sokan nem olvassák el rendesen a lehetséges kedvezményeket, így akár egy 50 százalékos díjcsökkenést is elhalaszthatnak. A számolgatás során több kapcsolódó biztosítást is felajánlhatnak a kalkulátorok, ezeket is érdemes átnézni. A fedezeti értékeket például minden esetben vessük össze, ne csak az ár alapján döntsünk.

Félrevezető lehet a biztosítók levele
A baleseti adó idén is 30 százalék, maximalizált mértéke 30 295 forint. Ezt vagy feltünteti a biztosító vagy nem, de mi mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő összegeket hasonlítjuk össze.


Mi történt a díjakkal idén?

Nem csökkent, de nem is nőtt jelentősen idén az átlagdíj Cselovszki Zsolt, a gépjármű szekció elnöke szerint. A növekedés pedig leginkább csak abból adódik az eddigi évekhez képest, hogy ma már egyre többen voltak a maximális kedvezményes kategóriában, így kevesebb díjcsökkenés történt e miatt (egyre kevesebb bonus ugrásra juthat egyre több malus ugrás). A szövetség szerint nincs olyan csoportja az autósoknak, akik kiemelkedően rosszul jártak voltak.A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségé a jövőben fontosnak tartja a direkt kárrendezés bevezetését a jövőben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erről bővebben itt: Vége lehet az autósok rémálmának: jöhetnek az új szabályok?

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?