-2 °C Budapest
Teljes KO a budapesti turizmusnak: 80 százalékkal esett vissza a szállodák foglaltsága

Teljes KO a budapesti turizmusnak: 80 százalékkal esett vissza a szállodák foglaltsága

2021. november 1. 19:02

A nemzetközi elemzések alapján a globális turizmus válság előtti szintre való visszatérése 2024 előbb nem fog megtörténni, ebből is láthatjuk, hogy a turisztikai szektor kilábalása lehet a leglassabb a gazdasági ágazatok között.

Régiós szinten alacsony volt a szállodák foglaltsága 2021 első félévében, a többi főváros gyakorlatával szemben pedig a budapesti szállodák a 2020-as csökkentés után már a szobaár emelésével igyekeztek bevételt növelni - írta a Portfolio az MNB legfrissebb kereskedelmiingatlan-piaci jelentése alapján. A hazai szállodák forgalma a járvány hullámainak enyhülésével javult ugyan, de a 2019-es átlagos havi forgalmat júliusban még nem sikerült elérni.

2021 első félévében a régiós fővárosok szállodáinak szobafoglaltsága minössze 10-26 százalék között alakult, ami továbbra is 65-90 százalékos csökkenést jelent 2019 azonos időszakához képest. A szállodai teljesítménymutatókban Prágában volt a legnagyobb csökkenés, mivel a járványt megelőző időszak vendégszámában a cseh fővárosban a külföldi vendégek száma nagyobb volt, mint a többi országban a térségben.

A hazai szállodák forgalma a járvány hullámainak enyhülésével, és a nyár beköszöntével javult, de a 2019-es átlagos havi forgalmat júliusban még így sem érte el. Az idei év januárjától júliusáig tartó időszakban a hazai szállodák bevétele 69 százalékkal maradt el a 2019-es évhez képest.

A járvány harmadik hulláma és a kapcsolódó korlátozó intézkedések hatására a rendelkezésre álló szállodai szobák száma január és július között havonta átlagosan 40 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vendégéjszakák száma Budapesten csökkent a legnagyobb mértékben – a 2021. január és július közötti időszakban 85 százalékkal 2019 azonos időszakához képest – mivel a külföldi vendégek elmaradása itt érezteti leginkább hatását.

A szállodapiac a járványos időszakban túlélni próbált, a pandémiából kilépve viszont évek óta nem látott mennyiségű fejlesztéssel lépne ki - a követező másfél két évben 2700 szoba átadását tervezik a szektorban. 2021-ben július végéig 6 új szálloda készült el országszerte (egy kivételével mind Budapesten), összesen mintegy ezer szobával, év végéig pedig további 900 szoba átadása várható (annak kétharmada a fővárosban). 2022 végéig 1800 szoba bővítésével számíthat a szektor, itt viszont már előretör a vidék is, ugyanis a szobák több mint fele (53%-a) nem Budapesten épül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18