Figyelem, rengeteg ünnepi menetrend-válotzás élesedik a MÁV-nál, Volánnál: ezt mind érdemes tudni

Figyelem, rengeteg ünnepi menetrend-válotzás élesedik a MÁV-nál, Volánnál: ezt mind érdemes tudni

2022. március 11. 12:31

A munkanap-áthelyezés és az ünnep miatt változik a vonatközlekedés rendje. A vonatok március 13-án és 14-én az ünnepnapi, március 15-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A négynapos hosszú hétvége miatt – főképp pénteken és kedden – jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket.

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. A megújult ELVIRA menetrendi keresőben már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat - írja közleményében a MÁV.

A várható jelentős utasforgalom miatt, és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, érdemes a jegyváltáshoz igénybe venni az 5 százalékos kedvezményt nyújtó automatákat, vagy 10 százalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban.

A hosszú hétvége kedvez a kerékpárosoknak és a kirándulóknak is. A vasúttársaság ezt figyelembe véve több, turisztikailag fontos vonalon kerékpárszállító kocsikat állít forgalomba március 12-től. A Tisza-tó expresszvonattal újra elérhető közvetlenül a Tisza-tó. A vonat nagy befogadóképességű, idén már a tavalyi kapacitás kétszeresével, 63 kerékpárhellyel rendelkezik. A Tisza-tó expressz 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:12-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:49-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre.

Az expressz elindulása mellett Kisújszállás–Abádszalók–Kisköre között egy plusz vonat jár, és a vonalon közlekedő vonatok többsége március 12-től minden nap nagy kapacitású kerékpárszállító mellékkocsival (BDzx) közlekedik. A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt kerékpárszállítással jelenleg Debrecenből Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el a Tisza-tó.

Szombattól hétvégenként a Dunakanyar felé is bővül a kínálat: a Nyugati pályaudvarról 8:33-kor és 9:28-kor G70-es vonatok is indulnak Szobra, délután pedig Szobról 16:26-kor és 17:20-kor indul sűrítő G70-es járat a főváros felé. A Vác-Balassagyarmat vonalon több vonatban ismét megjelennek a hétvégi forgalomban a kerékpárszállító kocsik, és a kirándulószezonban irányonként két S750-es vonattal több közlekedik.

A közkedvelt bükki célpontot, Szilvásváradot is több vonattal lehet elérni: szombattól egészen őszig mindennap délelőtt és délután is eggyel több vonat indul az Eger-Szilvásvárad szakaszon.

A március 26-i munkanap-áthelyezés miatt a vonatok 25-én a munkanapi, 26-án pedig a pénteki menetrend szerint közlekednek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Volánbusz változások 

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 12-én a szokásos szabadnapi, viszont 13-án már a munkaszüneti napi, 14-én szabadnapi, 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint járnak. Az áthelyezett munkanapon, március 26-án szombaton az iskolai előadási napokon érvényes menetrend szerint közlekednek. További részletek a Volánbusz honlapján olvashatók: https://www.volanbusz.hu/hu/archivum/hirek/hirek/hir/38390

A MÁV–Volán-csoport összehangolt, egységes működésének köszönhetően egyre több lehetőség áll rendelkezésre a jegyek és bérletek sorban állás nélküli, elektronikus úton történő megváltására. Az autóbuszjegyek és bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbusz pénztáraiban, jegykiadó automatáiban, partnereinél és weboldalán (jegyváltás: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-jegyvasarlas, bérletváltás: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-berletvasarlas), valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban (helyközi menetjegy és távolsági kiegészítő jegy alkalmazásokban, illetve online történő vásárlásakor 5%-os kedvezmény vehető igénybe), egyes települések helyi díjtermékei pedig a MÁV mobilalkalmazásban és a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők.

A MÁV applikációban már korábban kapható helyi bérletek megvásárolhatók a MÁV-START automatáin keresztül is a következő városokban: Székesfehérvár, Szolnok, Eger,  Nyíregyháza, Zalaegerszeg,  Nagykanizsa, Pápa, Békéscsaba, Siófok és Várpalota, Dunaharasztiban pedig az automatákból elérhető a Dunaharaszti zónabérlet. A MÁV-START pénztáraiban megválthatók a helyközi övezetes autóbuszbérletek, valamint a helyközi övezetes jegyek is 120 kilométerig, országszerte közel 300 helyszínen.

MÁV-HÉV változások

Március 14-én, hétfőn a H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint, a H7-es HÉV pedig a szombati napokon érvényes menetrend szerint jár. Március 15-én kedden valamennyi HÉV-vonalon a munkaszüneti napi menetrend érvényes. A március 26-ai munkanap-áthelyezés miatt:

  • a H5-ös és a H7-es HÉV március 25-én, pénteken a tanítási időszakban hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint, míg március 26-án, szombaton a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint jár;
  • a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán március 25-én és 26-án is a munkanapi menetrend lesz érvényben.

Változatlanul vigyázzunk egymásra, a lázzal vagy meghűléses tünetekkel küzdő betegek lehetőség szerint maradjanak otthon, ne vegyék igénybe a közösségi közlekedést - zárja közleményét a vállalat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem