9 °C Budapest
Travel suitcase or luggage, passport, air ticket and facial mask. New Rules for Traveling during the pandemic of coronavirus or covid-19. Medical face mask wearing obligatory in airport and airplane flights to Europe, Asia, America. Passport, ticket and suitcase ready for holidays.

Csúnya lehet a várva várt nyaralás vége: hatalmas pénzeket bukhatsz, ha erre nem figyelsz

2022. március 12. 16:01

Ahogy közeledik a nyár egyre többet gondolunk arra, hogy elutazzunk valahová, viszont most, hogy a forint történelmi mélyponton van az eddigieknél is fontosabb, hogy a lehető legjobb áron tudjuk megszervezni az álomnyaralásunkat. Összeszedtük azokat a trükköket, amik elengedhetetlenek, hogy a lehető legjobb ár-érték arányban tudjuk lefoglalni az utazásunkat.

Végtelen mennyiségű olyan honlappal találkozhatunk, ha utazáson törjük a fejünket, amik azt ígérik, hogy felkutatják nekünk e lehető legjobb árajánlatokat és rajtuk keresztül percek alatt bármi lefoglalható. Ezeken a platformokon mindent el tudunk intézni pár gombnyomásra, amire szükségünk lehet az utazás alatt. Lefoglalhatjuk a repjegyet, a szállást, bérelhetünk autót és köthetünk biztosítást is egy lendülettel.

Bár vitathatatlan, hogy sok időt spórolhatunk ezeknek a weboldalaknak a használatával, hiszen sokkal gördülékenyebbé és kényelmesebbé tehetjük segítségükkel a tervezési procedúrát. Mégis rengeteg hátránya van annak, hogy ha kiengedjük a kezünkből a gyeplőt. Bár igaz a mondás, hogy az idő pénz, de ebben az esetben inkább megéri, hogy egy kicsit több időt áldozzunk a tervezésre, hiszen tízezreket is spórolhatunk akár.

Nem biztos, hogy a legjobb ajánlat a legolcsóbb is

Az utazási oldalak, mint a Trivago, a Momondo, vagy a booking.com nagyon jók lehetnek arra, hogy összehasonlíthassuk a különböző szolgáltatások árait vagy, hogy megtaláljuk az exkluzív ajánlatokat. De a huffpost.com által megkérdezett szakértők szerint viszont érdemes több helyen is ellenőrizni a kinézett repülőjáratot vagy szállást.

Bár a kuponok és a promóciók azt a látszatot kelthetik, hogy sok pénzt takarítunk meg ezekkel, mégis érdemes mindig közvetlenül a légitársaságbál vagy a szállodánál érdeklődni – mondta Phil Dengler, a The Vactioner társalapítója. Ezt a tanácsot pedig érdemes megfogadni, hiszen sokszor jobban járunk, ha közvetlenül foglalunk és kihagyjuk a közvetítő céget a történetből. Ráadásul az itt megspórolt pénz sokkal jobb helyen van nálunk.

A legtöbb esetben a szállodák, ha közvetlenül náluk foglalunk garantálják a legjobb árat. Bizonyos esetekben ezek a közvetítői oldalak az utolsó pillanatig elrejtik az extra költségeket, vagy olyan helyen tüntetik fel, ahol átsiklik az ember felette – tette hozzá a szakértő.

Van lehetőség arra, hogy meggondoljuk magunk

Bár a fapados járatoknál nem jellemző, hogy benne van repjegy árában a lemondási lehetőség, de van lehetőségünk ezeknél a légitársaságoknál is valamennyi ráfizetéssel ingyenes lemondást, vagy átfoglalást igényelni. Viszont erről a lehetőségünkről sokszor teljesen lemondunk, ha egy harmadik felen keresztül foglaljuk le a jegyeket.

A legjobb persze továbbra is az, ha közvetlenól a légitársaságtól vásároljuk meg a jegyünket, de előfordulhat, hogy az utazási iroda jobba ajánlattal kecsegtet minket. Fontos viszont tudni, hogy nem biztos, hogy ugyanazok a foglalási szabályok vonatkoznak ránk ebben az esetben. Éppen ezért, ha fennáll annak a lehetősége, hogy az utazásunkat törölni kell érdemes meggyőződni róla, hogy ezt az utazási iroda is biztosítja nekünk.

Mindig olvassuk el az apróbetűs részt

Az ember könnyűszerrel görgeti át a feltételeket tartalmazó hosszú szöveget, holott utazáskor kifejezetten fontos lehet, hogy minden részletről tudjunk. Tisztában kell lennünk a ránk és a cégre vonatkozó feltételekkel egyaránt. Ez azért fontos, mert ha nem böngésszük végig megfelelően ezeket a részeket könnyen extra költségekkel is találkozhatunk, mint a lemondási díj, vagy az útvonal módosítása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanezen indok miatt érdemes rugalmasan kezelni az utazás napjait, ha van rá lehetőségünk, mivel sokszor csak pár napot kell csúsztatnunk ahhoz, hogy több tízezer forintot spóroljunk. De sokszor az is jó ötlet lehet, ha nem közvetlen járattal megyünk, mert nem egyszer előfordult már, hogy egy átszállással jelentősen olcsóbban jövünk ki.

Hová forduljunk probléma esetén

Ha már megbizonyosodtunk a fentiekről és az utazási irodák mellett döntöttünk, akkor fontos tudni, hogy bármilyen probléma esetén – legyen szó módosításról, vagy akár a nyaralás elhalasztásáról – az irodához kell fordulnunk, akik kapcsolatban állnak a hotellel vagy a légitársasággal.

Ez azért is lehet problémás, mert a kisebb irodáknak az ügyfélszolgálata is kisebb, így könnyedén kicsúszhatunk az időből, illetve nehezebben tudunk utánajárni a problémának és megoldást találni rá.

Figyelembe kell venni a véleményeket

Talán nagyon alapvető tanácsnak tűnik, de mégis sokan felejtik elolvasni a véleményeket. Legyen szó az utazási iroda kiválasztásáról, a szállásról, vagy bármiről fontos, hogy mindenképpen olvassuk el mit írtak azok, akik előttünk jártak ott. A szálláshelyek sokszor állítják be magukat jobb színben, mint ami a valóság, de az irodákkal is vigyázni kell.

Ha kisebb utazási irodán keresztük foglalunk, akkor mindenképpen ellenőrizzük le a céget, mert könnyedén belefuthatunk átverésbe is akár. A szakértők szerint pedig az ellenőrzéskor mindenképpen nézzük meg, hogy az ügyfélszolgálatról miket írtak, hiszen velük tartjuk a kapcsolatot és ha nem elég segítőkészek könnyen ráfaraghatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm