20 °C Budapest
Contemporary system of fans with pulverizes spraying water with air and cooling air outdoors in hot summertime

Megfulladsz a hőségtől a betondzsungelben? Itt van a budapesti oázisok listája, ahol hűsölhetsz

2021. június 19. 11:00

Idén nyáron is felállítják az extrém hőség ellen árnyékot nyújtó hűsítő szigeteket Budapesten - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal. A Fővárosi Önkormányzat és a Főkert által forgalmas tereken felállítandó hűsítő szigetek június 18-tól szeptember 15-ig teszik elviselhetőbbé a hőséget.

Elsőként a Boráros téren vehetik birtokba a szigetet a látogatói. Ezen felül a tavaly felállított 22 ivókút mellett további 12-vel bővítik az ivókutak számát. Az egyik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér között, az idén nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétáló szakaszon. Az ivókutak pontos helyszíne a Husito.budapest.hu oldalon érhető el egy online térképen. Azt írták: ezzel is arra kívánják ösztönözni a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. "Ezzel pénztárcánk mellett környezetünket is óvjuk" - fogalmaztak.

Mindezek mellett a Fővárosi Önkormányzat arra is figyelmet fordít, hogy a közszolgáltatók által hagyományosan végzett "hőségenyhítési tevékenységek", mint az utak, parkok, sínek locsolása, a forróság által leginkább sújtott lakóövezeti területekre koncentrálódjon - írták a közleményben. Felidézték, hogy a 2019-ben megválasztott városvezetés egyik első intézkedéseként klímavészhelyzetet hirdetett Budapesten, majd új Budapesti Klímastratégiát fogadott el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán emlékeztetett: a hétvégén érkezik az idei első hőhullám. A tartós hőség miatt szombat 0 órától kedden éjfélig hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?