1 °C Budapest
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration. cimlapi

Megszólalt a szakértő: így utazhatnak a Szputnyikkal oltott magyarok

2021. október 22. 09:05

Akik Szputnyikot kaptak első és második oltásként, és olyan országba utaznának, ahol nem fogadják el az orosz vakcinát, azoknak érdemes harmadikként a Janssent beadatniuk, annak ellenére, hogy ugyancsak vektorvakcinaként kisebb lehet a hatékonysága, és emiatt az NNK sem kifejezetten ajánlja – árulta el Rusvai Miklós virológus az RTL Klubnak

Többen kértek már tanácsot Rusvai Miklóstól külföldi tartózkodás miatt azok közül, akik Szputnyikot kaptak első két oltásként. Nem megoldás számukra, ha Pfizert vagy Modernát kapnak, mert az érvényes vakcinaútlevélhez két dózisra lenne szükség ezekből, a Szputnyikot pedig a legtöbb helyen nem fogadják el.

Számukra a Janssen vakcinát javasolja a szakember, hiszen ez egydózisú vakcinaként feljogosít az utazásra, ugyanakkor ez a Szputnyikkal oltottak számára nem tartozik az ajánlott oltások közé az NNK ajánlása alapján – hívta fel a figyelmet. Mivel azonban az érintetteknek nem extra immunitásra, hanem az utazáshoz szükséges papírra van elsősorban szükségük, alkalmas lehet számukra.

A Janssen ártani biztosan nem árt, de mivel a Szputnyikhoz hasonlóan adenovírus alapú oltás, 5-10%-os hatékonyságelmaradás az orosz vakcinával oltottak esetében bekövetkezhet.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?