Itt egy újabb elkeserítő grafikon a továbbtanulásról: mintha a járvány nem lenne elég

Itt egy újabb elkeserítő grafikon a továbbtanulásról: mintha a járvány nem lenne elég

2021. február 19. 14:31

Február 18-án reggel közzétette a brit egyetemekre jelentkező diákok statisztikáit a UCAS, az Egyesült Királyság felvételi rendszerét üzemeltető szervezet. A hivatalos adatok szerint idén 58%-kal kevesebb magyar diák jelentkezett brit egyetemekre a januári határidőig, csak 430-an a tavalyi 1030-hoz képest. Nem csak a itthonról csökkentek a számok, az EU-s jelentkezések összesen 40%-kal estek vissza tavalyhoz képest, 43030-ról 26010 jelentkezőre.

“Az EU-ból jelentkező diákok számának csökkenése aggodalomra ad okot. A brit kormánynak és egyetemeknek továbbra is fontos feladata, hogy szoros együttműködésben bizonyítsák, milyen értékesek számukra az európai diákok. Ehhez egyrészt szükséges az Egyesült Királyságról, mint magas színvonalú továbbtanulási célországról alkotott kép fenntartása, másrészt pedig új típusú pénzügyi támogatási megoldások bevezetése." - nyilatkozta az eredményekről Alistair Jarvis, a Universities UK ügyvezetője.

A visszaesésnek három fő oka van: a megnövekedett tandíj, a kedvezményes diákhitel elvesztése és a kötelező diákvízum igénylése. Vagyis az EU-s diákoknak ezután sokkal többet kell fizetniük, ha az Egyesült Királyságban akarnak továbbtanulni.

Bár egyre több brit egyetem jelent be külön EU-s ösztöndíjakat, egységes megoldás még nem született. Több intézmény a tandíjak befagyasztása mellett döntött. Így a University of Worcester és University of Leicester sem emel tandíjat idén. Máshol ösztöndíjakkal támogatják a jelentkezőket. A University of Southampton, a University of Essex és a Queen Mary London University például 5000 fontnyi, nagyjából 2 millió forintos garantált ösztöndjat biztosít a felvett EU-s diákok számára.

Ezzel párhuzamosan a magyar diákok is elkezdtek új célországok felé nézelődni. A Brexit egyik nagy nyertese Hollandia lehet, ahol szintén jó minőségű, angol nyelvű képzések várják a diákokat, jóval kedvezőbb tandíjjal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

“Sajnos beigazolódott a várható forgatókönyv. Bár színvonaluk semmit nem változott, elsősorban pénzügyi megfontolások miatt jelentősen csökkent a magyar diákok érdeklődése a brit egyetemek iránt. További nagy kérdés, hogy a jelentkezést leadott 430 diák közül végül mennyien fogják tudni ténylegesen megkezdeni tanulmányaikat 2021 szeptemberétől, illetve mennyien döntenek a halasztás vagy inkább Hollandia és egyéb európai országok mellett."

Bízunk benne, hogy a visszaesés csak átmeneti, és pár éven belül olyan új megoldások születnek, melyek segítségével újra elérhetőbbé válik az Egyesült Királyság a magyar diákok számára is

- mondta Lévai Balázs, a külföldi egyetemi felvételire is felkészítő, középiskolások számára alternatív oktatási programot nyújtó Engame Akadémai vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?