23 °C Budapest
Budapest Balaton kerékpárút térkép: Erre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala

Budapest Balaton kerékpárút térkép: Erre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala

2022. február 6. 18:02

Magyarország két legnépszerűbb turistacélpontja nem más, mint fővárosunk, Budapest, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb tava, a Balaton, amelyek évente belföldi és külföldi látogatók tízezreinek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A Budapest Balaton kerékpárút egy olyan kiépített útvonal, amelyen keresztül mind a családok, mind a sportolni vágyók egyszerűen mozoghatnak a két úti cél között – na de merre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala, milyen helyszíneken érdemes megállnunk, hogy megcsodálhassuk a magyar vidéket?

Cikkünkben eláruljuk, hogy a Budapest Balaton kerékpárút térkép segítségével hogyan juthatunk el a fővárosból a Balatonra, merre vezet a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal. Mióta épül a Balaton Budapest kerékpárút és mikorra várható a teljes nyomvonal átadása? A Budapest Balaton kerékpárút hány kilométer és mennyi idő alatt tehető meg a távolság kellemesen, biciklivel?

A Budapest Balaton kerékpárút megépítése

Mind a Balatonon, mind a fővárosban folyamatosan növekszik a kerékpárral közlekedők száma: míg Budapesten leginkább a munkába járás céljából ülnek az emberek biciklire, addig ez a Balatonnál inkább sportolási, vagy turisztikai opció. Az új Budapest Balaton kerékpárút mindkét csoport számára járható alternatíva, így létfontosságú a biciklivel közlekedők és a sportra nyitottak számára, hogy létrejöjjön ez a fontos állomásokat érintő biciklis főút, kiküszöbölve a felesleges kerülőket.

A Budapest Balaton kerékpárút, avagy a Budapest-Balaton bringaút (BuBa) megépítése során számos fontos tényezőt vettek figyelembe: egyensúlyba kellett hozni a célpontok közötti távolság hosszát a szintemelkedésekkel, a gyalogos- és gépjárműforgalomtól való biztonságos elzártsággal, illetve a kerékpárút során elérhetővé váló látványosságok megközelíthetőségével – erre a célra eredetileg három terv született, melyekből a legideálisabbat fogadta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A projekt megbízója a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a beruházás értéke 4.800 millió forint. A kivitelezés 2017-ben kezdődött meg, a tavalyi év során már Törökbálint és Etyek között is végbement az aszfaltozás, kivéve Biatorbágy belterületén (egyelőre még nem tudni, hogy a teljes nyomvonal mikorra épül ki). Azokon a részeken, ahol még nincs kész a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala, kiépítettnél jóval izzasztóbb, földutas megoldás vehető igénybe, ami nagyban növelheti a kerékpártúra teljesítési idejét. A túra Budapestről a Clark Ádám téri 0. kilométerkőnél kezdhető meg. Ha eljutottunk a Balatonig, biciklizhetünk a Balatonkörön is, ami már nagyobb részben elkészült.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hány kilométer a Budapest Balaton kerékpárút?

A Budapest Balaton kerékpárút a következő fő szakaszokra bontható, amelyeket megtehetünk önmagukban, vagy lebiciklizhetünk a budapesti kezdőállomásról egészen a Balatonig:

 • Budapest-Balaton (össztávolság): 105,9 km
 • Budapest-Etyek: 22,4 km
 • Etyek-Velence: 31,8 km
 • Velence-Székesfehérvár: 16,3 km
 • Székesfehérvár-Balatonakarattya: 35,4 km

Mennyi idő alatt tehető meg a távolság?

A Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal teljesítése időben attól függ, hogy mennyire vagyunk gyorsak. Míg a sportolók kb. 30 km/h átlagsebességgel képesek haladni, addig az átlagos turista 15 km/h sebességgel teszi meg a távolságot. A családok, turistacsoportok lassabban, kb. 10 km/h átlagsebességgel haladnak. Ennek függvényében a Balaton Budapest kerékpárút a következő időintervallumok alatt teljesíthető:

 • Budapest-Balaton (össztávolság): 3 óra 30 perc – 10 óra 40 perc
 • Budapest-Etyek: 45 perc – 2 óra 20 perc
 • Etyek-Velence: 1 óra 5 perc – 3 óra 10 perc
 • Velence-Székesfehérvár: 35 perc – 1 óra 40 perc
 • Székesfehérvár-Balatonakarattya: 1 óra 10 perc – 3 óra 30 perc

Budapest Balaton kerékpárút térkép

Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal (forrás: )
Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal (forrás: fomterv.hu)

Milyen látványosságokat érdemes megnéznünk a nyomvonalon?

 • 0. kilométerkő, Budapest
 • Törökbálinti Falumúzeum
 • Biatorbágyi viadukt, halastó
 • Etyeki Körpince, szőlővidék
 • Etyeki Sörmanufaktúra
 • Székesfehérvár városa
 • Velencei-tó, Velence
 • Balatonakarattya, Balaton

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm