21 °C Budapest
Happy old senior adult business man holding smartphone using electric bike rental digital phone mobile app renting scooter in city public eco transport mobile application standing in urban park.

Változhat a KRESZ Magyarországon: ezek a kormány tervei, itt vannak a részletek

2023. március 14. 17:43

50–60 ezer elektromos roller lehet hazánkban, a KRESZ mégsem említi őket, így speciális szabályok sem vonatkoznak rájuk. A 24.hu megérdeklődte, hol tart most a szabályalkotás. Egyelőre úgy látszik nincs fejlemény az ügyben 2022 vége óta.

Bár már jó néhány éve részei a városképnek az elektromos rollerek, egyelőre a KRESZ nem említi őket külön járműként. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár még 2022 szeptemberében beszélt arról, hogy "van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani. Lesz társadalmi vita, és én nagyon reménykedem, hogy ez a KRESZ-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb jövő év első felében” 

A 24.hu most megkereste Révészt most, öt hónappal később, hogy megtudjuk, hogy áll a beharangozott módosítócsomag. Megtudtuk, hogy jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztériumban zajlik a jogszabály-módosítás előkészítése.

Az egyeztetésekbe bevontuk a Magyar Közutat, a Közlekedéstudományi Intézetet, a rendőrséget, a Budapesti Közlekedési Központot, a Budapest Közutat, valamint több civil szervezetet (Járókelő, Magyar Kerékpárosklub, Kerékpáros Miskolcért Egyesület, Magyar Autóklub), illetve a Lime rollermegosztót is, így kijelenthetjük, hogy széles társadalmi csoport érdekeinek figyelembevételével történt az előkészítő munka

– írta az államtitkár, és elárulta azt is, hogy a javaslatcsomag alapján a 25 km/h végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárokhoz hasonló közlekedési szabályok vonatkoznának,
de ennél bővebben nem ismertette a készülő tervezetet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?