12 °C Budapest
Croatia, Dalmatia, Brac island, Bol, Zlatni Rat (Golden Cape) beach

10 kihagyhatatlan hely Horvátországban, amit látni kell: vajon megéri kiutazni 2022-ben is?

2022. június 10. 19:01

Várhatóan idén is sok magyar indul útnak a közeli Isztriára és Abbáziába, aki viszont nem erre vágyik, hanem szeretne nyugodt körülmények között igazán izgalmas és felejthetetlen helyeket meglátogatni, annak összeállítottunk egy listát Horvátország legszebb, de kevésbé ismert látnivalóiról. 

A magyarok körében idén is Horvátország az egyik legnépszerűbb úti cél: itt van legközelebbi tenger. és igazán változatos partszakaszok váltogatják egymást, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát.

Magyarország hagyományosan a TOP10 piac között van számontartva Horvátországban, a Covid előtti számok azt mutatták, hogy több mint 640 ezer magyar választja nyaralási célpontnak, a rekordévben (2019.) több mint 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek itt. Ezek a számok az elmúlt két évben csökkentek ugyan, de Magyarország tavaly a külföldi piacok között a 6. helyen végzett, 2,5 millió vendégéjszakával – mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

 

Várhatóan tehát idén is sok magyarral futhatunk össze a közeli Isztrián és Abbáziában, aki viszont nem erre vágyik, hanem szeretne nyugodt körülmények között igazán izgalmas és felejthetetlen helyeket meglátogatni, annak összeállítottunk egy listát Horvátország legszebb, de kevésbé ismert látnivalóiról. 

Dubrovnik

Horvátország legnépszerűbb látványossága, Dubrovnik fallal körülvett városa nem véletlenül része az Unesco Világörökségeinek. Annak ellenére, hogy az 1990-es években, délszláv háború idején könyörtelenül lőtték, hatalmas falai, robusztus tornyai, középkori kolostorai, barokk templomai, kecses terei és lenyűgöző lakónegyedei mára ismét pompásan néznek ki.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország kontinentális részének erdős szívében fekvő, türkizkék színű, vízesésekkel összekötött tavak szalagja lenyűgöző látványt nyújt. Több tucatnyi tó található itt, melyeknek megdöbbentő színeik az alapkőzet miatt ilyenek.

A tavakat mohanövényekkel borított travertinfelületek választják el egymástól, és a kialakított sétányok segítségével pedig könnyedén bejárhatjuk ezt a csodálatos vízi világot. A vízparti tömeg elől a bükk-, lucf- és fenyőerdőkön át vezető túraútvonalakon menekülhetünk el.

Cres

A lombos, ritkán lakott és turisták által el soha nem árasztott Cres-sziget kiemelkedik az adriai szigetek közül. Az északi Tramuntana régióban sétálgatva akár el is hihetnénk a régi népek meséit az ősi erdőkben ólálkodó manókról.

Az aprócska Osor egy olyan fallal körülvett kisváros, amihez foghatót az egész partvidéken nem találni. A kettő között elszórtan gyönyörű tengerpartok, hegytetőre épült falvak és Cres város csinos, pasztellszínű kikötője található.

Mljet

A sűrű fenyőerdőkbe burkolózó, csodálatos Mljet szigete igazi idilli környezet. A legenda szerint Odüsszeusz hét évig volt itt partra vetve, könnyű megérteni, hogy miért nem siette el a távozást.

Mljet teljes nyugati része nemzeti park, ahol két fenséges, kobalt színű tavat, egy kolostort és Pomena álmos kis kikötőjét találjuk, amely olyan szép, mint egy csokor virág. Ne hanyagolja el Mljet keleti részét sem, ahol nyugodt kis öblök, ragyogó strandok és néhány kitűnő étterem található.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Zágráb

Zágrábot arra teremtették, hogy sétálgassunk benne. A híres zágrábi kávézókultúra csak egy kis része a város pezsgő utcai életének, amelyet az egész évben zajló rendezvények sora kísér, amelyek zenét, pop-up piacokat és ételstandokat visznek a parkokba és terekre.

Még amikor látszólag semmi sem történik, a központban akkor is fiatalos energia lüktet, így nem meglepő, hogy Horvátország fővárosa mostanában a városnéző tömegeket vonzza.

Motovun

Motovunba vezető út majdnem annyira magávalragadó, mint maga az úti cél. Ez a festői szépségű, hegytetőn fekvő város egy erdős völgyből emelkedik ki, amelyet a 21. század látszólag nem érintett még meg.

Évszázados házak sorakoznak a még régebbi fallal körülvett város külső kapujához vezető meredek úton, ahol kapu nyílik a főtérre. Az erődítményből nyíló kilátás gyakorlatilag változatlan az építésük idejéhez képest: buja, zöldellő területet és mögötte elterülő dombokat látunk.

Vis-sziget

Vis Horvátország fő szigetei közül a legtávolabbi, de egyben az egyik leglenyűgözőbb is. Északi és nyugati partjait két izgalmas város teszi érdekessé, míg délen és keleten az ország legidillibb kis öblei rejtőznek, némelyikük kavicsos, némelyikük homokos, de mindegyikük ellenállhatatlan. A szigeten elszórtan - falvakban, tanyákon és elszigetelt strandokon - kiváló hagyományos tavernák sora található, amelyek a legtöbbet hozzák ki a sziget biotermékeiből és virágzó halászati hagyományaiból.

Bol

A Brač-sziget déli partján fekvő Bol ad otthont a híres Zlatni Rat strandnak, amely apró, aranyszínű kavicsokból álló, az öbölbe szarvszerűen benyúló nyúlvány. Ez a csinos kikötőváros a szörfösök kedvence: a Brač és Hvar szigetek közötti csatorna ideális szélviszonyokat biztosít, köszönhetően a maestralnak (erős, egyenletes nyugati szél), amely jellemzően április és október között fúj. A szél reggel lassan felerősödik, ami a kezdők számára kiváló időpont a vízre szálláshoz. Kora délutánra a szél erős lesz - tökéletes azok számára, akik igazi adrenalinlöketre vágynak.

Croatia, Dalmatia, Brac island, Bol, Zlatni Rat (Golden Cape) beach
Croatia, Dalmatia, Brac island, Bol, Zlatni Rat (Golden Cape) beach

Korčula

Mint Dubrovnik kicsiben, az édes kis tengerparti városka, Korčula is rendelkezik a maga impozáns falaival és tornyaival, csak lényegesen kevesebb a turista. Különleges katedrálisát furcsa faragványok díszítik, az óváros minden egyes márványozott utcáját egy óra alatt bejárhatjuk, így bőven marad időnk a tengerparton lustálkodni, vagy az ország belsejébe indulni, hogy emlékezetes vacsorát fogyasszunk egy falusi konobában (kocsmában).

Krka Nemzeti Park

Ez a lenyűgöző nemzeti park római kori romokat, történelmi vízimalmokat és két lenyűgöző kolostort is rejt, de a show sztárja maga a Krka folyó, amely kanyonokon keresztül száguld, tavakká szélesedik, és számos vízesésen keresztül ér célt. A sétányokon andalogva megcsodálhatjuk a smaragdzöld vízben tanyázó halak sokaságát, majd a látogatást egy hatalmas vízesés lábánál lévő tóban való megmártózással fejezhetjük be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem