24 °C Budapest
A bright frosty morning at the famous stones in England

Elveszítheti helyét az Unesco világörökségi listán az ország egyik nagy büszkesége: alagutat építenének alá

2024. április 11. 12:16

A Stonehenge körüli viták újraéledtek, miután a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta az alatta tervezett közúti alagút építését, ami aggodalmakat váltott ki a világörökségi státusz elvesztésével kapcsolatban, miközben régészeti és környezetvédelmi aggályok is felmerültek - közölte a BBC.

A Stonehenge alatti közúti alagút építési tervei ismét napirendre kerültek, amelyek az Egyesült Királyság egyik leginkább megosztó projektjének megvalósítását hivatottak elősegíteni. A tavaszi napéjegyenlőség alkalmából összegyűlő emberek idén árnyékot vetettek az eseményre, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasította a Wiltshire-ben található világörökségi helyszín alatt tervezett alagút ellen benyújtott jogi kifogást.

John Adams, a Stonehenge Alliance csoport elnöke szerint ez a döntés sötét pillanat az ország számára. Az alagút költségei az 1990-es évek óta 2,5 milliárd fontra nőttek. A Nemzeti Autópálya-ügynökség szerint az alagút csökkentené az A303-as út zsúfoltságát, amely jelenleg zavarja a látogatókat és rontja a környezetet.

Az Unesco bírálta a tervet, mivel az beavatkozik a világörökségi területbe és veszélyezteti azt. Amennyiben Stonehenge-et törölnék a listáról, ez nemzetközi szégyent jelentene az Egyesült Királyságnak.

Mike Parker Pearson professzor szerint régészeti szempontból komoly problémák merülnek fel, mivel az alagút által érintett terület fontos régészeti leleteket tartalmazhat. Az építkezés élővilágra gyakorolt hatása és a pogány közösség aggodalmai is komoly kérdéseket vetnek fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A helyi közösség életminőségét befolyásolja az A303-as út forgalmi torlódása. Janice Hassett szerint az út keskenysége okozza a problémát, nem pedig az emberek lassítása. Az élők és holtak közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy tiszteletben tartsuk mind a kulturális örökséget, mind pedig a jelenlegi lakosság igényeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem