16 °C Budapest
Waiting Area In Airport With Luggages Near The Seats, Christmas Tree, Ornaments, Gift Boxes And Blurred Background

Csúnyán ráfizethet, aki így utazik karácsonykor: villámgyorsan eshet kútba rengeteg magyar terve

2022. október 20. 10:03

A nyári reptéri botrányok sok utazó életét megkeserítették: késésektől, kimaradásokról, járattörlésektől volt hangos egész Európa. A nyári szezonon kívül, az év végén is sűrű időszak, sokan mennek haza, vagy éppen keresik fel külföldön élő rokonaikat. Itt a karácsonyi szezon küszöbén megnéztük, milyen lehetőségei vannak annak, aki szeretne továbbra is olcsón repülőjegyhez jutni, de tart attól, hogy megismétlődnek a korábbi fiaskók. Hát mint kiderült, nem sokat.

A nyár végén, ősz folyamán ismét megszaporodtak a fapados repülőjáratok körüli botrányok, ahogy arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk: óriási késések, járattörlések keserítették meg az utasok életét. Olyannyira sok volt panasz, hogy a hatóságok figyelmét is felkeltette és augusztus végén eljárás indult a Wizz Air ellen.

Az Igazságügyi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint: a panaszok jó része szerint a légitársaság nem nyújtott tájékoztatást és segítséget járatkésések és járattörlések esetén; nem biztosított szállást és átfoglalást, ezzel többletköltséget okozva az utasoknak. Emellett nem válaszolta meg 30 napon belül a fogyasztói beadványokat, valamint emelt díjas telefonos ügyfélszolgálatot működtet, az IM szerint pedig ezzel megsértették a jogszabályokat és a magyar fogyasztók jogait is.

De nem csak a magyar utasok, egész Európa, sőt az egész világ szenvedett a reptéri káoszok miatt: az európai légi közlekedés szereplői a járatok hat és fél százalékát törölték júniustól szeptemberig. Ennek oka, hogy az iparág alulkalibrálta, hogy a covid után milyen gyorsan jön vissza a kereslet. „Nagyon hatékony működésre vagyunk berendezkedve, ami azt jelenti, hogy ha nem működik körülöttünk az ellátási lánc, akkor a mi modellünk sem tud megfelelően működni” – mondta el Váradi József, a a Wizz Air vezérigazgatója egy interjúban nemrég.

Mit tehet az utazó?

Így a várható karácsonyi roham előtt megnéztük, létezik-e utasbiztosítás az ilyen esetekre, hiszen mostanra helyreállt a megszokott rend, de a félelem megmaradt az emberekben, a bizalom megingott. Ennek ellenére az utazásról és az olcsó(bb) repjegyekről senki sem mond le szívesen. Adja magát a válasz, hogy biztosítást köt, de sajnos ez nem elég.

Fontos tudni, hogy az útlemondás biztosítás nem nyújt térítést arra az esetre, ha a légitársaság törli a járatot. A légitársaság eljárása attól függ, hogy mi volt a járattörlés oka. Főszabályként a légitársaság vis maior esetén nem köteles visszatéríteni a repülőjegy árát, ugyanakkor jelen helyzetben a légitársaságok ettől a főszabálytól eltérhetnek. Amennyiben a törlés oka nem vis maior volt, akkor az a légitársaság, amely a járatot törölte, köteles visszaadni a repülőjegy árát, vagy köteles azt áttenni másik időpontra. Egyes biztosítók függetlenül a légijárat törlésének okától, szolgáltatást nyújtanak, melynek keretében a szerződési feltételekben meghatározott összeget átutalják az ügyfeleknek – tudtuk meg a MABISZ-tól.

Van megoldás?

Kíváncsiak voltunk, mely biztosítóknál érhető el a konstrukció, és megtudtuk, hogy például az Allianz az Útitárs, Téli Sportok és Extrém sportok utasbiztosításának Arany és Platina csomagja fedezetet nyújt a járatkésés és a járattörlés esetén is. Az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat mindhárom említett utasbiztosítás tartalmazza, melyek többek között kiterjednek a poggyászkésésre, járatkésésre, járattörlésre, külföldi tartózkodás meghosszabbítására sürgősségi ellátás esetén, idő előtti hazautazásra természeti katasztrófa miatt, illetve segítséget nyújtanak hatósági karantén esetén is - tudtuk meg a biztosítótársaságtól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Az EUB repülős termékeiben lévő Air Assistance szolgáltatás magába foglalja a jogos kártérítési igény behajtásával járó teljes ügyintézési procedúrát, amelynek minden költségét a Biztosító közvetlenül megtéríti az ügyfél felé. Repülős termékek esetén - az aktuális feltételeik szerint -, ha egy menetrendszerű légijárat valamely külföldi repülőtérről legalább 4 óra, vagy azt meghaladó időtartamú késéssel indul, és az üzemeltető légitársaság írásban igazolja a késés tényét és időtartamát, valamint azt, hogy a Biztosított érvényes menetjeggyel a késett légijárattal utazott, akkor a Biztosító megtéríti a fentiek szerinti külföldi légijárat-késés időtartama alatt igénybe vett sürgősségi vásárlások (élelmiszer, tisztálkodószerek) számlával igazolt összegéből a légitársaság által meg nem térített összeget. A Biztosító nem köteles szolgáltatni, ha a Biztosított a légitársaság felé nem élt kártérítési igénnyel.

Ha egy menetrendszerű légijárat – amelyen a Biztosított érvényes menetjeggyel utazott – a lakóhely szerinti ország területén lévő repülőtérre a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legalább 2 óra, vagy azt meghaladó időtartamú késéssel érkezik meg, és emiatt a Biztosított lakhelyére történő továbbutazása az eredetileg tervezett módon nem lehetséges, akkor a Biztosító megtéríti a késés miatt a lakóhelyre utazás során felmerült közlekedési és szállás-többletköltségek valamint a légitársaság által a járatkésés miatt a Biztosított részére térített összegnek a különbözetét" - mondta el a Pénzcentrumnak Lengyel Márk, az Európai Utazási Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

Az Aegonnál a járattörlés nem biztosítási esemény, mert ez elég nehezen kalkulálható kockázat. A piac egészére jellemző, hogy rendszerint szűk körben felmerülő esetben (pl. sztrájk miatt) válik a járattörlés biztosítási eseménnyé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm