Ők Budapesten a legnagyobb vesztesei a koronavírus-járványnak: hogy lehet ebből felállni?

Ők Budapesten a legnagyobb vesztesei a koronavírus-járványnak: hogy lehet ebből felállni?

2022. február 21. 20:31

A február 21-i Idegenvezetők Világnapjával kezdetét vette az új budapesti turisztikai évad, melyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendezvényén nyitottak meg. Az eseményen a főváros idegenforgalmi helyzetének ismertetése mellett értékelték a kamara eddigi válságkezelő kezdeményezéseit.

A BKIK Kereskedelmi Tagozata által összesített adatok szerint a turizmus területén Budapest a legnagyobb vesztese a 2020 márciusa óta tartó pandémiás időszaknak. A járványidőszakot megelőző év rekordteljesítményével szemben a COVID elleni védekezéshez kapcsolódó hazai és nemzetközi korlátozások egyes turisztikai szegmensekben akár 50%-ot is meghaladó visszaesést eredményeztek. 2020-ban országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma például 40%-kal, a külföldieké közel 80%-kal, Budapesten a belföldieké közel 60%-kal, a külföldieké 80%-kal maradt el a 2019-es adatoktól - áll a kamara közleményében.

2021-ben a fővárosba az országosan mért 46%-os csökkenéshez képest még kevesebb külföldi vendég érkezett: ez a szám több mint 50%-kal maradt el az előző évitől. Az idegenforgalom visszaesése különösen nehéz helyzetbe hozza a vendégek ellátásában részt vevő budapesti szolgáltatókat, így az attól igen nagy mértékben függő idegenvezetőket is.

A kamara által összesített, a pandémiás időszak két évét érintő adatokból kitűnik, hogy a fővárosi turisztikai szektornak hosszabb távon kell nélkülöznie a külföldi vendégeket. Nincs időnk várni, tovább kell dolgoznunk azon, amit a szektor adózási könnyítésein és a célzott pályázatokon túl a kormányzat már korábban kezdeményezett: a belföldi turizmussal kell pótolnunk az elhúzódó kiesést, hogy az iparágban dolgozó, még működő szolgáltatók, köztük az idegenvezetők talpon maradhassanak

– mondta el Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke.  A kamara továbbá szakmai ajánlást fogalmazott meg a COVID-19 fertőzés veszélyét csökkentő légsterilizáló eszközök használatával kapcsolatban is: többféle készülékbeszerzési kedvezményt biztosít a vállalkozásoknak és önkéntes tagjainak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05