17 °C Budapest
Máris durván utazgatnak a magyarok: ilyen szinte egész Európában nem történt máshol

Máris durván utazgatnak a magyarok: ilyen szinte egész Európában nem történt máshol

2021. március 29. 16:47

Eszméletlen gyorsasággal pattant vissza a vasúti utazószám Magyarországon 2020-ban az első nagy Covid-járvány bedőlése után. Mindezt azt eredményezte, hogy a tavalyi 3. negyedévben már csak alig utaztak kevesebben vonattal a magyarok, mint 2019 azonos időszakában. Ráadásul ennél nagyobb mértékű visszaáramlást csupán 2 más EU-s országban lehetett csak mérni. 

A vasúti személyszállításban enyhe javulás volt megfigyelhető 2020 harmadik negyedévében az Európai Unióban. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy EU-s szinten, a 2019 azonos negyedévéhez viszonyítva még mindig jócskán csökkent az utasok száma- derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. 

Visszatekintve 2020-ra, a Covid-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében tett korlátozások már a Q1-ben is kihatottak a tagállamok vasúti forgalmára, de az igazi bedőlés 2020 második negyedévében csapott le igazán. Ekkor uniós szinten átlagos a vasúti utasok száma legalább a felére csökkent az EU-tagállamok túlnyomó többségében. 

Ez a bődületes negatív csúcs kupálódott ki valamelyest a harmadik negyedévre. Amikor már csak egyetlen ország volt az EU-ban, ahol 2019 harmadik negyedévéhez képest még mindig több mint 50 százalékos volt a visszaesés. 

A számokból kiolvasható, hogy az egyetlen EU-s ország ahol megmaradt a tavalyi harmadik negyedévre is a durva visszaesés az Írország volt, a maga 72 százalékos csökkenésével. Az íreken kívül a majd 50 százalékos visszaesést még Olaszország (48%), illetve Spanyolország (44%) könyvelhette el. De 40 százalék volt még a zuhanás Svédországban, Luxemburgban, Görögországban és Portugáliában is.

Ehhez képest, a lista túloldalán Hollandiában még egy százalékos csökkenést sem mértek, az országban ugyanis csupán 0,2 (!) százalékos lett a visszaesés 2020 harmadik negyedévére, 2019 azonos időszakával összehasonlítva. Ennyire minimális csökkenést ugyan Hollandián kívül egyik másik ország sem tudott tető alá hozni, de azért kiemelendő, hogy Magyarország az egyik legjobban teljesítő ország volt a vasúti utasforgalom visszaállításában. Nevezetesen, 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

hazánkban csupán 19 százalékkal csökkent az utasok száma 2020 harmadik negyedévében, 2019 harmadik negyedévéhez hasonlítva.

Ez pedig az összesített EU-s ranglista 3. legkisebb száma a már említetett Hollandia, és Bulgária után. Ez az adatok alapján azt is jelenti, hogy mindössze 3 ország volt képest akkora mértékű visszatérésre, hogy a vizsgált két időszak közötti különbség 20 százalék alatti maradjon. Ezt az adatot vizsgálva érdemes azt is megfigyelni, hogy 2020 Q2 és 2019 Q2 között a magyar visszaesés 59 százalékos volt, ami az EU-s középmezőnybe tartozott. 

Jól látszik tehát, hogy a nyár végi hónapok alatt, illetve szeptemberben a magyarok jócskán visszaszálltak a vonatokra, és utazgattak. Megmutatjuk azt is, hogy ez pontosan mit jelentett az utasszámok tekintetében: 

A grafikonon jól látszik, hogy a 2019-ben stabilnak mondható 3,5 millió feletti utasszám 2020 második negyedévében egyszerre csak 1,5 milliósra szakadt be. Innen ugyanakkor szinte rekord gyorsan, a következő negyedévre már vissza is állt 2,9 millióra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?