2 °C Budapest
Water being poured in a glass of water that cast a beautiful shadow on a white kitchen countertop. Copy space.

Nyakunkon az igazi kánikula: pontosan ennyi folyadékra van szükséged egy nap

2021. június 17. 20:04

Az elmúlt időszak hozta korlátozottabb élethelyzet majd a hirtelen beköszöntő nyári meleg, szorgos hétköznapok és aktív hétvégi programok könnyen kizökkenthetnek belső egyensúlyunkból. Egyvalamit mindenképp érdemes azonban a korábbi, javarészt ingerszegény környezetnek is a javára írnunk: több időnk maradt befelé figyelni, életmódot váltani, vagy jobb szokásokat kialakítani. Ezeket érdemes átgondolnunk és a nyár folyamán is megtartanunk. Ilyen újdonság lehet például az egészségmegőrzésünkben kulcsszerepet játszó, megfelelő hidratálásra való tudatos odafigyelés: erről beszél a NaturAqua megkeresésére Turcsák Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa.

„INNI ÉS INNI!” Ez mindannyiunk napi teendő listáján szerepel valamilyen formában, hiszen a csapból is a hidratáció fontossága folyik, de a nagy rohanásban csak ritkán sikerül maradéktalanul eleget tenni eziránti igényünknek. Pedig a szervezetünk megfelelő hidratáltsága nemcsak az egészségünk megőrzését tekintve fontos, hanem a jó közérzet fenntartásához is szükséges, de a teljesítményünk, vagy akár a stressz-szintünk is múlhat azon, hogy eleget iszunk-e.

De miért is fontos ennyire a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel? Turcsák Katalint, a MDOSZ dietetikusát, okleveles táplálkozástudományi szakembert kérdeztük: „Az emberi test körülbelül 70%-a víz. A víznek többek között szerepe van a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában, valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A megfelelő hidratálás hozzájárul szerveink optimális működéséhez, ezáltal befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítőképességet és az immunrendszer működését. A megfelelő folyadékfogyasztás tehát rendkívül fontos” – magyarázza a víz szervezetünkben betöltött szerepét a szakértő.

Egy 2016/17-es hazai reprezentatív kutatás eredményei szerint már a 11-18 évesek folyadékfogyasztása is elmarad a kívánatostól, sőt, a kor előrehaladtával még csökken is

 – folytatja Turcsák Katalin. „Hazai és nemzetközi ajánlások szerint a felnőttek számára javasolt napi folyadékmennyiség nőknél 2 liter/nap, férfiak esetén pedig 2,5 liter/nap, amit részben folyadékfogyasztással, részben megfelelő táplálkozással tudnak fedezni. Az egyéni folyadékszükségletet azonban számos egyéb tényező befolyásolja, mint például az adott személy kora, fizikai aktivitása, egészségi állapota, és a külső hőmérséklet. Kánikulában, illetve intenzív sportolás során – a fokozott izzadás következtében – jelentősen megnő a folyadékszükséglet, ami akár napi plusz 1-2 liter folyadékfogyasztást is indokolhat.”

Kor Napi ajánlott folyadékbevitel
1-3 évesek 1,1-1,3 liter
4-8 évesek 1,6 liter
9-13 éves lányok 1,9 liter
14 év fölött – nők 2,1 liter
14 év fölött – nők 2 liter
14 év fölött – férfiak 2,5 liter

Azoknak, akiknek nehézséget jelent figyelni a napi folyadékpótlásra, talán jó hír, hogy a teljes napi folyadékbevitelbe beszámítandó a nap folyamán elfogyasztott összes ital és élelmiszer (pl. zöldségek, gyümölcsök, illetve a belőlük készült préslevek, smoothiek, turmixok, tejes italok, joghurtok, levesek, szószok, mártások, híg főzelékek) víztartalma is. Sőt, amíg az közismert tény, hogy a változatos étrend segíthet, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséghez jusson a szervezetünk, azt kevesen tudják, hogy a változatosság elve a folyadékpótlásban is alkalmazható. A kutatási eredmények alátámasztják, hogy aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel teljesíti a javasolt napi 2-2,5 liter folyadékbevitelt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos kiemelni, hogy bár fő a változatosság a folyadékbevitelben is, mégis, a javasolt folyadékpótlás alapja továbbra is a víz, és azon belül egy jó alternatíva lehet a természetes ásványvíz, hiszen azzal egyben fontos ásványi sókat is juttatunk a szervezetünkbe. Azért, hogy szívesebben fogyasszunk vizet, érdemes megtalálnunk a számunkra legfinomabb, legjobb összetételű ásványvizet.

A dietetikus szerint amellett, hogy a minőségi hidratációra odafigyelünk, érdemes ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó ételeket és italokat fogyasztanunk, hogy így hozzájárulhassunk a testi-lelki feltöltődésünkhöz, és megtalálhassuk magunkban a változó körülmények közepette is a harmóniát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem