21 °C Budapest
Budapest Balaton kerékpárút térkép: Erre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala

Budapest Balaton kerékpárút térkép: Erre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala

2022. február 6. 18:02

Magyarország két legnépszerűbb turistacélpontja nem más, mint fővárosunk, Budapest, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb tava, a Balaton, amelyek évente belföldi és külföldi látogatók tízezreinek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A Budapest Balaton kerékpárút egy olyan kiépített útvonal, amelyen keresztül mind a családok, mind a sportolni vágyók egyszerűen mozoghatnak a két úti cél között – na de merre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala, milyen helyszíneken érdemes megállnunk, hogy megcsodálhassuk a magyar vidéket?

Cikkünkben eláruljuk, hogy a Budapest Balaton kerékpárút térkép segítségével hogyan juthatunk el a fővárosból a Balatonra, merre vezet a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal. Mióta épül a Balaton Budapest kerékpárút és mikorra várható a teljes nyomvonal átadása? A Budapest Balaton kerékpárút hány kilométer és mennyi idő alatt tehető meg a távolság kellemesen, biciklivel?

A Budapest Balaton kerékpárút megépítése

Mind a Balatonon, mind a fővárosban folyamatosan növekszik a kerékpárral közlekedők száma: míg Budapesten leginkább a munkába járás céljából ülnek az emberek biciklire, addig ez a Balatonnál inkább sportolási, vagy turisztikai opció. Az új Budapest Balaton kerékpárút mindkét csoport számára járható alternatíva, így létfontosságú a biciklivel közlekedők és a sportra nyitottak számára, hogy létrejöjjön ez a fontos állomásokat érintő biciklis főút, kiküszöbölve a felesleges kerülőket.

A Budapest Balaton kerékpárút, avagy a Budapest-Balaton bringaút (BuBa) megépítése során számos fontos tényezőt vettek figyelembe: egyensúlyba kellett hozni a célpontok közötti távolság hosszát a szintemelkedésekkel, a gyalogos- és gépjárműforgalomtól való biztonságos elzártsággal, illetve a kerékpárút során elérhetővé váló látványosságok megközelíthetőségével – erre a célra eredetileg három terv született, melyekből a legideálisabbat fogadta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A projekt megbízója a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a beruházás értéke 4.800 millió forint. A kivitelezés 2017-ben kezdődött meg, a tavalyi év során már Törökbálint és Etyek között is végbement az aszfaltozás, kivéve Biatorbágy belterületén (egyelőre még nem tudni, hogy a teljes nyomvonal mikorra épül ki). Azokon a részeken, ahol még nincs kész a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala, kiépítettnél jóval izzasztóbb, földutas megoldás vehető igénybe, ami nagyban növelheti a kerékpártúra teljesítési idejét. A túra Budapestről a Clark Ádám téri 0. kilométerkőnél kezdhető meg. Ha eljutottunk a Balatonig, biciklizhetünk a Balatonkörön is, ami már nagyobb részben elkészült.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hány kilométer a Budapest Balaton kerékpárút?

A Budapest Balaton kerékpárút a következő fő szakaszokra bontható, amelyeket megtehetünk önmagukban, vagy lebiciklizhetünk a budapesti kezdőállomásról egészen a Balatonig:

  • Budapest-Balaton (össztávolság): 105,9 km
  • Budapest-Etyek: 22,4 km
  • Etyek-Velence: 31,8 km
  • Velence-Székesfehérvár: 16,3 km
  • Székesfehérvár-Balatonakarattya: 35,4 km

Mennyi idő alatt tehető meg a távolság?

A Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal teljesítése időben attól függ, hogy mennyire vagyunk gyorsak. Míg a sportolók kb. 30 km/h átlagsebességgel képesek haladni, addig az átlagos turista 15 km/h sebességgel teszi meg a távolságot. A családok, turistacsoportok lassabban, kb. 10 km/h átlagsebességgel haladnak. Ennek függvényében a Balaton Budapest kerékpárút a következő időintervallumok alatt teljesíthető:

  • Budapest-Balaton (össztávolság): 3 óra 30 perc – 10 óra 40 perc
  • Budapest-Etyek: 45 perc – 2 óra 20 perc
  • Etyek-Velence: 1 óra 5 perc – 3 óra 10 perc
  • Velence-Székesfehérvár: 35 perc – 1 óra 40 perc
  • Székesfehérvár-Balatonakarattya: 1 óra 10 perc – 3 óra 30 perc

Budapest Balaton kerékpárút térkép

Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal (forrás: )
Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal (forrás: fomterv.hu)

Milyen látványosságokat érdemes megnéznünk a nyomvonalon?

  • 0. kilométerkő, Budapest
  • Törökbálinti Falumúzeum
  • Biatorbágyi viadukt, halastó
  • Etyeki Körpince, szőlővidék
  • Etyeki Sörmanufaktúra
  • Székesfehérvár városa
  • Velencei-tó, Velence
  • Balatonakarattya, Balaton

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm