10 °C Budapest
Portrait of man and woman with sanitary mask as prevention after the worldwide expansion of covid-19 cimlapi

Fontos változás a határokon: karantén várhat a magyarokra, ha ide utaznak

2021. november 9. 18:05

Magyarországot piros zónába sorolta Románia Kormánya, amely új utazási korlátozásokat is jelent azoknak, akik hazánkból Romániába tartanának.

Románia Kormánya a magas járványügyi kockázatú országok piros zónájába sorolta be hazánkat. Erre tekintettel, a Magyarországról Románia területére érkező oltatlanok 2021. november 8-án 0 órától főszabályként kötelesek 14 napra karanténba vonulni.

Mentesülnek a karantén-kötelezettség alól:

  • akik igazoltan megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát (egyfázisú oltás esetén az egyetlen dózist) és annal időpontjától eltelt legalább 10 nap;
  • minimum 15, legfeljebb 180 napja a koronavírus betegségen átesett személyek;
  • akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek és csak 72 óráig tartózkodnak az országban (ezután karanténba kerülnek);
  • a 12 évnél fiatalabb gyermekek
  • a 12-16 év közötti gyermekek, akik 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszttel rendelkeznek
  • átutazók, ha a belépéstől számított 24 órán belül elhagyják Románia területét;
  • határmenti ingázó munkavállalók, amennyiben szerződéssel igazolják munkaviszonyukat a másik országban;
  • a tanulók/egyetemi hallgatók, akik tanulmányi, illetve vizsgázási céllal lépnek be Románia területére (kiskorúak esetén ideértendők a kísérő hozzátartozók is);
  • munkavégzés céljából utazó, 2,4 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű teherszállító vagy 9 főnél nagyobb személyszállító járművet vezető hivatásos sofőrök, amennyiben fel tudnak mutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet (amennyiben más kivétel nem vonatkoztatható rájuk – pl. nincsenek beoltva);
  • sportversenyen, kulturális vagy művészeti rendezvényen résztvevő delegációk tagjai, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek és kizárólag az adott eseményen vesznek részt.

A felhasznált oltóanyagra nézve továbbra sincs megkötés. Az oltottságot, a betegségen való átesést, illetve a negatív PCR tesztet az uniós digitális Covid-igazolvánnyal lehet igazolni, írta a police.hu.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem