24 °C Budapest
Flooded house after heavy rain in the evening sunlight.

Ma délután tetőzik az árhullám a Dunán: mutatjuk, hol lesz árvízvédelmi készültség

2021. július 21. 09:01

Az árhullám a töltések között és a kijelölt ártereken levonul majd. Győr fölött éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak, de operatív beavatkozásra, például homokzsákolásra a most következő pár napban nem lesz szükség az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint. Csak Nagybajcsnál kellett harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni, a fővárosban még a rakpartokat sem kell majd lezárni a Duna vízszintjének az emelkedése miatt.

"A Németországban leesett csapadékmennyiség nem befolyásolta volna ennyire a Duna magyarországi vízállását, a múlt hét végén még kisebb vízszintemelkedést vártunk. A haláleseteket okozó németországi árhullámból nagyon kevés érkezett, ellenben a hétvégén Ausztriában is elkezdett esni az eső, és az előrejelzettnél jóval több a Duna, illetve az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtő területeire, 50-60 milliméter is hullott lokálisan, és ez indított el egy kicsit komolyabb árhullámot Magyarországon" – mondta Siklós Gabriella szóvivő az InfoRádióban.

Ez az árhullám a töltések között és a kijelölt ártereken levonul majd. Győr fölött éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak, de operatív beavatkozásra, például homokzsákolásra a most következő pár napban nem lesz szükség a szóvivő szerint.

A legmagasabb, harmadfokú készültség elrendelésére egyedül Nagybajcsnál, tehát a felső szakaszon lehet szükség rövid ideig, de ott kedden már tetőzik a folyó, Komáromnál és Esztergomnál valószínűleg már csak elsőfokú készültségre lesz szükség, míg a fővárosban ez sem kell.

Budapestnél szerdán a nap második felében vagy csütörtök hajnalban tetőzik majd a folyó, és nem is kell elrendelni készültséget, hiszen 600 centiméter alatt egy kicsivel várjuk a tetőzést, az első fok pedig 620 centiméternél, a rakpart lezárás pedig 645 centiméternél történik. Bármennyire látványos és intenzív a vízszintemelkedés, hiszen többméteres, vízügyes szempontból ez szerencsére most különösebb feladatok elé nem állítja a kollégáimat

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta Siklósi Gabriella. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vízállás nem veszélyezteti a pesti alsó rakparton folyó felújítási munkálatokat, mert biztosan nem haladja meg a Duna szintje a 645 centimétert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?