-1 °C Budapest
A train is leaving the station.

Videón, ahogy füstöl a 3-as metró megállója: ez áll a háttérben

2022. december 5. 17:28

Minden átadás előtt álló állomáson füstpróbákkal is ellenőrzik az új hő- és füstelvezető rendszer hatékonyságát. A napokig tartó próbafolyamat során az adott állomás legkritikusabb tűzhelyszínének vizsgálatát végzik el. A vasúti hatóság és a tűzvédelmi szakhatóság képviselői jelenlétében hatósági füstpróbával zárul a tesztelés.

A vizsgálat során egy szimulált tűzeset segítségével vizsgálják a menekítéshez, valamint a tűzoltáshoz szükséges berendezések működőképességét. Annak érdekében, hogy az eset a lehető legközelebb álljon a valósághoz, két metrókocsi között egy metrókocsit modellező felépítményt készítenek a peronszint magasságában, a tűzfészket pedig a felépítmény alatt helyezik el.

A tűzgyújtást követően a főszellőző ventilátorok normál üzemi működésből tűzeseti üzemmódra váltanak át. A forgásirányváltás automatikusan megtörténik, ha tűzjelzés előtt a ventilátor ellentétes irányú üzemben működik. A keletkező füst a metró szellőző kivezetésein keresztül a felszínre távozik, ezért a tűzoltóság és a lakosság minden esetben előzetes értesítést kap a próbák helyéről és idejéről. A kiáramló füst természetes anyagokat tartalmaz, nincs egészségkárosító hatása.

Az utasforgalom előtt januárban megnyíló Ferenciek tere és Deák Ferenc tér metróállomásokon készült videóból kiderül mi történik a füstpróbákon:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?