33 °C Budapest
First sun rays hit summit of Kanchenjunga, worlds 3rd highest mountain, just East of Mt. Everest, squeezed between Nepal and Bhutan. Seen here from Phalut along Singalila Ridge trek.

Újabb életet követelt a Föld legmagasabb hegye: ő az áldozat, társát még keresik

2024. május 17. 13:32

Egy mongol hegymászó a mostani szezon első halálos áldozata a Föld legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, eltűnt társát még keresik.

A 31, illetve 53 éves férfiak a múlt hét végén indultak el a 8 849 méteres csúcs meghódításra 8 000 méteren fekvő utolsó táborukból, és utoljára vasárnap este volt velük kapcsolat, kedden eltűntnek nyilvánították őket. Keresésüket hátráltatta a rossz idő és az erős szél.

Egyikük holttestét végül 8 000 méteres magasságban találták meg - közölték pénteken a helyi hatóságok. A megtalált alpinista halálának körülményeit még vizsgálják. A másik eltűnt hegymászó keresését ugyanebben a körzetben folytatják.

A jelenlegi - tavaszi - szezonban Kenton Cool brit hegymászó a 18. alkalommal, Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető) pedig a 29. alkalommal mászta meg az Everestet, megdöntve saját korábbi rekordjukat, egyben a külföldiek és a nepáliak rekordját is.

Ebben a szezonban - május 12-én - jutott fel oxigénpalack nélkül a Föld legmagasabb pontjára az első szlovák nő, Lucia Janicova.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áprilistól júniusig tartó főszezonra 414 mászóengedélyt adtak ki a nepáli hatóságok, fejenként 11 ezer dollárért. Egy expedíció az egyéb költségekkel együtt legkevesebb 40 ezer dollárba kerül, de akár a duplája is lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem