31 °C Budapest
Máris durván utazgatnak a magyarok: ilyen szinte egész Európában nem történt máshol

Máris durván utazgatnak a magyarok: ilyen szinte egész Európában nem történt máshol

2021. március 29. 16:47

Eszméletlen gyorsasággal pattant vissza a vasúti utazószám Magyarországon 2020-ban az első nagy Covid-járvány bedőlése után. Mindezt azt eredményezte, hogy a tavalyi 3. negyedévben már csak alig utaztak kevesebben vonattal a magyarok, mint 2019 azonos időszakában. Ráadásul ennél nagyobb mértékű visszaáramlást csupán 2 más EU-s országban lehetett csak mérni. 

A vasúti személyszállításban enyhe javulás volt megfigyelhető 2020 harmadik negyedévében az Európai Unióban. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy EU-s szinten, a 2019 azonos negyedévéhez viszonyítva még mindig jócskán csökkent az utasok száma- derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. 

Visszatekintve 2020-ra, a Covid-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében tett korlátozások már a Q1-ben is kihatottak a tagállamok vasúti forgalmára, de az igazi bedőlés 2020 második negyedévében csapott le igazán. Ekkor uniós szinten átlagos a vasúti utasok száma legalább a felére csökkent az EU-tagállamok túlnyomó többségében. 

Ez a bődületes negatív csúcs kupálódott ki valamelyest a harmadik negyedévre. Amikor már csak egyetlen ország volt az EU-ban, ahol 2019 harmadik negyedévéhez képest még mindig több mint 50 százalékos volt a visszaesés. 

A számokból kiolvasható, hogy az egyetlen EU-s ország ahol megmaradt a tavalyi harmadik negyedévre is a durva visszaesés az Írország volt, a maga 72 százalékos csökkenésével. Az íreken kívül a majd 50 százalékos visszaesést még Olaszország (48%), illetve Spanyolország (44%) könyvelhette el. De 40 százalék volt még a zuhanás Svédországban, Luxemburgban, Görögországban és Portugáliában is.

Ehhez képest, a lista túloldalán Hollandiában még egy százalékos csökkenést sem mértek, az országban ugyanis csupán 0,2 (!) százalékos lett a visszaesés 2020 harmadik negyedévére, 2019 azonos időszakával összehasonlítva. Ennyire minimális csökkenést ugyan Hollandián kívül egyik másik ország sem tudott tető alá hozni, de azért kiemelendő, hogy Magyarország az egyik legjobban teljesítő ország volt a vasúti utasforgalom visszaállításában. Nevezetesen, 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

hazánkban csupán 19 százalékkal csökkent az utasok száma 2020 harmadik negyedévében, 2019 harmadik negyedévéhez hasonlítva.

Ez pedig az összesített EU-s ranglista 3. legkisebb száma a már említetett Hollandia, és Bulgária után. Ez az adatok alapján azt is jelenti, hogy mindössze 3 ország volt képest akkora mértékű visszatérésre, hogy a vizsgált két időszak közötti különbség 20 százalék alatti maradjon. Ezt az adatot vizsgálva érdemes azt is megfigyelni, hogy 2020 Q2 és 2019 Q2 között a magyar visszaesés 59 százalékos volt, ami az EU-s középmezőnybe tartozott. 

Jól látszik tehát, hogy a nyár végi hónapok alatt, illetve szeptemberben a magyarok jócskán visszaszálltak a vonatokra, és utazgattak. Megmutatjuk azt is, hogy ez pontosan mit jelentett az utasszámok tekintetében: 

A grafikonon jól látszik, hogy a 2019-ben stabilnak mondható 3,5 millió feletti utasszám 2020 második negyedévében egyszerre csak 1,5 milliósra szakadt be. Innen ugyanakkor szinte rekord gyorsan, a következő negyedévre már vissza is állt 2,9 millióra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?