35 °C Budapest
Budapest Balaton kerékpárút térkép: Erre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala

Budapest Balaton kerékpárút térkép: Erre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala

2022. február 6. 18:02

Magyarország két legnépszerűbb turistacélpontja nem más, mint fővárosunk, Budapest, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb tava, a Balaton, amelyek évente belföldi és külföldi látogatók tízezreinek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A Budapest Balaton kerékpárút egy olyan kiépített útvonal, amelyen keresztül mind a családok, mind a sportolni vágyók egyszerűen mozoghatnak a két úti cél között – na de merre halad a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala, milyen helyszíneken érdemes megállnunk, hogy megcsodálhassuk a magyar vidéket?

Cikkünkben eláruljuk, hogy a Budapest Balaton kerékpárút térkép segítségével hogyan juthatunk el a fővárosból a Balatonra, merre vezet a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal. Mióta épül a Balaton Budapest kerékpárút és mikorra várható a teljes nyomvonal átadása? A Budapest Balaton kerékpárút hány kilométer és mennyi idő alatt tehető meg a távolság kellemesen, biciklivel?

A Budapest Balaton kerékpárút megépítése

Mind a Balatonon, mind a fővárosban folyamatosan növekszik a kerékpárral közlekedők száma: míg Budapesten leginkább a munkába járás céljából ülnek az emberek biciklire, addig ez a Balatonnál inkább sportolási, vagy turisztikai opció. Az új Budapest Balaton kerékpárút mindkét csoport számára járható alternatíva, így létfontosságú a biciklivel közlekedők és a sportra nyitottak számára, hogy létrejöjjön ez a fontos állomásokat érintő biciklis főút, kiküszöbölve a felesleges kerülőket.

A Budapest Balaton kerékpárút, avagy a Budapest-Balaton bringaút (BuBa) megépítése során számos fontos tényezőt vettek figyelembe: egyensúlyba kellett hozni a célpontok közötti távolság hosszát a szintemelkedésekkel, a gyalogos- és gépjárműforgalomtól való biztonságos elzártsággal, illetve a kerékpárút során elérhetővé váló látványosságok megközelíthetőségével – erre a célra eredetileg három terv született, melyekből a legideálisabbat fogadta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A projekt megbízója a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a beruházás értéke 4.800 millió forint. A kivitelezés 2017-ben kezdődött meg, a tavalyi év során már Törökbálint és Etyek között is végbement az aszfaltozás, kivéve Biatorbágy belterületén (egyelőre még nem tudni, hogy a teljes nyomvonal mikorra épül ki). Azokon a részeken, ahol még nincs kész a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala, kiépítettnél jóval izzasztóbb, földutas megoldás vehető igénybe, ami nagyban növelheti a kerékpártúra teljesítési idejét. A túra Budapestről a Clark Ádám téri 0. kilométerkőnél kezdhető meg. Ha eljutottunk a Balatonig, biciklizhetünk a Balatonkörön is, ami már nagyobb részben elkészült.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hány kilométer a Budapest Balaton kerékpárút?

A Budapest Balaton kerékpárút a következő fő szakaszokra bontható, amelyeket megtehetünk önmagukban, vagy lebiciklizhetünk a budapesti kezdőállomásról egészen a Balatonig:

 • Budapest-Balaton (össztávolság): 105,9 km
 • Budapest-Etyek: 22,4 km
 • Etyek-Velence: 31,8 km
 • Velence-Székesfehérvár: 16,3 km
 • Székesfehérvár-Balatonakarattya: 35,4 km

Mennyi idő alatt tehető meg a távolság?

A Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal teljesítése időben attól függ, hogy mennyire vagyunk gyorsak. Míg a sportolók kb. 30 km/h átlagsebességgel képesek haladni, addig az átlagos turista 15 km/h sebességgel teszi meg a távolságot. A családok, turistacsoportok lassabban, kb. 10 km/h átlagsebességgel haladnak. Ennek függvényében a Balaton Budapest kerékpárút a következő időintervallumok alatt teljesíthető:

 • Budapest-Balaton (össztávolság): 3 óra 30 perc – 10 óra 40 perc
 • Budapest-Etyek: 45 perc – 2 óra 20 perc
 • Etyek-Velence: 1 óra 5 perc – 3 óra 10 perc
 • Velence-Székesfehérvár: 35 perc – 1 óra 40 perc
 • Székesfehérvár-Balatonakarattya: 1 óra 10 perc – 3 óra 30 perc

Budapest Balaton kerékpárút térkép

Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal (forrás: )
Budapest Balaton kerékpárút nyomvonal (forrás: fomterv.hu)

Milyen látványosságokat érdemes megnéznünk a nyomvonalon?

 • 0. kilométerkő, Budapest
 • Törökbálinti Falumúzeum
 • Biatorbágyi viadukt, halastó
 • Etyeki Körpince, szőlővidék
 • Etyeki Sörmanufaktúra
 • Székesfehérvár városa
 • Velencei-tó, Velence
 • Balatonakarattya, Balaton

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25