11 °C Budapest

4 súlyos betegség, amit egy külföldi utazáson kaphatsz el

2014. augusztus 24. 13:01

A 2014-es  Ebola-járvány ráirányította a figyelmet az afrikai utazások egészségügyi kockázataira. Pedig nem ez az egyetlen életveszélyes betegség, amelyet egy külföldi utazás során kaphatunk el; ráadásul nem csak Afrikában. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

A 2014-es Ebola-járvány szerte a világon ráirányította a figyelmet az afrikai utazások egészségügyi kockázataira. Mint ismert, az idén februárban Guineából indult dögvész halálos áldozatainak száma a legfrissebb közlések szerint mára elérte az 1427, a vírussal megfertőződött emberek száma pedig a 2615 főt. A járvány jelenleg 4 országban (Guinea, Sierra Leone, Libéria, Nigéria) tombol, és nemcsak helyiek, hanem több külföldi beutazó is áldozatul esett már a kórnak.

Bár kétségtelen, hogy nagyobb sajtóvisszhangot mostanában az Ebola-járvány kapott, ugyanakkor nem ez az egyetlen életveszélyes betegség, amelyet egy külföldi utazás során elkaphatunk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium például folyamatosan frissíti azt a listát, ahova nem tanácsolják az utazást; köztük több olyan területtel, amely járványügyi szempontból lehet veszélyes. De a járványügyi helyzetekről érdemes az ÁNTSZ honlapját is átvizsgálni egy-egy utazás megtervezése előtt. Nemzetközi oltásokkal kapcsolatos információ pedig az Országos Epidemiológiai Központtól szerezhető be.

Mielőtt azonban örökre lemondanál arról, hogy valaha is elhagyod az országot, olvasd el tippjeinket, melyek megmutatják, egyáltalán hol találkozhatsz veszélyes betegségekkel, illetve hogyan tudsz védekezni ellenük. Azt se felejtsd el, hogy utazás előtt mindig köss betegségekre is vonatkozó biztosítást (a biztosított célországokról és betegségekről érdeklődj biztosítódnál), a megfelelő kezelés költsége egy külföldi országban ugyanis rendkívül drága is lehet.

1. AZ UTAZÓK HASMENÉSE

Mi ez? Az utazók hasmenésén (Travelers Diarrhea, TD) a szokásosnál legalább kétszer vagy többször híg széklet ürítését értjük. Gyakran társul vele hasi diszkomfort, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. Hirtelen kezdet jellemzi, akár az utazás alatt, akár hazatérés után. Általában magától gyógyuló betegség.

Hol kaphatod el? A fejlődő országokban 20-50 százalékos előfordulást jelentenek: Latin Amerika, Afrika, Közel-Kelet és Ázsia. Mérsékelten veszélyesek a Dél-európai országok, és néhány Karib tengeri sziget.

Hogyan kerüld el?
A betegség átvivője a szennyezett étel vagy ivóvíz. Tehát tilos utcai árusnál enni, inni, fagylaltozni, nyers salátát, nyers vagy félig átsült húst, halfélét, állott ételt, hidegtálat, majonézt, jégkockát fogyasztani. Biztonságosak a dobozos vagy palackozott italok, kávé, tea fogyasztása.

2. MALÁRIA

Mi ez? A malária az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A fertőző szúnyogcsípés után általában 10-35 nappal később jelennek meg a tünetek. A lappangási idő változó, de legalább 6 nap. A malária fő tünete a láz, rendszerint (de nem feltétlenül) a típusos, hidegrázással járó lázroham.

Hol kaphatod el?
A fejlett országokban a maláriás megbetegedés igen ritka (jellemzően behurcolással alakulhatnak ki kisebb járványok), de a trópusokon továbbra is gyakori. Az esetek 80-85 százaléka Afrika egyenlítői vidékein fordul elő, a többi leginkább Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában.

Hogyan kerüld el?
Bár a malária ellen nincs védőoltás, így a megelőzés legfőbb módja a malária elleni gyógyszer szedése, amit a veszélyes területre érkezés előtt el kell kezdeni szedni. Ezen kívül elővigyázatosságból mindig használj szúnyogriasztót, szúnyoghálót.

3. DENGUE-LÁZ (CSONTTÖRÉSES LÁZ)

Mi ez? Hirtelen magas lázzal, izületi és izom és csontfájdalommal, hányással kezdődik, esetleg halvány kiütéssel jár. Mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti a betegséget, mely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hol kaphatod el? Közép-Amerika: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Kuba, Barbados, Dominika, Jamaika; Dél-Amerika: Bolívia, Brazília, Columbia, Equador, Francia Guyana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela; Ázsia: Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malaysia, Myanmar, Fülöpszigetek, Singapur, Thaiföld, Vietnam, Taiwan; Indiai szubkontines: Banglades, India, Pakisztán, Sri Lanka; Csendes Óceánia: Guam, Cook szigetek, Fiji, Új Kaledonia, Kiribati; Afrika: Kelet-Nyugat Afrika országai

Hogyan kerüld el? Védőoltás nincs. A szúnyog csípésétől kell óvakodni: A bőrt szúnyogriasztóval kell befújni. A zárt helyiséget rovarriasztóval, az alvóhelyet impregnált szúnyoghálóval kell védeni.

4. SÁRGALÁZ

Mi ez? Vírus, amelyet szúnyogok terjesztenek. Néhány napos lappangás után lázzal, izomfájdalommal, sárgasággal, veseelváltozással, esetleg vérzéses szövődményekkel járó betegség, mely kb. 10 százalékban halálozással végződik.

Hol kaphatod el?
Jellemzően Dél-Amerika és Afrika trópusi területein: Angola, Benin, Burkina-Faso, Burundi, Cameroon, Közép-afrikai Köztársaság, Kongó, Elefántcsontpart, Kongói Demokratikus Közt. Francia Guyana, Gabon, Ghana, Bissau-Guinea, Libéria, Mali, Niger, Ruanda, Sao Tome és Principe, Sierra Leone, Tanzánia, Togo, Bolívia, Ecuador, Etiópia, Gambia, Guinea, Guyana, Kenya, Kolumbia, Mauritánia, Nigéria, Panama, Paraguay, Peru, Szenegál, Szomália, Szudán, Suriname, Trinidad és Tobago, Uganda, Venezuela.

Hogyan kerüld el? Védőoltással! Élő, gyengített vírust tartalmazó, közel 100 százalékos hatékonyságú oltóanyag áll rendelkezésre. A védettség egyetlen oltás beadástól számított 10 nap múlva alakul ki és 10 évig biztosít védelmet.A legtöbb fertőzött országba cask az oltást igazoló papírral lehet beutazni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem