11 °C Budapest
Girl relaxation in private swimming pool hiding in jungle. Wealth travel. Top view, drone point of view directly from above. Vacations in Bali. Tropical and exotic asian nature. Wellness and vitality. Balinese traditional architecture, hotel with straw roof.

Milyen válság? Milliókat szórnak el a magyarok erre a luxushobbira

2023. október 26. 20:32

Komoly felívelő szakaszban van a nemzetközi hotelpiac: az idei első félévben az egy kiadható szobára jutó árbevétel 19,5 százalékkal, az átlagos napi szobaár 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, miközben az átlagos szállodai foglaltság 61,2 százalékról 68,9 százalékra emelkedett – derül ki a Moore Global tanácsadó és könyvvizsgáló cég által közzétett negyedéves iparági elemzésből.

A nemzetközi tanácsadó cég négy globális hotellánc: a Marriott, a Hilton, az InterContinental és a Hyatt által közzétett adatokból összeálló reprezentatív mintája alapján 108 ország több mint 23 ezer szállodája teljesítményének elemzését végzi el minden negyedévben, értékes betekintést adva a nemzetközi hotelpiac aktuális folyamataiba.

Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) 2023 első félévében 110,7 dollár volt, ami nem csupán az egy évvel korábbi 92,6 dolláros értéket múlja felül, hanem immár a Covid előtti időszaknak a csúcsértékét, a 2019 első félévében mért 105,3 dollárt is. Az átlagos napi szobaár (ADR) 160,6 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 151 dollárról, és immár 11 százalékkal haladja meg a 2019-es 144,9 dollárt. A 68,9 százalékos foglaltság pedig már alig marad el a 2019 első félévének 72,4 százalékos rátájától.
Minden kategóriában kedvező fejlődést mutatnak a számok, de különösen kiemelkedő a luxuskategóriás hotelek teljesítménye, ahol a foglaltság mértéke egy év alatt 54 százalékról emelkedett 68 százalékra. Ebben a kategóriában a RevPAR értéke már 201 dolláros (+36% éves növekedés) szinten jár, a ADR elérte a 295 dolláros szintet (+13,9%).

A vizsgált négy szállodalánc esetében a korrigált EBITDA értéke 14-18 százalékkal emelkedett egy év alatt, a működési eredmény pedig 12 százalékkal haladta meg a 2022 első féléves szintet. Csupán az elmúlt negyedév során több mint 400-zal, 23 409-re nőtt (+1,7%) a mintába tartozó szállodák száma, ennek jelentős része már meglévő hotelek csatlakozásának eredménye: az ismert brandek erősítik a piaci pozíciót és a javítják a jövedelmezőséget.

Az adatokból az látszik, hogy a nemzetközi szállodaipar a nehézségekre rugalmasan reagált és növelte ellenállóképességét, mára pedig minden korábbinál versenyképesebbé vált. Az emberek vágya az utazások iránt a lezárások feloldása után töretlenül kitart, és a gazdasági nehézségek, az inflációs hatások sem tudták visszafogni ezt a kitartó keresletbővülést. A lendület várhatóan a második félévben is kitart, bár a közel-keleti konfliktus, annak esetleges eszkalálódása érezhető visszaesést is hozhat az első féléves adatokhoz képest

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– értékelte az adatokat Takács Márton, a Moore Global Hotel és Turizmus munkacsoportjának globális vezetője.

Amint arról a Moore Global korábbi jelentése beszámolt, az érintett szállodaláncok év eleji előrejelzése 2023 egészére a RevPAR tekintetében 8 százalékos átlagos növekedést tartalmazott. Ugyanerre az időszakra figyelemreméltó, 5 százalék körüli átlagos nettó szobaszám-növekedési rátával kalkuláltak, ami egyrészt töretlen terjeszkedési erőfeszítéseiket, másrészt a köztük zajló éles versenyt tükrözi a szállodai kínálat minden szintjén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm