7 °C Budapest
Nightlife of illuminated central Debrecen streets with Great Protestant Church, Hungary

10 bakancslistás tipp Debrecenben tavaszi kiránduláshoz

2021. április 18. 22:00

Debrecenben tavasszal a történelmi belváros, a Nagyerdő ébredezése, a látványosan virágzó fák és bokrok gyönyörködtetik a szemet. Érdemes kirándulást tervezni ebben az időszakban és felfedezni a cívisváros megannyi természeti és kultúrtörténeti értékét.

Íme 10 bakancslistás tipp a Visit Debrecentől, hogy mit érdemes felkeresni tavasszal a cívisvárosban a jól ismert látnivalókon túl.

1. Sétáljunk végig a Piac utcán, a híres debreceni vásárok egykori helyszínén! Útközben csodáljuk meg a szépséges belvárosi palotákat és kereskedőházakat. A mi kedvenceink a Simonffy utca sarkán álló impozáns ikerbérház, az Első Debreceni Takarékpénztár rózsaszín palotája a Kossuth utca sarkán, a Piac utca 41. szám alatti Rickl-ház, ahol Szabó Magda anyai felmenői működtették híres vegyeskereskedésüket, és a 20. szám alatti klasszicista Városháza, ahonnan több mint 450 éve irányítják a várost.

2. Ha a Kossuth térről már szemügyre vettük a főtéren álló Református Nagytemplomot, kukkantsunk az épület mögé is. A tavaszi virágözönben pompázó Emlékkertből nemcsak a Nagytemplom, de a Református Kollégium impozáns épülete is megkapó látványt nyújt. A hangulatos parkban érdemes kicsit barangolni, itt található ugyanis a hajdúkat letelepítő Bocskai István szobra, az ellenreformáció idején elhurcolt protestáns lelkészek emlékoszlopa és a reformáció emlékműve.

Útközben felkereshetjük a 16. századi hitviták emlékét őrző, legendás Líciumfát is a Füvészkert és a Múzeum utcák sarkán.

3. A Déri tér a debreceni belváros kihagyhatatlan pontja. Az egykori Pap-tava, ahol valaha füvészkert működött, ma a város egyik leghangulatosabb parkja. Itt található a Déri Múzeum gyönyörű neobarokk épülete, előtte látványos lépcsősorral és csobogóval, ami közkedvelt szelfipont. A múzeum előtt látható Medgyessy Ferenc négy allegorikus szobra, a téren pedig további három alkotása.

Ha arra járunk, ne hagyjuk ki az Év Fája 2020 versenyen különdíjas monumentális kocsányos tölgyet sem, amely matuzsálemi korával tanúja volt a tér megannyi átalakulásának.

4. Egy séta Debrecen óvárosában minden évszakban maradandó élmény. Barangoljunk Szentlászlófalva, Mesterfalva és Debrecenfalva kacskaringós utcáin, ahol még ma is találni régi cívis házakat és macskaköves útszakaszokat. A séta során figyeljük meg a beszédes utcaneveket – Kétmalom, Ajtó, Kút, Domb stb.

A múltidéző helyszínek iránt rajongók keressék fel  Domb utca 16. szám alatti házat, ahol Szabó Magda élete első éveit töltötte; a Tímárházat a Nagy Gál István utca 6. szám alatt, ami Debrecen egyetlen, helyszínen megőrzött ipartörténeti emléke; vagy a város legrégebbi cívis házát a Kígyó és Lorántffy utcák kereszteződésében.

5. Üljünk fel az 1-es villamosra és tegyünk egy kört a belvárostól a Nagyerdőig! Javasoljuk a leszállást a Bem téren, a Nagyerdő kapujában, ahonnan gyalog érdemes folytatni a túrát. Itt, a Simonyi úton található Debrecen legszebb, több mint kétszáz éves múltra visszatekintő fasora, közte gyönyörű századfordulós villák, egykori nyári lakok bújnak meg. Ha tetszik a környék, érdemes letérni a Simonyi út mellékutcáiba, ahol hasonló látvány és hangulat vár bennünket.

6. Bringázzuk körbe a Nagyerdőt, majd pihenjünk a Békás-tó partján vadkacsák társaságában! A Nagyerdei park kacskaringós erdei ösvényein barangolva a természet apró csodáit és a százéves fák között megbúvó landart-alkotásokat fedezhetünk fel, míg a kisebbek a természetes alapanyagokból készült Békás-tavi játszótéren szórakozhatnak önfeledten.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

7. Sétáljunk végig a Nagyerdő egyik legszebb részén, a Medgyessy sétányon és keressük meg a fák és sövények közt megbúvó irodalmi szoborpark alkotásait. Többek között Fazekas Mihály, Tóth Árpád és Ady Endre „köszönt” majd bennünket.

A szobrokon túl érdemes közelebbről is szemügyre venni az egykori patinás nyári villákat, valamint a Régi Vigadó klasszicista épületét, ahol már 19. században is fürdőház és mulató működött.

8. Debrecen kétségkívül legimpozánsabb építménye a Debreceni Egyetem főépülete, amit nemcsak kívülről, de belülről is fel kell fedezni. Lenyűgöző a 700 négyzetméteres üvegtetős Díszudvar, amit árkádos folyosórendszer fut körbe.

Az épület előtt a város legszebb francia parkját találjuk, közepén hatalmas szökőkúttal és embernagyságú szobrokkal. A főépület mögött most is várja a látogatókat az egyetem botanikus kertje, amely tavasszal igazán mesés látványt nyújt.

9. A Nagyerdőn nemcsak a természeti környezet, de az épített örökség is rendkívül gazdag. Míg a Simonyi úton és az egyetem környékén századelős villák és patinás középületek sorakoznak, a Pallagi úton és környékén a modern építészet remekei kínálnak megannyi látnivalót, köztük a természeti közegbe szinte észrevétlenül beleolvadó, 20 ezer férőhelyes, modern Nagyerdei Stadiont és a gigantikus tájépítészeti alkotásként is értelmezhető Aquaticum Strandfürdőt. Ha van rá lehetőség, másszuk meg a több mint százéves Nagyerdei Víztorony kilátóját, ahonnan mindkét épületre csodás rálátás nyílik.

10. A város külterületein, a Nagyerdőről egy kellemes erdei sétával vagy kerékpártúrán juthatunk el Pallagig, ahol az egykori Magyar Királyi Gazdasági Akadémia patinás épülete és díszkertje, valamint a Nemzetközi Iskola modern épülete kéri figyelmünket.

Debrecentől északkelet felé a mesés Erdőspusztákon kalandozhatunk tovább, ahol varázslatos erdei túraútvonalak, csillogó vizű tavak, fák lombkoronájába nyúló kilátók, barátságos kiránduló- és pihenőhelyek ígérnek természetközeli élményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem