Budapest, Hungary - April 24, 2023: A picture of the Nyugati train station with a large timetable screen on display.

Nagy változás élesedik december 10-től a vasúti menetrendben: ennek rengeteg utas fog örülni

MTI
2023. november 29. 07:55

December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden. A tájékoztatás szerint az új menetrend kialakításakor a járási egyeztetéseken felül annak az online társadalmi egyeztetésnek a javaslatait is figyelembe vették, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium kezdeményezett az utazóközönség érdekében.

A lakossági észrevételeket, javaslatokat a Budapest-Székesfehérvár, a Vác-Vácrátót-Aszód, a Pécs-Villány-Magyarbóly, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Szolnok-Debrecen, a Debrecen-Tiszalök és a Debrecen-Mátészalka vonalak esetében építették be - közölték. Hozzátették: a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal felújításának köszönhetően ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő és naponta 5 pár új vonat indul Nagyváradra.

Változás, hogy Budapest és Dunaújváros között bővül a Z42-es vonatok száma, a hétvégi reggelenként gyakrabban indulnak vonatok Szolnokról és Nagykátáról - írták. Azt is kiemelték, hogy a hétvégi éjszakai TramTrain-járatok esetében kedvezőbb lesz a csatlakozás a Budapest-Szeged közötti éjszakai, hajnali vonatokhoz.

A menetrendváltozásról további részletek a MÁV honlapján találhatók - hívta fel a figyelmet a vasúttáraság. Tájékoztatásuk szerint az utasok november 29-től tudják megváltani elővételben a menetjegyeket a menetrendváltást követő időszakra - hívta fel a figyelmet a MÁV.

Felülvizsgálat és megnyúló menetidő

Idén augusztustól 10 vasútvonal esetében vonathelyettesítő buszjáratok közlekednek. Az Építési és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a korábbi vasúti és a jelenlegi buszközlekedés tapasztalatait, versenyképességét, és figyelembe véve a térségben élők utazásai szokásait még az idei év végén döntés születhet a jövőbeli közlekedési formáról az érintett vonalak esetében. Az új menetrendben vonatközlekedésként szerepelnek az indulási állomások és időpontok - közölte a MÁV.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes vasútvonalakon a menetrendszerűség, pontosság javítása, továbbá a csatlakozások megbízhatóságának növelése érdekében bizonyos vonatok menetidejét kismértékben növelték, illetve vonatok közlekedési idejét pár perccel módosították - tájékoztatott a vasúttársaság. Ezek közül néhány példa:

  • A Keleti pályaudvar felé közlekedő InterCity-k Miskolcról 3 perccel később, óra 33 perckor indulnak, menetidejük Budapestig 7 perccel hosszabb, a Budapest felé közlekedő Agria InterRégió vonatok füzesabonyi várakozása 5 perccel megnövekszik, Budapest-Keletibe óra 5-kor érkeznek.
  • A főváros felé közlekedő Mátra InteRégió vonatok 5 perccel később, óra 35-kor érkeznek Budapestre.
  • A Miskolc–Tiszai –Füzesabony irányban közlekedő személyvonatok 12 perccel korábban, óra 21-kor indulnak Miskolcról.
  • A 94-es számú Miskolc―Tornanádaska vonalon 10-14 perccel nő az eljutási idő.
  • A 100-as számú Budapest―Szolnok―Debrecen―Nyíregyháza―Záhony vonalon a vonatok a Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak, illetve a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek. Az InterCity vonatok menettartama Budapest-Nyugati és Nyíregyháza között 6 perccel, Nyíregyháza és Budapest között 5 perccel növekszik.
  • A Kisköre és Kisújszállás szakaszon 4-5 perccel nő a menetidő, a vonal két végállomásán csak úgy biztosíthatóak a kedvező, rövid idejű csatlakozások, ha naponta négy esetben a Kisújszállásról Kál-Kápolnára közlekedő személyvonatok 54 percet tartózkodnak Kisköre állomáson, egyes vonatok pedig 1-2 órával később közlekednek. A vonalon összeségében háromórás vonatkövetés alakul ki.
  • A távolsági vonatok Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak és Szegedre 1 perccel később érkeznek, ellenkező irányban a vonatok pedig 1 perccel korábban indulnak Szegedről és a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek.
  • A Nyugati pályaudvarról hétvégi és ünnepnapokon 5:18-kor, 7:18-kor, 13:18-kor és 19:18-kor induló és Kecskemét állomásig közvetlenül közlekedő S21-es vonatok (2920, 2922, 2944 és 2928-as számú) csak Lajosmizséig közlekednek, így Lajosmizse állomáson a Kecskemét felé utazóknak másik vonatra kell átszállni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem