0 °C Budapest
Waiting Area In Airport With Luggages Near The Seats, Christmas Tree, Ornaments, Gift Boxes And Blurred Background

Csúnyán ráfizethet, aki így utazik karácsonykor: villámgyorsan eshet kútba rengeteg magyar terve

2022. október 20. 10:03

A nyári reptéri botrányok sok utazó életét megkeserítették: késésektől, kimaradásokról, járattörlésektől volt hangos egész Európa. A nyári szezonon kívül, az év végén is sűrű időszak, sokan mennek haza, vagy éppen keresik fel külföldön élő rokonaikat. Itt a karácsonyi szezon küszöbén megnéztük, milyen lehetőségei vannak annak, aki szeretne továbbra is olcsón repülőjegyhez jutni, de tart attól, hogy megismétlődnek a korábbi fiaskók. Hát mint kiderült, nem sokat.

A nyár végén, ősz folyamán ismét megszaporodtak a fapados repülőjáratok körüli botrányok, ahogy arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk: óriási késések, járattörlések keserítették meg az utasok életét. Olyannyira sok volt panasz, hogy a hatóságok figyelmét is felkeltette és augusztus végén eljárás indult a Wizz Air ellen.

Az Igazságügyi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint: a panaszok jó része szerint a légitársaság nem nyújtott tájékoztatást és segítséget járatkésések és járattörlések esetén; nem biztosított szállást és átfoglalást, ezzel többletköltséget okozva az utasoknak. Emellett nem válaszolta meg 30 napon belül a fogyasztói beadványokat, valamint emelt díjas telefonos ügyfélszolgálatot működtet, az IM szerint pedig ezzel megsértették a jogszabályokat és a magyar fogyasztók jogait is.

De nem csak a magyar utasok, egész Európa, sőt az egész világ szenvedett a reptéri káoszok miatt: az európai légi közlekedés szereplői a járatok hat és fél százalékát törölték júniustól szeptemberig. Ennek oka, hogy az iparág alulkalibrálta, hogy a covid után milyen gyorsan jön vissza a kereslet. „Nagyon hatékony működésre vagyunk berendezkedve, ami azt jelenti, hogy ha nem működik körülöttünk az ellátási lánc, akkor a mi modellünk sem tud megfelelően működni” – mondta el Váradi József, a a Wizz Air vezérigazgatója egy interjúban nemrég.

Mit tehet az utazó?

Így a várható karácsonyi roham előtt megnéztük, létezik-e utasbiztosítás az ilyen esetekre, hiszen mostanra helyreállt a megszokott rend, de a félelem megmaradt az emberekben, a bizalom megingott. Ennek ellenére az utazásról és az olcsó(bb) repjegyekről senki sem mond le szívesen. Adja magát a válasz, hogy biztosítást köt, de sajnos ez nem elég.

Fontos tudni, hogy az útlemondás biztosítás nem nyújt térítést arra az esetre, ha a légitársaság törli a járatot. A légitársaság eljárása attól függ, hogy mi volt a járattörlés oka. Főszabályként a légitársaság vis maior esetén nem köteles visszatéríteni a repülőjegy árát, ugyanakkor jelen helyzetben a légitársaságok ettől a főszabálytól eltérhetnek. Amennyiben a törlés oka nem vis maior volt, akkor az a légitársaság, amely a járatot törölte, köteles visszaadni a repülőjegy árát, vagy köteles azt áttenni másik időpontra. Egyes biztosítók függetlenül a légijárat törlésének okától, szolgáltatást nyújtanak, melynek keretében a szerződési feltételekben meghatározott összeget átutalják az ügyfeleknek – tudtuk meg a MABISZ-tól.

Van megoldás?

Kíváncsiak voltunk, mely biztosítóknál érhető el a konstrukció, és megtudtuk, hogy például az Allianz az Útitárs, Téli Sportok és Extrém sportok utasbiztosításának Arany és Platina csomagja fedezetet nyújt a járatkésés és a járattörlés esetén is. Az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat mindhárom említett utasbiztosítás tartalmazza, melyek többek között kiterjednek a poggyászkésésre, járatkésésre, járattörlésre, külföldi tartózkodás meghosszabbítására sürgősségi ellátás esetén, idő előtti hazautazásra természeti katasztrófa miatt, illetve segítséget nyújtanak hatósági karantén esetén is - tudtuk meg a biztosítótársaságtól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Az EUB repülős termékeiben lévő Air Assistance szolgáltatás magába foglalja a jogos kártérítési igény behajtásával járó teljes ügyintézési procedúrát, amelynek minden költségét a Biztosító közvetlenül megtéríti az ügyfél felé. Repülős termékek esetén - az aktuális feltételeik szerint -, ha egy menetrendszerű légijárat valamely külföldi repülőtérről legalább 4 óra, vagy azt meghaladó időtartamú késéssel indul, és az üzemeltető légitársaság írásban igazolja a késés tényét és időtartamát, valamint azt, hogy a Biztosított érvényes menetjeggyel a késett légijárattal utazott, akkor a Biztosító megtéríti a fentiek szerinti külföldi légijárat-késés időtartama alatt igénybe vett sürgősségi vásárlások (élelmiszer, tisztálkodószerek) számlával igazolt összegéből a légitársaság által meg nem térített összeget. A Biztosító nem köteles szolgáltatni, ha a Biztosított a légitársaság felé nem élt kártérítési igénnyel.

Ha egy menetrendszerű légijárat – amelyen a Biztosított érvényes menetjeggyel utazott – a lakóhely szerinti ország területén lévő repülőtérre a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legalább 2 óra, vagy azt meghaladó időtartamú késéssel érkezik meg, és emiatt a Biztosított lakhelyére történő továbbutazása az eredetileg tervezett módon nem lehetséges, akkor a Biztosító megtéríti a késés miatt a lakóhelyre utazás során felmerült közlekedési és szállás-többletköltségek valamint a légitársaság által a járatkésés miatt a Biztosított részére térített összegnek a különbözetét" - mondta el a Pénzcentrumnak Lengyel Márk, az Európai Utazási Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

Az Aegonnál a járattörlés nem biztosítási esemény, mert ez elég nehezen kalkulálható kockázat. A piac egészére jellemző, hogy rendszerint szűk körben felmerülő esetben (pl. sztrájk miatt) válik a járattörlés biztosítási eseménnyé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?