13 °C Budapest

Tömegek lepik el a hazai sípályákat a hétvégén: erre feltétlenül figyelj, mielőtt útnak indulsz

2021. január 9. 07:02

Jön a tartós hideg, ami azt jelenti nyitnak a hazai sípályák, sőt, ha minden igaz a hét legvégén és jövő hét első napjaiban a hó is esni fog majd. Ettől függetlenül a hóágyúk gőzerővel termelik a jó minőségű havat. Viszont indulás előtt feltétlenül tájékozódj, különben pórul járhatsz.

Orbán Viktor miniszterelnök több ízben is azt javasolta a lakosságnak: ne tervezzenek a síszezonban külföldi utazásokat, ezzel is csökkentve a megfertőződés kockázatát.

A magyarok által a téli szezonban népszerű osztrák, olasz, francia sípályákról tehát le kellett mondanunk, már csak azért is, mert több ország is úgy döntött, nem nyitják meg, amíg tombol a járvány. Franciaországban például most már biztos, hogy legalább január 20-igzárva lesznek a pályák. A szakmai szervezet októberben még a mielőbbi nyitásban bíztak, és hogy szilveszterre helyreáll a rend, újra lehet utazni. Nos, most már tudjuk: nem így lett.

Még szerencse, hogy itthon is vannak sípályák, így a télisportok szerelmeseinek nem kell lemondaniuk az aktív kikapcsolódásról a járvány miatt. A hazai síelésnek viszont az időjárás tett keresztbe: nem volt elég hideg. Egészen mostanáig.

A jó idő adott

Az elmúlt hetek igen enyhe, nedves időjárása után kijelenthetjük megérkezett a tél. Fordulat áll be időjárásunkban, lehűlés, ugyanakkor változékony idő várható, megszűnik a gyakori párásság. Csapadékra főként havazás, eleinte még délen havas eső, néhol eső formájában lehet számítani, de nem valószínű nagy mennyiség - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrisseb előrejelzésében. 

Sőt, vasárnap és hétfőn a déli és keleti országrészben lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani.

Összességében 2 és 5 mm közötti csapadék valószínű az előttünk álló egy hétben. Éjszakánként mindenütt fagypont alá csökken a hőmérséklet, -1 és -5 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek, de a jövő hét első felében a havas tájakon akár -10 fokig is hűlhet a levegő. 

Örülhetnek a téli sportok szerelmesei, elsősorban a síelők, hiszen a tartós hideg azt jelenti, most már érdemes beindítani a hóágyúkat. 

Síelni szabad egyáltalán?

A november 11-én érvénybe lépett új védelmi intézkedések és az azok meghosszabbításáról szóló kormányrendeletek szerint a szabadidős létesítmények (fitnesztermek, fedett uszoda, korcsolyapálya) használata ugyan tilos, az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása viszont engedélyezett. Ám a megnyíló sípályákat csakis síelésre, snowboardozásra lehet használni, szánkózni vagy ott kirándulni tilos. Az egyik legnépszerűbb magyar sípálya Eplényben van:

Ha az időjárás is úgy dönt, és megfelelőek lesznek a körülmények, elkezdünk hóágyúzni, de ideális esetben természetes hó is esik: mindkét verziónak nagyon örülnénk. Mindezek függvényében tervezzük, hogy megnyitunk több pályát is: most nyitva van az A1-es, a protokolláris sorrend szerint a következő az A7-es - ez a 2 fő pályánk van. Felkészültünk rá, a szükséges személyzet száma adott, a webshop működik, tehát rajtunk nem múlik

 - mondta el a Pénzcentrumnak Bátor Balázs, a Intersport Síaréna marketing vezetője, majd hozzátette, az általuk nemrég bevezetett a létszámlimit miatt 1500 főt tudnak fogadni, de ez a megnyitott pályák számával párhuzamosan emelkedhet. A fő szempont, hogy amikor síelnek a vendégek, legalább 20 négyzetméternyi terület jusson egy főre.

Eplényben külön stáb van felállítva arra, hogy figyelje, mindenki betartja-e kötelező maszkhasználatot, és a kötelező távolságot. Ők akár az szabálytalankodó belépőjegyét is elvehetik, de előfordulhat, hogy leállítják a renitens viselkedő miatt a felvonót.

Azok számára, aki biztosítani szeretnék a helyüket a sípályákon, azt tudják javasolni, hogy feltétlenül vásárolják meg előre a jegyüket, erre már van lehetőségük a webshopon keresztül. Azt látszik, kedveli a közönség ezt a fajta megoldást.

Hasonló tanácsokat adott a síelni vágyóknak Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtószóvivője is: ők ugyan csak hétfőn nyitnak, de felhívta a figyelmet, hogy indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a helyi viszonyokkal kapcsolatban, és aki teheti, váltsa meg előző nap a jegyét.

A hétvégén még a 29 hóágyú teszi a dolgát, melyek 2-3 nap alatt akár 40-50 cm-nyi havat is elő tudnak állítani, majd hétfőn a gépek helyére megérkezhetnek a sportolni vágyók. A tél első fele ugyan nem teremtett kedvező feltételeket, a szóvivő felhívta azonban a figyelmet, hogy a szezon akár húsvétig is kitolódhat. A befogadóképessége persze a mátraszentistváni pályáknak is korlátozott, és a megfelelő óvintézkedéseket be kell tartani, ám mivel több hektárnyi területről van szó, aggodalomra semmi ok.

Van hol síelni itthon is

Bánkút

A bánkúti Sí Klub honlapja szerint hét lesiklópályán, négy húzó, három tolókaros sífelvonó, és hótaposó gépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően. A téli időszakban amatőr sí és snowboard versenyeken mérhetik össze tudásukat a lejtők szerelmesei. A szánkózók az elkülönített szánkópályát használhatják. A Bánkúti Síiskola műanyag sípályáján már hó nélküli időszakban is lehet síelni, október végétől pedig minden hétvégén folyamatosan indulnak tanfolyamok. A felnőtt napijegy: 6500 forint, a diák/senior jegy 5000 forint, a gyermek napijegy pedig 3500 forint.Jelenleg azonban az itt lévő hó mennyisége síelésre nem alakalmas.

Dobogókő

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A dobogókői síközpont fekszik a legközelebb Budapesthez, egyelőre viszont a síterep jelenleg nem üzemel. Arról nem találtunk információt, mikor fog nyitni az idény. Múlt szezonban jó hóviszonyok mellett reggel 9-től délután 16 óráig várták a síelőket, péntek-vasárnap a felnőtt napijegy 4000 forintba, a gyermek napijegy 3000 forintba került. Hétfőtől csütörtökig 500 forinttal olcsóbb volt a napijegy mindkét kategóriában. Az 1. pálya felső része meredek, amely csak gyakorlott síelőknek ajánlott, az alsó szakasz viszont a kezdők számára is ideális. A 2. pálya szintén hasonló adottságokkal rendelkezik, ám ezen pálya felső, erdei szerpentines szakasza nem használható. Mint ahogy a legtöbb magyar sípályán, itt is tilos szánkóval vagy kutyával a sípálya területére lépni.

Eplény

Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú és teljesen kezdőbarát kék jelzésű szakaszokból tevődik össze. Teljesen kezdőktől a profikig mindenki jól érezheti magát a különböző pályákon, legyen az snowboardos vagy síelő. A síaréna változatos, 7984 méter hosszú pályarendszerén 16 különböző útvonalon lehet hódolni a téli sportoknak. A felnőtt maxijegy (nyitástól zárásig) 11 900forintba kerül, a gyerekjegy 8 900 forint, de lehetőség van 2, 3, 4 és 8 órás jegyeket is venni.

Kékestető

Az ország legmagasabb pontján található sípálya 2. leghosszabb lesiklópályája Magyarországon. A pálya kezdő síelők és családok számára alkalmas, mivel enyhe lejtése van a lesikópályának. A pályán egy 700 méteres tányéros felvonó és két tanulólift található. A déli sípálya teljes hossza 1800 méter, szélessége 40-60 méter. Professzionális pályafenntartó gépek gondoskodnak a hó egyenletes és tartós minőségéről, a hó utánpótlását pedig hóágyúk végzik. Bár a szezon még nem indult el, így ez változhat, de a honlap tanúsága szerint a Kékestetőn 6000 forintba kerül a felnőtt napijegy, a gyermek napijegy ára pedig 4500 forint. A sípálya jelenleg még zárva tart.

Mátraszentistván

A Mátraszentistváni Sípark 6 sípályájának hossza összesen 4300 métert tesz ki, melyek több mint 9 hektáros területen fekszenek. Többféle nehézségi fokozattal találkozhatnak az idelátogatók, az elmúlt évek fejlesztéseinek és a sok szolgáltatásnak köszönhetően pedig valódi családi sítereppé vált. A pályák közelében található víztározónak köszönhetően egész szezonban biztosított a hóágyúk vízszükséglete. Jelenleg egyelőre zárva vannak. Mátraszentistvánban egy síovoda, valamint egy tanulólift is kialakításra került, de itt található a Mátra egyik legmeredekebb sípályája is. A sípark egyik legjobb előnye, hogy rendkívül csodálatos panoráma tárul a síelők szeme elé, valamint éjszakai világítással is rendelkezik. A Mátraszentistváni Síparkban a felnőtt napijegy 900 forintba, a diák napijegy 7500 - a gyermek napijegy 6500 - forintba kerül hétvégén. Hétfőn nyitnak a tervek szerint.

Sátoraljaújhely

A Zemplén Kalandpark területén 3 sípálya található, ezek közül az egyik az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája. A téli havas időszakon kívül a műanyag pálya használata időjáráshoz, létszámhoz és előzetes bejelentkezéshez kötött -írja a honlap. A pályák mellett melegedő, hideg-meleg konyhás büfé várja a vendégeket, valamint az ország első és egyetlen símúzeuma. Síiskola, kölcsönző, öltözők és zuhanyzók is várják a látogatókat, valamint jégkorcsolya pályával is csalogatják a téli sportok szerelmeseit. A sípályákhoz való feljutást megkönnyíti Magyarország leghosszabb libegője, melynek középállomása a Magas-hegyen, a sícentrumnál található. Az idei árakat még nem tüntették fel, azt tudjuk csak, hogy múlt szezonban viszont a felnőtteknek 4500 forintot kell fizetniük a pályák napi használatáért, a gyermekeknek 3750 forintba kerül a napijegy. A síterep jelenleg nem üzemel

Visegrád

A visegrádi sípálya Magyarország egyik legszebb fekvésű síterepe, ugyanis a lejtőről gyönyörű kilátás nyílik a Fellegvárra és a Dunára. A pálya a füves talajnak köszönhetően már kevés hómennyiség esetén is jól sízhető, a pálya enyhe lejtése miatt tanulóknak is kiváló, de dinamikus sízők is szeretik, mert elég széles a gyakorláshoz. A visegrádi Nagyvillám Sípályán a felnőtt napijegy 6500, a diákjegy 5800 és a gyerek napijegy 5100 forintba kerül hétvégén. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem