2 °C Budapest
Full length of mature tourist talking to female receptionist at counter in hotel lobby

Ősszel pihennél a családdal? Akkor még most foglalj: bezárás és brutális emelés jön

2022. szeptember 27. 08:15

Az energiaválság egyik legnagyobb vesztese, a Covid-ot követően ismét a szállodaipar. A jelenlegi előrejelzések szerint, ha nem változik a gazdasági helyzet, a szállásadók 30-50 százaléka kénytelen lesz bezárni. Vidéki szálláshelyeket kerestünk fel, hogy megtudjuk: bezárnak vagy túlélik-e valahogyan a téli hónapokat – írja a HelloVidék. 

A magánszállásadókat képviselve, a Vidéki vendégházak Facebook csoport alapítójaként Btyk Nicole is válaszolt az oldal kérdéseire. Szerinte átlagosan minimum 30 % áremelkedésre lehet számítani, a munkaerőhiány, a megnövekedett bérigény és az emelt rezsiköltségek miatt. Nem lehet arról sem megfeledkezni az árak boncolgatásakor, hogy a vendégházak tulajdonosainak is elfogytak a tartalékaik, hiszen két év Covid okozta mínuszait kell behozniuk.

Rengeteg vidéki szállásadó a végleges bezárást fontolgatja. A legfőbb problémát a növekvő rezsiköltségek és a bérköltségek jelentik számukra. Az újra megjelenő adózási költségek tovább nehezítik a szállásadók helyzetét. Lehetséges megoldás sajnos nincs most ebben az esetben. Vagy van tartalékuk és átvészelik az őszi-téli szezont, vagy bezárnak.

A jövőt nagyban fogja befolyásolni, hogy a szállodaipar mit lép. Amennyiben drasztikusan árat emelnek, netán bezárnak, talán a tehetősebb rétegből is csapódik hozzájuk vendég. Az más kérdés, jó-e az nekik, ha olyan vendég érkezik, aki a 4*-os szállodákhoz szokott. Sok a kérdés, nem tudják mi lesz, de minimum kb. 30%-os áremeléssel kalkulál a téli időszakra. A sok tapasztalat után nézzük, hogy mit hozhat a jövő és milyen megoldásokkal lehet spórolni?

Ha tetszett ez a cikk, akkor olvasd tovább a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?