Figyelem, rengeteg ünnepi menetrend-válotzás élesedik a MÁV-nál, Volánnál: ezt mind érdemes tudni

Figyelem, rengeteg ünnepi menetrend-válotzás élesedik a MÁV-nál, Volánnál: ezt mind érdemes tudni

2022. március 11. 12:31

A munkanap-áthelyezés és az ünnep miatt változik a vonatközlekedés rendje. A vonatok március 13-án és 14-én az ünnepnapi, március 15-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A négynapos hosszú hétvége miatt – főképp pénteken és kedden – jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket.

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. A megújult ELVIRA menetrendi keresőben már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat - írja közleményében a MÁV.

A várható jelentős utasforgalom miatt, és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, érdemes a jegyváltáshoz igénybe venni az 5 százalékos kedvezményt nyújtó automatákat, vagy 10 százalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban.

A hosszú hétvége kedvez a kerékpárosoknak és a kirándulóknak is. A vasúttársaság ezt figyelembe véve több, turisztikailag fontos vonalon kerékpárszállító kocsikat állít forgalomba március 12-től. A Tisza-tó expresszvonattal újra elérhető közvetlenül a Tisza-tó. A vonat nagy befogadóképességű, idén már a tavalyi kapacitás kétszeresével, 63 kerékpárhellyel rendelkezik. A Tisza-tó expressz 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:12-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:49-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre.

Az expressz elindulása mellett Kisújszállás–Abádszalók–Kisköre között egy plusz vonat jár, és a vonalon közlekedő vonatok többsége március 12-től minden nap nagy kapacitású kerékpárszállító mellékkocsival (BDzx) közlekedik. A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt kerékpárszállítással jelenleg Debrecenből Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el a Tisza-tó.

Szombattól hétvégenként a Dunakanyar felé is bővül a kínálat: a Nyugati pályaudvarról 8:33-kor és 9:28-kor G70-es vonatok is indulnak Szobra, délután pedig Szobról 16:26-kor és 17:20-kor indul sűrítő G70-es járat a főváros felé. A Vác-Balassagyarmat vonalon több vonatban ismét megjelennek a hétvégi forgalomban a kerékpárszállító kocsik, és a kirándulószezonban irányonként két S750-es vonattal több közlekedik.

A közkedvelt bükki célpontot, Szilvásváradot is több vonattal lehet elérni: szombattól egészen őszig mindennap délelőtt és délután is eggyel több vonat indul az Eger-Szilvásvárad szakaszon.

A március 26-i munkanap-áthelyezés miatt a vonatok 25-én a munkanapi, 26-án pedig a pénteki menetrend szerint közlekednek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Volánbusz változások 

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 12-én a szokásos szabadnapi, viszont 13-án már a munkaszüneti napi, 14-én szabadnapi, 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint járnak. Az áthelyezett munkanapon, március 26-án szombaton az iskolai előadási napokon érvényes menetrend szerint közlekednek. További részletek a Volánbusz honlapján olvashatók: https://www.volanbusz.hu/hu/archivum/hirek/hirek/hir/38390

A MÁV–Volán-csoport összehangolt, egységes működésének köszönhetően egyre több lehetőség áll rendelkezésre a jegyek és bérletek sorban állás nélküli, elektronikus úton történő megváltására. Az autóbuszjegyek és bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbusz pénztáraiban, jegykiadó automatáiban, partnereinél és weboldalán (jegyváltás: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-jegyvasarlas, bérletváltás: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-berletvasarlas), valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban (helyközi menetjegy és távolsági kiegészítő jegy alkalmazásokban, illetve online történő vásárlásakor 5%-os kedvezmény vehető igénybe), egyes települések helyi díjtermékei pedig a MÁV mobilalkalmazásban és a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők.

A MÁV applikációban már korábban kapható helyi bérletek megvásárolhatók a MÁV-START automatáin keresztül is a következő városokban: Székesfehérvár, Szolnok, Eger,  Nyíregyháza, Zalaegerszeg,  Nagykanizsa, Pápa, Békéscsaba, Siófok és Várpalota, Dunaharasztiban pedig az automatákból elérhető a Dunaharaszti zónabérlet. A MÁV-START pénztáraiban megválthatók a helyközi övezetes autóbuszbérletek, valamint a helyközi övezetes jegyek is 120 kilométerig, országszerte közel 300 helyszínen.

MÁV-HÉV változások

Március 14-én, hétfőn a H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint, a H7-es HÉV pedig a szombati napokon érvényes menetrend szerint jár. Március 15-én kedden valamennyi HÉV-vonalon a munkaszüneti napi menetrend érvényes. A március 26-ai munkanap-áthelyezés miatt:

  • a H5-ös és a H7-es HÉV március 25-én, pénteken a tanítási időszakban hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint, míg március 26-án, szombaton a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint jár;
  • a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán március 25-én és 26-án is a munkanapi menetrend lesz érvényben.

Változatlanul vigyázzunk egymásra, a lázzal vagy meghűléses tünetekkel küzdő betegek lehetőség szerint maradjanak otthon, ne vegyék igénybe a közösségi közlekedést - zárja közleményét a vállalat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06