2 °C Budapest
Contemporary system of fans with pulverizes spraying water with air and cooling air outdoors in hot summertime

Megfulladsz a hőségtől a betondzsungelben? Itt van a budapesti oázisok listája, ahol hűsölhetsz

2021. június 19. 11:00

Idén nyáron is felállítják az extrém hőség ellen árnyékot nyújtó hűsítő szigeteket Budapesten - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal. A Fővárosi Önkormányzat és a Főkert által forgalmas tereken felállítandó hűsítő szigetek június 18-tól szeptember 15-ig teszik elviselhetőbbé a hőséget.

Elsőként a Boráros téren vehetik birtokba a szigetet a látogatói. Ezen felül a tavaly felállított 22 ivókút mellett további 12-vel bővítik az ivókutak számát. Az egyik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér között, az idén nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétáló szakaszon. Az ivókutak pontos helyszíne a Husito.budapest.hu oldalon érhető el egy online térképen. Azt írták: ezzel is arra kívánják ösztönözni a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. "Ezzel pénztárcánk mellett környezetünket is óvjuk" - fogalmaztak.

Mindezek mellett a Fővárosi Önkormányzat arra is figyelmet fordít, hogy a közszolgáltatók által hagyományosan végzett "hőségenyhítési tevékenységek", mint az utak, parkok, sínek locsolása, a forróság által leginkább sújtott lakóövezeti területekre koncentrálódjon - írták a közleményben. Felidézték, hogy a 2019-ben megválasztott városvezetés egyik első intézkedéseként klímavészhelyzetet hirdetett Budapesten, majd új Budapesti Klímastratégiát fogadott el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán emlékeztetett: a hétvégén érkezik az idei első hőhullám. A tartós hőség miatt szombat 0 órától kedden éjfélig hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem