28 °C Budapest
South Dalmatian coastal road to the south of Split on a sunny summer evening, Dalmatia, Croatia.

Vadiúj utat adtak át Horvátországban: jelentősen csökken a menetidő a magyaroknak az Adriára

2024. május 29. 19:11

Több mint húsz évvel az első kapavágások megkezdése után a hétvégén átadták a dél-dalmáciai Omis elkerülő útját- derül ki a VG cikkéből. A hat kilométer hosszú útszakasz 70 millió euróba került, a megépítése valóságos mérnöki bravúr. 

Több évtizednyi várakozás után az omisiak végre búcsút mondhatnak a folyamatos közlekedési dugóknak. Az Adria egyik legforgalmasabb útja, a 8-as főút, eddig Omis óvárosán haladt keresztül, óriási dugókat okozva a turistaszezonban, amikor naponta akár 40 ezer autó is megjelent a városka szűk utcáin. Az elkerülő út építése a terepviszonyok miatt rendkívül nehéz és költséges volt, hiszen Omis egy meredek sziklafal tövében, a Cetina folyó torkolatánál fekszik, és a Dinaridák instabil hegyvonulatai valamint a természetvédelmi terület is nehezítette az építkezést.

Az építkezés 2008-ban kezdődött, és az új út a város előtt kanyarodik fel a hegyek irányába, egy 6,5 százalékos dőlésszögű alagútban. A 603 méter hosszú alagút a hegyben elágazik, autópálya-kapcsolatot biztosítva, majd eléri a Cetina folyót. A Komorjak hegy átfúrása másfél évig tartott, mert a zajszintet minimálisra kellett csökkenteni a hegyen élő állatok védelme érdekében. A folyó felett átívelő, 230 méter hosszú hidat úgy kellett megépíteni, hogy a folyó vize ne szennyeződjön, ezért a hidat elemenként rakták össze, csatlakoztatva a tíz évvel korábban elkészült Omis 1 alagúthoz.

Az elkerülő út építését a Strabag végezte, a projekt összköltsége 48,5 millió euró volt, részben uniós források bevonásával. Az Omis 1 alagút fúrási költségei is hozzáadva a teljes költség közel 70 millió euróra rúg. Az új út a jövőbeli spliti körgyűrű déli végpontja lesz, amely várhatóan 2027-re készül el. Ezen kívül Horvátországban több más jelentős útépítési projekt is zajlik, például az A5-ös autópálya befejező szakasza, amely jövő tavasszal éri el a magyar határt, csatlakozva az M6-os autópályához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem