13 °C Budapest
fisherman on the boat

Alig ismert szabály szedi áldozatait az Adriánál: magyaroknak is repülhet a 250 ezres csekk

2022. május 29. 15:02

Idén nyáron is sokan készülnek az Adriára nyaralni, a horvát tengerpart sokakat vonz, ráadásul többen készülnek horgászfelszerelést is vinni magukkal. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a horgászengedély mindenkinek kötelező a déli szomszédunknál. Ráadásul ha engedély nélkül horgászunk a tengerparton, és elkapnak, akkor akár 5 000 kunás bírságot is kiszámlázhatnak.

Beindult a horvát szállások foglalása, összértékük több mint ötszöröse a tavalyinak. Elmondható, hogy az infláció, valamint a forint romlása sem rontja a magyarok nyaralási kedvét, az Adriát pedig minden évben rengeten választják. Sokan szeretnének horgászni is a tengeren, azonban jobb, ha tudjuk a szabályokat, mert gyorsan legombolhatnak rólunk több százezer forintot, ha illegális horgászáson kapnak minket.

A Szallas.hu felmérésében résztvevők kétharmada tervez nyaralást Horvátországban idén. 200 ezer forint alatt költene szálláshelyre a válaszadók fele, 200-300 ezer forinttal kalkulál a negyedük. Azonban a magyarok által alig ismert szabály miatt könnyen akár dupla annyit is otthagyhatunk a nyaraláson, hiszen Horvátországban is kötelező a horgászengedély kiváltása, ami alól a tengerpartok sem képeznek kivételt.

Jelenleg a horvát hatóságok az illegálisan, engedély nélküli horgászokat 1 000 és 5 000 kuna közötti bírsággal lephetik meg, ami átszámolva kb. 52 000 - 250 000 forintnak felel meg.

Számos magyar gondolhatja úgy, hogy kedvenc hobbiját a nyaralás alatt is űzi: a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) háromszintű rendszerébe 2021. december 10-ig összesen 776198 regisztrált horgász került nyilvántartásra, a 2020-as évhez képest is nem kevesebbel, mint közel 70 ezerrel nőtt a regisztrált horgászok száma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos azonban tudni, hogy akár a partról, akár csónakból, vagy csak zsebpecával kergetjük a halakat, engedélyre mindenképpen szükségünk lesz. A büntetéshez képest azonban ez nem drága, ráadásul horgászvizsga sem kell, az engedélyt pedig szakboltokban, sőt még interneten is kiválthatjuk, akár csak egy napra is.

Ennyibe kerülnek a horgászjegyek:

  • a napijegy 60 kunába kerül, ami kb. 3 100 forint,
  • a háromnapos horgászengedély 150 kuna, kb. 7 800 forint,
  • és vehetünk akár egy hetes jegyet is, ami 300 kuna, átszámolva nagyjából 15 600 forint.

Úgyhogy nem éri meg kockáztatni, inkább szánjunk rá egy kisebb összeget, minthogy elkapjanak az ellenőrök, és érkezzen a gigabírság! Általában nagyobb horgásztúrákat szervező cégek már gondoskodnak az engedélyekről is, de azért érdemes rákérdezni. Érdemes összehasonlítani azt is, hogy bár a horvát oldalról nem drágultak az árak, a gyenge forintárfolyam miatt azonban az árak forintban emelkedtek. Arról se feledkezzünk meg, hogy nem mindegy mit szeretnénk fogni, hiszen a különböző eszközökre, és halakra különböző árszabások vonatkoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?