12 °C Budapest
Commercial airplane flying overhead and copy space

Fontos változást jelentettek be a légitársaságoknál: erről minden utazónak tudnia kell

2022. november 10. 09:31

Nem mindegy, mennyi lesz a kibocsátás egy utasra számolva, mert akár többmillós pluszköltséget is jelenthet a légitársasoknak. Ismét megváltozott a különadó, megmutatjuk, hogyan.

Szerdán este helent meg a legújabb Magyar Közlöny, melyből sok egyéb más mellett kiderült, hogy ismét változtattak a légitársaságokra vonatkozó különadók rendszerén. A különadó 9összege eddi utasonként 3900 forint volt, ha európai országb vitt a járat, más országok esetében 9700.

Előbbi akként módosul, hogy akkor kell ennyit fizetni az utas után, ha a célország az EU-s országokon kívül Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegro, Nagy-Britannia és Észak-Írország, San Marino, Svájc, Szerbia, Norvégia, vagy Ukrajna. Ekkor a következő szabályok érvényesek:

  • 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 2700 forint,
  • 10,50 kilogramm vagy annál magasabb és 17,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 3900 forint,
  • 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 5100 forint az adó mértéke.

Ha azonban más országba utazik az ember (például az Egyesült Államokba vagy a Távol-Keletre), akkor ezt kell figyelembe venni a különadó kiszámításánál:

  • 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 6800 forint,
  • 10,50 kilogramm vagy annál magasabb és 17,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 9750 forint,
  • 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 12 700 forint utasonkétn az adó mértéke.

A különadó kiszámításához a légitársaságoknak adatot kell szolgáltatniuk, mégpedig úgy, hogy a tárgyhót követő hónap 5. napjáig elkülöníthető módon megküldik a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetnek  valamennyi érintett légi járművükről a szén-dioxid-kibocsátási érték és a motorszám szorzatának egy ülésre jutó értékét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem